3700X sistemde Dual veya Quad Channel performans farkı yaşar mıyım?

selamikoca

Femtopat
Daha fazla  
X570 GAMING PRO Carbon anakarta sahibim ve 3700X işlemci kullanıyorum. Şimdi geçenlerde konusunu açtım ancak net bir cevap alamadığım için sizlere tekrar sormak istedim çünkü ona göre hareket edeceğim. Arkadaşlar elimde 2x8 3000 MHz RAM bulunuyor. Anakartım Dual Channel çalıştığı için 2. ve 4.slotlara taktım. Şimdi sorun şu gidip bunları satıp yeni 2x16 RAM almak yerine direk 2 tane daha 8 GB aynı RAM taksam okur mu? Yani gidip gene 4x8 taksam bile Dual olduğu için 16 GB olarak mı gözükücek. Cevaplarınızı bekliyorum.

16 GB RAM yeterli. İstersen 128 GB RAM'in olsun oyunlarda etkisini taş çatlasın 10FPS görürsün. 4x8 taksan neden 16 görünsün ki? 32 GB gözükür fakat etkisi olmaz.

Ne anakartın, ne de işlemcin quad-channel bellek kullanımına izin veriyor, çift kanal sadece.
4 slotu doldurman zararına bile olabiliyor bazen, RAM'e çok yüksek overclock yaptığında veya XMP olarak yüksek frekanslarda çalışan RAM'ler kullanıyorsan sıkıntı yaşaman mümkün.
İşlemcideki bellek kontrolcüsüne yük biniyor. 1 kanalda tek modül daha rahat çalışır, dediklerimi hesaba alırsan tabii.

16 GB RAM yeterli. İstersen 128 GB RAM'in olsun oyunlarda etkisini taş çatlasın 10FPS görürsün. 4x8 taksan neden 16 görünsün ki? 32 GB gözükür fakat etkisi olmaz.

Ben designer ve 3D tasarımcı olduğum için aşırı fazla rendar alıyorum 32 GB şart bana.

Tek sıkıntı olabilecek olasılık anakartın her 4 slot aynı RAM ile stabil çalışamayacağı. Anakartların resmi sitesinde RAM uyum listeleri bulunur. Bu listelerde dikkat ederseniz bazı RAM'ler tek slot, bazıları iki slot, bazıları da dört slot desteklediği işaretlenmiş.
Öncedeki 2x8 GB RAM'im anakartın listesinde vardı. Geçen haftalarda aynı RAM'den 2 tane daha alıp 32 GB yapacaktım. Allah'tan anakart uyumlu bellek listesine bakmışım. RAM'lerim 4 slot desteklemiyordu. Satıp yine anakartın uyum listesinde olan 2x16 RAM aldım.
Önceki AMD FX 8320 işlemcili sistemimde 2x4 GB 1866 MHZ RAM'lerim vardı. BF1 için RAM gerekince aynı RAM'den iki tane daha aldım. 4x4 GB yapınca anakart RAM'leri 1600 MHZ'in üstünde kullanamadı. Oyunlarda sürekli bir takılma hissiyatı vardı. R6 Siege'de sanki pingim çok yüksekmiş gibi gecikme oluyordu. Killcam'de bakınca farkı anlıyordum.
Bunlar olacak demiyorum ama olabilir de.

Olay şu çok fazla render alıyorum ve render alırken 2 veya 3 program aynı anda imkansız yani donmalar yaşanıyor. Bu yüzden 32 GB yükseltmem gerekiyor ancak ekstra 2x16 alıp ekstra ekstra para yüklenmek istemiyorum. Bu yüzden 2 tane slot eklesem çok büyük fark yaşamayacaksam daha karlı benim için.

2 Tane Corsair Vengeance RGB Pro var bunun yanına 2 daha eklemeyi düşünüyorum.

Dediğim gibi sadece performans olarak aşırı etkilemiyecekse 2x16 ile 4x8 ona göre 2 stick alıp bütçe korumak istiyorum. Amacım render alırken arkada işlerimi devam ettirebilmek.