3500 TL APU Sistem Toplama

krejwd

Hectopat
Katılım
28 Şubat 2021
Mesajlar
3.855
Makaleler
2
Çözümler
32
Yer
Ankara
Evet konumuz basliktan anlasilacagi uzere 3500 TL`ye APU sistem toplama. Bu sistemi 08.05.2021 tarihinde topladim o yuzden parcalari ve fiyatlari topladigim zamana gore baz alin. Her neyse lafi daha fazla uzatmadan parcalara gecelim.

Islemci olarak Ryzen 3 3200G tercih ettim sebebi ise bu fiyat bandinda rakibinin olmamasi. Intel tarafinda fiyat olarak en yakin rakibi i3 10100 fakat icindeki grafik birimini baz aldigimizda 3200G daha mantikli bir tercih gibi duruyor. Ozellikle cift kanal bellek kullandiginiz zaman 3200G`nin icinde bulunan Vega 8 gercekten farki aciyor.


Anakart olarak B450 cipset bir anakart tercih ettim, normalde bu fiyat bandindaki B450 anakartlardan pek bir sey beklememek gerek cunku cogunun faz yapisi A320 anakartlarla ayni ve mosfet sogutucusu falanda bulunmuyor genelinde. Ama benim tercih ettigim anakart Gigabyte B450M S2H V2 modeli, bu anakartta en azindan giris seviyesi de olsa bir mosfet sogutucusu bulunuyor. Normal S2H ile farki ne derseniz pek bir farki yok, sadece ek olarak elle tutulabilir ozellik olarak sayabilecegimiz RGB destegi vardi diye hatirliyorum ama dogrulugundan emin degilim.


RAM`i secerken ozellikle bu RAM`i secmemin sebebi icinde REV E-Die cip bulunmasi. Bu ne oluyor derseniz bu fiyat bandinda satilan cogu RAM`in icindeki cipden daha kaliteli bir cip ve bu da O.C performansini olumlu yonde etkiliyor. 3200 MHZ olarak alacaginiz RAM`i hafif bir Voltaj vererek 3400 MHZ`de kullanabilmenize olanak sagliyor ve bu da dolayli yoldan GPU`nun performansina olumlu etki ediyor. 30-40 TL icin gidip Adata XPG D30 gibi bir RAM tercih etmek mantikli degil yani, yine de karar sizin. Ayrica RAM`leri ozellikle Dual Channel olarak sectim. Cunku Dual Channel RAM Ryzen APU sistemlerde performansa etki eden onemli bir etken. Isteyen gidip Dual Channel ve Single Channel RAM arasindaki performans farkini arastirabilir, azimsanmayacak buyuklukte bir fark var.


Sisteme mekanik bir disk koymaktan ziyade SSD koymayi tercih ettim, artik HDD ile Windows 10 cekilmiyor cunku. Halihazirda 240 GB hala gunu kurtaracak seviyede eger cok buyuk boyutlu oyunlar oynamiyor ve arsiv yapmiyorsaniz. Kullandigim disk ise bu butcede tercih edilebilecek en iyi SSD`lerden birisi. DRAM bulunmuyor ama bu butcede bulabileceginiz SSD`lerin hicbirinde DRAM bulunmuyor zaten. Alternatif olarak Apacer Panther S340 modeli bulunuyor. Iki SSD`de de ayni kontrolcu bulunuyor ve iki disktede TLC bellek kullanilmis. Isterseniz bu SSD yerine Apacer Panther S340 da tercih edebilirsiniz. Aralarinda ufak tefek farklar var eger bu konulara merakliysaniz isinize yarayabilecek bir Tier List linki birakiyorum konunun en alt kismina inceleyebilirsiniz.


PSU kanadinda hazir fiyati dusmusken FSP HV PRO 550W modelini kullanacagiz, bu PSU`nun korumalari sanirsam FSP Hydro K modelinden daha iyi. Korumalar ve aralarindaki farklar hakkinda net bir bilgim yok ve aciksasi pek ilgi alanimda degil. Sik sik onerildigi ve arastirdigim kadariyla bu fiyat bandindaki alinabilecek en iyi PSU bu oldugu icin bunu tercih ettim. Siz alacaginiz zaman fiyati zamlandiysa Hydro K modelini de tercih edebilirsiniz.


Kasa olarak kalan butcede maalesef pek bir secenegimiz yok, eskiden bu fiyata Zalman`in guzel kasalari vardi fakat bazi sebeplerden dolayi neredeyse hepsi zamlanmis durumda ve alinabilecek fiyatlarda degil. O yuzden bu fiyat bandinda karsimiza 2 secenek cikiyor, onlardan birisi Performax Xenom modeli digeri ise Rampage Private. Acikcasi 2 kasaninda bu fiyat bandinda alternatifi olmadigi icin ikisinden birini tercih edebilirsiniz ama ben kendime sistem toplayacak olsaydim Rampage Private tercih ederdim. Performax Xenom`da temperli cam bulunmamasina karsin bu kasada bulunuyor ayrica on panel tamamen mesh yapida. Malzeme kalitesi olarak ve gorunus olarakta Performax Xenom`a gore daha guzel ve kaliteli gozuktugu icin bu kasayi oneriyorum. Tek eksi sayilabilecek yani ATX yapidaki anakartlari desteklememesi, eger alacaksaniz bunu goz onunde bulundurarak tercih edin.


Evet, sistemin tum parcalari genel olarak bu sekilde. Isteyen istedigi parcayi arastirabilir, ben piyasada bu fiyat bandinda bulabilecegim en kaliteli ve F/P parcalari kullanmaya calistim. Yakin zamanda bu sistemin 4000-4500 TL bandindaki versiyonunu rehber haline getirmeyi dusunuyorum. Ayrica bu RAM`lere O.C olayini tam olarak cozdugum zaman onunla alakali da bir Rehber hazirlayip hem RAM`lerinize nasil O.C yapabileceginizi hemde stok frekanslara nazaran O.C yaptiginiz zaman ne kadar performans artisi oldugunu canli testlerle gostermeye calisacagim. Konuda bahsettigim SSD Tier Listinide soyle birakayim.

Ve evet rehberin sonuna gelmis bulunmaktayiz. Umarim bu fiyat bandinda sistem toplamak isteyen arkadaslara yardimci olmustur, bir sonraki rehberimde gorusmek uzere.
 
Son düzenleme:
Bence 3400G alınmalı işlemci olarak bazı şeylerden kısılabilir.

İşlemci: İşlemci
Anakart: Anakart
RAM: RAM
SSD: SSD
PSU: PSU
Aynı fiyata kasa eksik sadece uzay montaj ya da bedavaya bile bulunabilen dandik bir kasa iş görür.
 
Son düzenleme:
Bence 3400G alınmalı işlemci olarak bazı şeylerden kısılabilir.

İşlemci: İşlemci
Anakart: Anakart
RAM: RAM
SSD: SSD
PSU: PSU
Aynı fiyata kasa eksik sadece uzay montaj ya da bedavaya bile bulunabilen dandik bir kasa iş görür.

Butce varsa 3400G almak cok daha mantikli ama parcalardan kismak durumunda kaliyoruz. Ayrica kimse kimseye gunahini vermiyor artik bu devirde, bos kasayi bedavaya bulmak biraz zor hocam.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı