3600 MHz RAM problemi

erener

Kilopat
Katılım
18 Aralık 2017
Mesajlar
60
Çözümler
1
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Yeni bir sistem kurdum. Ancak anakart ve RAM 3600 MHz desteklemesine rağmen XMP'yi açtığım zaman bilgisayar hiç başlamıyor BIOS pilini çıkartarak her seferinde sıfırlamak zorunda kalıyorum. XMP devre dışı kalınca normale dönüyor ancak RAM düşük frekanslarda 2133 MHz'de çalışıyor. Sistemin özellikleri aşağıdaki gibidir. RAM'leri iade etmeli miyim? Bir de bilgisayar kapalı olmasına rağmen anakart üzerinde yer alan USB'lerde halen güç oluyor. Bunu nasıl kapatabilirim? Bilgisayar açılırken siyah ekranda bir süre bekliyor Boot ekranına geçmesi uzun sürüyor. Konu ile alakalı değerli bilgi ve yardımlarınızı rica ediyorum.

Anakart: Gigabyte B450M S2H AMD B450 3600 MHz (OC)
RAM: G.Skill Ripjaws V F4-3600C18D-16gvk - 2x8 16 GB DDR4 3600 MHz CL18 RAM.
Ekran kartı: INNO3D NVIDIA GeForce RTX 2060 Super Twin X2 OC 8 GB 256 Bit GDDR6 ekran kartı.
İşlemci: AMD Ryzen 5 3600.

ram.png
 
İlk dediğiniz sorun için resimde işaretlediğim yere gelip Enabled yapın.

Gigabyte Erp.png

Bellek sorunu için XMP kapatın. Frekans değerini elle 3600, 3533, 3466, 3400 MHz girerek deneyin. Hata alırsanız Dram Voltage 1.20 veya Auto görünüyordur. Bunu 1.35 Volt yapın ve tekrar yukarıdaki değerleri deneyin.
 
Sayın Helvacı, vermiş olduğunuz cevabınız için öncelikle çok teşekkür ederim. Ancak Bios pili ekran kartının altında kaldığı için bu ayarları değiştirdiğimde bilgisayar hiç başlamıyor ve bunu denemek artık beni gerçekten yordu sök tak. Hali hazırda girebileceğim stabil bir değer varsa çalışacak bu ram işlemci ve anakart için paylaşırsanız o şekilde kullanacağım saygılar.
 
Değerleri denemeniz lazım. Hangisinin çalışacağını bilmiyorum. 3000, 3200 MHz gibi daha düşük değerleri de girebilirsiniz ama elinizdeki bellekleri olduğundan daha düşük kullanmış olursunuz. Söylediğim değerlerin hiçbirisinde sistem düzgün çalışmazsa Memtest86 programıyla belleklerinizi test edebilirsiniz. Bu test uzun sürer. Testte hata alırsanız bellekler arızalı olabilir. Ayrıca BIOS güncel değilse güncellemek sorunu çözebilir.

BIOS sıfırlamanız gerekiyorsa bilgisayarı kapatıp fişten çekin. İşaretlediğim pinlere tornavidayla aynı anda ikisine de değecek şekilde 10 saniye dokunun. Bu yöntemle de BIOS sıfırlanıyor. Eğer işe yaramazsa o zaman BIOS pilini çıkarırsınız.

cmos.png
 
Vermiş olduğunuz değerli bilgiler ve yardımcı olduğunuz için çok teşekkür ederim. Dediğiniz gibi Ram değerlerini elle 3400 MHz şeklinde yapılandırdım ve şuan sistem düzgün çalışıyor. En azından siyah ekran da kalmıyor ve windows başlıyor. Ramlerde sorun olduğunu düşünmüyorum frekans veya işlemci-ram uyumsuzluğundan kaynaklanıyor muhtemelen. Son bir sorum daha olacak size. Windows görev yöneticisi kısmında Ramleri 3400 MHz olarak görüyorum ancak Aida64 programında ilk mesajda attığım değerler aynı gözüküyor. 3400 MHz ile 3600 MHz arasında çok bir performans farkı yaşanır mı? Ramleri iade edip daha düşük MHz değerlerine sahip ramler almamı önerir misiniz?
 

Yeni konular

Geri
Yukarı