Benim kullandığımı da alabilirsiniz başka markalara da yönelebilirsiniz. Benim bunu tercih etme sebebin alırken fiyatının 600 lira olması ve RAM’in %60’ının RGB olmasıydı. Görüntüsü çok hoş cidden onun için aldım zaten. Benim gördüğüm tek eksik noktası RGB yazılımı. Diğer markalar kadar iyi değil, geliştirilebilir. Bu fiyata başka aklınızda model varsa onu da alabilirsiniz 3200MHz CL16 olan. Sadece fiyatının gereksiz pahalı olmadığından emin olun. RAM OC rehberi olarak benim attığım konumdan faydalanabilirsiniz. Ama mantık basit aslında. 3200MHz CL16 RAM’iniz olduğunu varsayarsak 3600MHz 16-22-22-42 ve 1.45V gibi yüksek değerler deniyoruz önce. Ardından Memtest86 ile test ediyoruz çok uzun sürmesine gerek yok. Ama bir tane bile hata aldığımız an o OC olmamış demektir. Sorunsuz çalışırsa değerleri düşürmeye başlıyoruz. 16-21-21-39 gibi. Ben bu noktada hala voltajı düşürmüyorum çünkü voltaj kaynaklı bir sorun olursa timing’lerle alakalı olduğunu düşünebilirim. Bu da sorunsuz geçerse 16-20-20-39 deneyebilirsiniz. Bunda da sorun çıkmazsa 16-19-19-36 denersiniz bu stabilse iyi bir değer yakalamış olursunuz. 16-18-18-36 olmayacaktır büyük ihtimal çünkü bu zaten XMP’deki değerler. Buraya kadar sorunsuz geldiysek voltaj düşürmeye başlayabiliriz. İlk önce 1.40V deneyin Memtest’te sorun olmazsa 1.38, 1.37 diye aşağı inersiniz sorun çıkmayana kadar. En son 1.35V’ta da sorun çıkmazsa zaten çok iyi bir değer yakalamışsınız demektir, daha fazla düşmenize gerek yok. RAM’ler 1.45V’a kadar sıkıntı çıkarmazlar. B-die’ların 1.55’e kadar yolu var diyorlar ama biz her zaman düşebildiğimiz minimum voltaj seviyesine düşmeye çalışacağız. 3600MHz sorunsuz çalışırsa üstünü deneyebilirsiniz. Ama olacağını garanti edemez kimse. Attığım konudaki arkadaş 3600’ün üstüne çıktığında 2:1 moda geçtiğini, FCLK’u ayarlasa da boot etmediğini söylemiş mesela. Normalde 3733’ten sonra 2:1 moda geçer ama yine de şans işi. Benimki 3800’de 1:1 çalışabiliyor mesela. Burda sadece RAM değil anakart da bir etken tabi. Siz istediğiniz RAM’i alın OC’de beklediğiniz performansı almasanız bile kafaya takılacak bir şey yok. Bu tarz xtreme OC’ler güçlü sistemlerde ciddi fark yaratabiliyor. Reddit’te 3800X ve RTX 2080Ti kullanan birisi 4400MHz CL18 RAM’ini 3800MHz CL14’te 1:1 modda çalıştırıyordu. Böyle sistemlerde fark yaratır yani bu tarz yüksek değerler. Biz zaten 3600MHz CL16 RAM’leri 15bin+ bütçelerde öneriyoruz genel olarak. Tabi kişisel tercih kimisi 10-12bin liralık sisteminde ekstra bütçe ayırıp 3600MHz CL16 seçebiliyor.