Çözüldü 3200 MHz RAM 2933 olarak calısıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

MehmetCanWT

Kilopat
Daha fazla  

Merhaba arkadaşlar,

Acer Nitro 5 AN-515-57 model bir dizüstü bilgisayar kullanıyorum ve RAM hızıyla ilgili bir sorun yaşıyorum.

Cihazımda 3200 MHz DDR4 RAM takılı olmasına rağmen, sistemim RAM hızını 2933 MT/s olarak görüyor. İşlemcim Intel Core i5-11400H ve bu işlemci 3200 MT/s'e kadar bellek hızını destekliyor.

BIOS'a girdiğimde XMP (Extreme Memory profile) veya benzeri bir bellek profili seçeneği bulamıyorum. Dizüstü bilgisayar BIOS'larının masaüstü anakartlara göre daha kısıtlı olduğunu biliyorum, ancak bu hız farkının nedeni ve çözümü konusunda yardıma ihtiyacım var.

Bu konuda daha önce deneyim yaşamış veya çözüm bulmuş Nitro 5 kullanıcıları var mı? RAM'lerimi tam hızında (3200 MT/s) çalıştırmak için yapabileceğim herhangi bir ayar veya gizli bir BIOS menüsü var mı?

Çözüm
Bu kılavuzda belirtilen işlemler, yalnızca bilgi amaçlıdır ve tarafımca denenmiş olsa dahi, her sistemde aynı sonucu vermeyebilir. Bu adımları uygulamanız tamamen kendi sorumluluğunuzdadır. Yapacağınız herhangi bir işlem sonucunda oluşabilecek veri kaybı, sistem arızası veya donanım hasarları dahil olmak üzere tüm riskler size aittir. Bu kılavuzun uygulanmasından doğabilecek hiçbir sorun veya zarardan sorumlu değilim.

CFG için github linki üzerinden sisteminize uygun CFG dosyasını indirin,

A list of BIOS unlocking patches to use kısmında CFG'ler var laptop modelinize göre.

1753567378308.png

EFI klasör linki üzerinden ZIP dosyasını indirin.

Adımlar:

1. gerekli dosyaları USB belleğinize kopyalayın:
    • Öncelikle, kullanacağınız yazılıma ait ana yapılandırma dosyasının ismini srep_config.CFG şeklinde değiştirip. Bu dosyayı USB belleğinizin ana dizinine kopyalayın.
    • Ardından, diğer indirdiğiniz ZIP'ten çıkan EFI klasörünü çıkararak USB belleğinizin ana dizinine kopyalayın.
    • İşlem sonunda USB belleğinizin içinde, indirdiğiniz tüm bu dosyaların bulunduğundan emin olun.
    • Bunun gibi olacak.

1753567972408.png
  2. BIOS ayarlarına giriş:
    • Bilgisayarınızı yeniden başlatın.
    • Başlangıç ekranında, BIOS/UEFI ayarlarına girmek için genellikle del, F2, F10 veya F12 gibi bir tuşa art arda basın. Bu tuş, bilgisayarınızın markasına ve modeline göre değişebilir.
    • BIOS/UEFI menüsüne girdikten sonra, bir yönetici şifresi belirlemeniz gerek. Kolayca hatırlayacağınız bir şifre belirleyin. 0000 gibi.
  3. güvenli önyüklemeyi (Secure Boot) devre dışı bırakma:
    • BIOS/UEFI menüsünde, genellikle "Security" (güvenlik) veya "boot" (önyükleme) sekmesi altında "Secure Boot" (güvenli önyükleme) seçeneğini bulun.
    • Bu özelliği "disabled" (devre dışı) olarak ayarlayın. Bu adım, USB bellekten önyükleme yapabilmeniz için gerekli olabilir.
  4. USB bellekten önyükleme (boot):
    • BIOS/UEFI menüsünde "boot" (önyükleme) sekmesine gidin.
    • "Boot priority" (önyükleme önceliği) veya "boot order" (önyükleme sırası) bölümünde, USB belleğinizi (genellikle markasıyla birlikte listelenir) en üste taşıyarak ilk önyükleme aygıtı olarak ayarlayın.
    • Ayarları kaydedip BIOS'tan çıkın (genellikle F10 tuşu ile kaydedip çıkılır).
  5. önyükleme işlemi:
    • Bilgisayarınız yeniden başlatılacaktır. Bu süreçte, ekranda bazı yazılar belirebilir ve bilgisayarınızın açılış logosunda bir süre kalabilir.
    • Biraz bekledikten sonra, USB belleğinizdeki özel yazılımın arayüzü veya BIOS ekranınızın gelişmiş ayarları karşınıza gelecektir.
  6. ilgili ayarları yapılandırma:
    • Gelen ekranda, yapmak istediğiniz değişikliklere göre ilgili bölümleri bulun. Örneğin, "Memory Configuration" (bellek yapılandırması) gibi kısımlardan bellek ayarlarınızı yapabilirsiniz.
    • Bu ayarların yeri ve adlandırması her BIOS'ta farklılık gösterebilir. Gerekirse, kullandığınız BIOS sürümü veya anakart modeline göre internet üzerinde arama yaparak veya AI destekli araçlardan yardım alarak ilgili ayarları bulabilirsiniz.
DOCP ayarı mevcut ise onu profile 1 yapıp deneyin.

DOCP ayarı mevcut ise onu profile 1 yapıp deneyin.

BIOS tamamen kilitli acma yolunu buldum. Override downgrade mixed Memory ayarını açtım artık tam güçte çalışıyor.

Konuya nasıl yapıldığını yazacağım şu an zamanım yok ihtiyaci olan varsa biraz bekleteceğim.

Son düzenleyen: Moderatör:
RAM'in bu hızda çalıştığınızı nereden öğrendiniz?
CPU-Z indirip Memory ve SPD bölümlerinden ekran görüntüsü atar mısınız?

Bu kılavuzda belirtilen işlemler, yalnızca bilgi amaçlıdır ve tarafımca denenmiş olsa dahi, her sistemde aynı sonucu vermeyebilir. Bu adımları uygulamanız tamamen kendi sorumluluğunuzdadır. Yapacağınız herhangi bir işlem sonucunda oluşabilecek veri kaybı, sistem arızası veya donanım hasarları dahil olmak üzere tüm riskler size aittir. Bu kılavuzun uygulanmasından doğabilecek hiçbir sorun veya zarardan sorumlu değilim.

CFG için github linki üzerinden sisteminize uygun CFG dosyasını indirin,

A list of BIOS unlocking patches to use kısmında CFG'ler var laptop modelinize göre.

1753567378308.png

EFI klasör linki üzerinden ZIP dosyasını indirin.

Adımlar:

1. gerekli dosyaları USB belleğinize kopyalayın:
    • Öncelikle, kullanacağınız yazılıma ait ana yapılandırma dosyasının ismini srep_config.CFG şeklinde değiştirip. Bu dosyayı USB belleğinizin ana dizinine kopyalayın.
    • Ardından, diğer indirdiğiniz ZIP'ten çıkan EFI klasörünü çıkararak USB belleğinizin ana dizinine kopyalayın.
    • İşlem sonunda USB belleğinizin içinde, indirdiğiniz tüm bu dosyaların bulunduğundan emin olun.
    • Bunun gibi olacak.

1753567972408.png
  2. BIOS ayarlarına giriş:
    • Bilgisayarınızı yeniden başlatın.
    • Başlangıç ekranında, BIOS/UEFI ayarlarına girmek için genellikle del, F2, F10 veya F12 gibi bir tuşa art arda basın. Bu tuş, bilgisayarınızın markasına ve modeline göre değişebilir.
    • BIOS/UEFI menüsüne girdikten sonra, bir yönetici şifresi belirlemeniz gerek. Kolayca hatırlayacağınız bir şifre belirleyin. 0000 gibi.
  3. güvenli önyüklemeyi (Secure Boot) devre dışı bırakma:
    • BIOS/UEFI menüsünde, genellikle "Security" (güvenlik) veya "boot" (önyükleme) sekmesi altında "Secure Boot" (güvenli önyükleme) seçeneğini bulun.
    • Bu özelliği "disabled" (devre dışı) olarak ayarlayın. Bu adım, USB bellekten önyükleme yapabilmeniz için gerekli olabilir.
  4. USB bellekten önyükleme (boot):
    • BIOS/UEFI menüsünde "boot" (önyükleme) sekmesine gidin.
    • "Boot priority" (önyükleme önceliği) veya "boot order" (önyükleme sırası) bölümünde, USB belleğinizi (genellikle markasıyla birlikte listelenir) en üste taşıyarak ilk önyükleme aygıtı olarak ayarlayın.
    • Ayarları kaydedip BIOS'tan çıkın (genellikle F10 tuşu ile kaydedip çıkılır).
  5. önyükleme işlemi:
    • Bilgisayarınız yeniden başlatılacaktır. Bu süreçte, ekranda bazı yazılar belirebilir ve bilgisayarınızın açılış logosunda bir süre kalabilir.
    • Biraz bekledikten sonra, USB belleğinizdeki özel yazılımın arayüzü veya BIOS ekranınızın gelişmiş ayarları karşınıza gelecektir.
  6. ilgili ayarları yapılandırma:
    • Gelen ekranda, yapmak istediğiniz değişikliklere göre ilgili bölümleri bulun. Örneğin, "Memory Configuration" (bellek yapılandırması) gibi kısımlardan bellek ayarlarınızı yapabilirsiniz.
    • Bu ayarların yeri ve adlandırması her BIOS'ta farklılık gösterebilir. Gerekirse, kullandığınız BIOS sürümü veya anakart modeline göre internet üzerinde arama yaparak veya AI destekli araçlardan yardım alarak ilgili ayarları bulabilirsiniz.

Çözüm

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı