3100 TL IPS Monitör Önerisi

Hocam ViewSonic VX2758-2KP-mhd aldım. 10 gündür kullanıyorum, renk ayarlarıyla da hafif oynayınca fena bir görüntü sunmadı, yine IPS'ten geçtim ve renkleri gayet tatmin edici. ASUS VG27Aq'yu çok istedim ama şu an stokta yok, sadece outlet ölü piksel ürünler var ve o bile 3.500 liradan başlıyor.

Hocam 2 gündür aldığınız monitörü araştırıyorum. Size de sormadan edemeyeceğim.

Monitörün Motion blur engellemesi nasıl? Çok fazla inverse ghosting yapıyor mu?

Input lag hissi nasıl? 1ms ibaresinin hakkını veriyor mu?

Tuşları nasıl?

Monitör kolu almaya gerek var mı? Varsa önerir misiniz?

Kutu içeriği olarak neler geliyor? DP kablosu var mı? HDMI var ise 2K 144Hz destekliyor mu?

Bu bütçede önerebileceğiniz başka monitör var mı? Üst yorumlarda artığım VA panel sizce alınır mı onun yerine?
Bahsettiğin bütçene 400-500 TL daha ekleyebilirsen MSI MAG272CQR yeni monitörü satışa çıktı ülkemizde de var. VA panel kullanmış ama HDR teknolijisi giriş seviyesinde kullanılmış 1ms 165Hz 1500R curved panele sahip bence Gaming için bahsettiğin fiyatlarda alınabilecek en iyilerden biri.

Eklemeyi unuttum 1440P monitör.

Ekleyemem hocam. Ayrıca HDR ile ilgili kötü şeyler okudum.
2K olması şart değilse buna bakabilirsin. Yıllarca 1080'de üzmeden idare eder. İndirim beklersen 3000 TL civarı alınabilir.
27” 1080p kullanmayı düşünmüyorum. Kullanıcak olsam da aoc 27g2u ya yönelirdim.

Hocam sıra sıra cevap vereyim:
1) Motion Blur orta ayar, yani fark ediyor ama abartı değil. Ben öyle farkedilecek düzeyde Ghosting'e rastlamadım, hatta şaşırttı beni.
2) Açıkçası kullandığım eski TN panellere kıyasla bir tık yüksek gibi. Yani 1 MS değil de 3-4 MS gibi bu da biraz IPS olmasından kaynaklı MPRT tarzı gecikmelerin farklı oluşu. MS konusu ince bir konu. Birincisi ben 7 MS kullandım, onda bile fark hissetmedim diyebilirim. IPS monitör alıyorsanız herhalde FPS oyunu oynamak için almıyorsunuz. Film izlemek ve hikayeli oyunlar oynamak için alınıyordur. Ha ben CS:GO da oynuyorum. Apex de oynadım, gerçekten 4 MS üzerinden sonra fark oluyor diyebilirim. 1'le 3 arasındaki farkı hissedeceğinizi sanmıyorum.
3-4) Tuşları büyük ve kaliteli onda sıkıntı yok, basarken hissettiriyor ama arkada olduğu için ayarlamak biraz diğer monitörlere göre zor oluyor. Her gün monitör ayarıyla oynayacağım derseniz kol almanız gerekebilir. Ben 3-4 günde bir ihtiyacıma göre ufak değişiklikler yapıyorum, onun için çok etkilemiyor.
5) Kutu içeriğinde HDMI ve güç kablosu geliyor. HDMI 2'ye takılı kendi HDMI'ını kullanıyorum ve 2K 144 Hz alıyorum.
6) Bu bütçede kesinlikle başka monitör önermem. Ben geçen hafta ViewSonic kampanyasıyla 2.500 liraya aldım ama ihtiyaçsa bence beklemeyin. 2.800 liraya birçok yerde var. Ekonomi kötüye gidiyor, ne olacağı meçhul. 3.500 liraları gözden çıkarmadıkça diğer monitörleri önermiyorum. Bana kalırsa bu monitör işini hakkıyla yapıyor.
Şöyle özetleyeyim: Karanlık oyunlar ve karanlık temalı filmler seviyorsanız yani siyahları net bir şekilde yansıtmasını istiyorsanız VA panel öneririm. Ama canlı renkler istiyorum, film izliyorum ve hikayeli oyunları sıkça oynuyorum derseniz kesinlikle IPS'ten şaşmayın. Hatta FPS oyunları için de dediğim gibi çok avantajı kalmadı TN panelin bile. Quantum-Dot teknolojisini de gördüm canlı. AHVA olaylarına hakim değilim ama bildiğimiz VA paneller bence halen renk canlılığı olarak IPS'in eline su dökemez.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Hocam sıra sıra cevap vereyim:
1) Motion blur orta ayar, yani fark ediyor ama abartı değil. Ben öyle farkedilecek düzeyde Ghosting'e rastlamadım, hatta şaşırttı beni.
2) Açıkçası kullandığım eski TN panellere kıyasla bir tık yüksek gibi. Yani 1 ms değil de 3-4 ms gibi bu da biraz IPS olmasından kaynaklı mprt tarzı gecikmelerin farklı oluşu. MS konusu ince bir konu. Birincisi ben 7 ms kullandım, onda bile fark hissetmedim diyebilirim. IPS monitör alıyorsanız herhalde FPS oyunu oynamak için almıyorsunuz. Film izlemek ve hikayeli oyunlar oynamak için alınıyordur. Ha ben CS:GO'da oynuyorum. Apex'de oynadım, gerçekten 4 ms üzerinden sonra fark oluyor diyebilirim. 1'le 3 arasındaki farkı hissedeceğinizi sanmıyorum.
3-4) tuşları büyük ve kaliteli onda sıkıntı yok, basarken hissettiriyor ama arkada olduğu için ayarlamak biraz diğer monitörlere göre zor oluyor. Her gün monitör ayarıyla oynayacağım derseniz kol almanız gerekebilir. Ben 3-4 günde bir ihtiyacıma göre ufak değişiklikler yapıyorum, onun için çok etkilemiyor.
5) Kutu içeriğinde HDMI ve güç kablosu geliyor. HDMI 2'ye takılı kendi HDMI'ını kullanıyorum ve 2K 144 HZ alıyorum.
6) Bu bütçede kesinlikle başka monitör önermem. Ben geçen hafta ViewSonic kampanyasıyla 2.500 liraya aldım ama ihtiyaçsa bence beklemeyin. 2.800 liraya birçok yerde var. Ekonomi kötüye gidiyor, ne olacağı meçhul. 3.500 liraları gözden çıkarmadıkça diğer monitörleri önermiyorum. Bana kalırsa bu monitör işini hakkıyla yapıyor.
Şöyle özetleyeyim: Karanlık oyunlar ve karanlık temalı filmler seviyorsanız yani siyahları net bir şekilde yansıtmasını istiyorsanız VA panel öneririm. Ama canlı renkler istiyorum, film izliyorum ve hikayeli oyunları sıkça oynuyorum derseniz kesinlikle IPS'ten şaşmayın. Hatta FPS oyunları için de dediğim gibi çok avantajı kalmadı TN panelin bile. Quantum-dot teknolojisini de gördüm canlı. Ahva olaylarına hakim değilim ama bildiğimiz VA paneller bence halen renk canlılığı olarak IPS'in eline su dökemez.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Detaylı yazınız için çok teşekkür ederim. Şu:
Monitör ile arada küçük bir fiyat farkı var. Siz ne düşünürsünüz? Hangi seçim daha iyi olur?

Temel farklar:
ViewSonic.
-IPS
Renk gamı:
Dcı-: %96 boyut (tip)
Ntsc: %93 boyut (tip)
Srgb: %131 boyut (tip)
-Hoperlor?

Samsung:
-VA.
  • renk gamı (ntsc 1976)tip %88,min %84.
  • renk gamı (dcı kapsamı)tip %95,min %88.
  • srgb kapsamıtip %125,min %120.
  • Adobe RGB kapsamıtip %92,min %88.
-HDR.
-Monitör kolu.
-Menü için joystick.
-Quantum dot?

Detaylı yazınız için çok teşekkür ederim. Şu:
Monitör ile arada küçük bir fiyat farkı var. Siz ne düşünürsünüz? Hangi seçim daha iyi olur?

Temel farklar:
ViewSonic.
-IPS
Renk gamı:
Dcı-: %96 boyut (tip)
Ntsc: %93 boyut (tip)
Srgb: %131 boyut (tip)
-Hoperlor?

Samsung:
-VA.
  • renk gamı (ntsc 1976)tip %88,min %84.
  • renk gamı (dcı kapsamı)tip %95,min %88.
  • srgb kapsamıtip %125,min %120.
  • Adobe RGB kapsamıtip %92,min %88.
-HDR.
-Monitör kolu.
-Menü için joystick.
-Quantum dot?
Hocam diğer konuda da dediğim gibi bence ViewSonic. Farkları araştırmışsınız ama ben gördüğüme bakıyorum ve IPS'i VA'ya değişmem. HDR gerekli değilse Samsung'a gerek yok bence. ViewSonic sadece ergonomiden kaybediyor. Pivot ve joystick yok ama Vesa var. Ufak farklar yüzünden panel yabana atılmamalı.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı