4000 MHz RAM 3800'e düşürülmeli mi?

Otrivine

Hectopat
Yer
Aydın
Daha fazla  
Meslek
Gemi Operasyon Uzmanı
Anakart
Asus Prime B550m-A
İşlemci
Ryzen 5 5600x
Merhaba,

Yeni sistem topladım. G.Skill Trident Z 4000 MHz CL 18 2x8 RAM aldım. Bir arkadaş RAM'leri 4000 MHz de kullanırsam 1:2 modda çalışacağı için performans kaybı yaşayacağımı söyledi. İşlemci R5 5600X. RAM'leri düşürmeli miyim? 1:2 mod nedir? 1:1 modda 4000MHz çalıştıramaz mıyım?

1:1 modda çalıştırman için çok bilgili olman gerekiyor. Ya da şanslıysan direk çalıştırabilirsin.

1:1 mod AMD işlemcilerdeki infinity fabric hızı ile bellek kontrolcüsünün hızı eşit olması.

İnteldeki gear1 gear2 olarak düşünebilirsin.

1:2 moda düştüğünde gecikme / okuma / yazma değerleri düşüyor ramlerin.

1:1 modda bilgisayarın açılır ama durmadan Whea hatası alırsın. Önemli olan 3800 üstünde Whea almadan çalıştırabilmek.

Anladım kullanıma başladıktaan sonra hangi modda kaç MHz ile çalıştığını nasıl öğrenebilirim? Bir de CL 18 RAM'ler bunların CL hızını düşürebilir miyim? Sanırım bu konuda RAM'in chipi önemli.

XMP açıp 4000MHz açarsan bilgisayarı otomatikman 1:2 modda çalışacaktır. AMD 5xxx serisinde yanlış hatırlamıyorsam 3800 MHz üstünde otomatik olarak 1:2 moda alıyor. CL düşürme konusunda evet RAM çipi önemli. 4000CL18 RAM olduğuna bakarsak büyük ihtimal Hynix djr çip olabilir.

Biraz bakındım ama bilgi bulamadım peki o chipler iyi mi? Düşürmeye uygun mudur?

Biraz bakındım ama bilgi bulamadım peki o chipler iyi mi? Düşürmeye uygun mudur?

Ortalamanın üstünde diyelim. Ama DJR çıkacağından emin değilim belki Micron E die'da çıkabilir.

Anladım kurulumu yarın yapacağım windows kurduktan sonra kontrol edip yazarım.

Hocam merhaba modun otomatik 1:2 mi olup olmadığını nereden öğreneceğim? BIOS'tan D.O.C.p açıyorum şimdi. Anca otomatik 4000e alacak. Ama performans kaybı yaşamak istemiyorum.

Bir de RAM'lerin chipi aşağıdaki şekilde çıktı CL değerini 18'den düşürme imkanı var mı?

Manufacturer
Hynix

Die Density / Count
8 Gb D-die (Davinci / 17 nm) / 1 die

Son düzenleme:
4000 aldiysan otomatik 1:2 modda calisir zaten. Hwinfo64 programini indirim sensors only e tiklayip bakabilirsin. Ya da zentimingsten

Tam olarak nereye baktığımda anlamalıyım modunu?

MCLK FCLK UCLK hepsi birbirine esit olmali. Ama senin suan Memory clockun 2000 de calisiyor.

Infinity Fabric clockun 1800 de calisiyor.

Memory controller clockun 1000 de calisiyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…