3D yazıcı nozle boyutu önemli mi?

TruzgarX

Hectopat
Daha fazla  
3D yazıcıda nozllelerde boyutlar oluyor 4 mm falan gibi. Onların önemi var mı hangisi nerede daha iyidir?

Son düzenleyen: Moderatör:
3D yazıcıda nozllelerde boyutlar oluyor 4 mm falan gibi. Onların önemi var mı hangisi nerede daha iyidir?
Evet önemi var.

Şöyle basitce anlatacak olursak nozzle çapı büyüdükçe filament harcamanız artar ama alacağınız basım süresi kısalır. Bunun yanında aldığınız basımdaki katman izleri çok daha belli olmaya başlar.

Eğer nozzle çapında küçülmeye giderseniz filament harcamanız azalır ama alacağınız basım süresi daha da uzar. Bunun yanında aldığınız basımdaki katman izleri git gide daha da azalır.

Farklı çaptaki nozüllerde katman yüksekliğini aynı tutabiliyorsan katman izlerinde (z ekseni) fark yaşamazsın, fark xy ekseninde kendini belli eder çünkü bahsi geçen çapta katman yüksekliğini değiştirebiliyorken katman genişliğinde o derece esnekliğe sahip değilsin, çap arttıkça genişlik de artar. İyi yanı, bu artış ilk katman tutunmasını iyileştirir.

Örnek: Aynı katman yüksekliği için farklı nozüllerle alınan baskı
Screenshot 2022-04-29 154243.jpg

Bu da benim 0.6mm nozül ile aldığım bir baskı, parça parça bastım.

Kollar:0.16mm, el kısmı 0.12mm, yekpare.

Bacaklar:0.2mm

Gövde :0.12mm, kafanın üst kısmı 0.08 mm, yekpare

Kurdela:0.2mm

Screenshot 2022-04-29 161420.jpg

Yani görsel kayıp parçaya bağlı olarak önemsiz de olabiliyor.

Bu 1mm nozül ile bas anlamına gelmiyor, çap arttıkça makinenin sınırlarını zorlamaya başlarsın, ben 0.6mm nozülde bile hızı düşürüp baskı sıcaklığını arttırmak, %100'de kullanmadığım fanı garanti olsun diye %100'e çekmek durumunda kaldım. Yani agresif çap artışları için makinene bağlı olarak donanıma yatırım yapman gerekebilir.

Gene de baskı süresindeki iyileşme gayet iyi, denemeye değer.

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı