4070'li sistem için R5 5600 mı R7 5700X mi alınmalı?

Yiğit Akif

Hectopat
Merhaba, aşağıda fotoğraftaki sistemi almayı düşünüyorum.
Bu işlemci (R5 5600) bu sisteme gider mi yoksa R7 5700X yapmalı mıyım? 1.5k falan fark ediyor. Zaten işlemci için ısınma derdi olmayacak, sıvı soğutma ekleyeceğim ekstradan ama darboğaz yapar mı onu bilemedim çünkü oyun çok fazla oynamıyorum, oynadığım zamanda da FPS'den çok iyi grafikli oyunlara kadar her şeyi oynuyorum. Oyun dışında grafik tasarım ve 3D tasarımla ilgileniyorum, sizce bu sistem bu tarz işleri uzun ömürlü bir şekilde götürür mü? Açıkçası NVIDIA ve AMD ekran kartı arasında da kalmadım değil. Bana biraz fikir verebilirseniz çok sevinirim.

1720270624186.png

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu işlemci (R5 5600) bu sisteme gider mi yoksa R7 5700X yapmalı mıyım? 1.5k falan fark ediyor. Zaten işlemci için ısınma derdi olmayacak, sıvı soğutma ekleyeceğim ekstradan ama darboğaz yapar mı onu bilemedim çünkü oyun çok fazla oynamıyorum, oynadığım zamanda da FPS'den çok iyi grafikli oyunlara kadar her şeyi oynuyorum. Oyun dışında grafik tasarım ve 3D tasarımla ilgileniyorum, sizce bu sistem bu tarz işleri uzun ömürlü bir şekilde götürür mü? Açıkçası NVIDIA ve AMD ekran kartı arasında da kalmadım değil. Bana biraz fikir verebilirseniz çok sevinirim.

Eki Görüntüle 2243738

Hocam bence AM5 sistem almaya çalışın.

Eki Görüntüle 2243738

Sistem güzel ama çok eksi yanları var.
1. DDR4 olması ve 3200MHz (32000TL için)
2. SSD'nin 500GB olması ve okuma yazma hızları bir tık düşük.
3. Ryzen 5 5600 işlemci bana kalırsa 4070 için bayağı düşük kalmış (4060 Ti'a bile Ryzen 5 7600 tercih ederim)
4. 4070'in 2 fanlı olması.
Fiyatına bakılırsa sadece 4070'in maliyeti 30bin civarına geleceği için fiyat olarak çok iyi hocam.

3d tasarım ile ciddi bir şekilde ilgilenmeyi düşünüyorsan ve çok büyük çevre sahneleri de yapmayı da düşünüyorsan eğer 4070 yerine 4060 ti 16 gb veya 3090 24gb ekran kartını tavsiye ederim. Ayrıca amd ekran kartı almayı asla düşünme.

Son düzenleme:
3d tasarım ile ciddi bir şekilde ilgilenmeyi düşünüyorsan ve çok büyük çevre sahneleri de yapmayı da düşünüyorsan eğer 4070 yerine 4060 ti 16 gb veya 3090 24gb ekran kartını tavsiye ederim. Ayrıca amd ekran kartı almayı asla düşünme.
niye önermiyorsun pekii? mesala 7800xt nasıl olabilir. Mimarlık gibi ağır işler değil genelde endüstiriyel tasarımın işi olan parça tasarımları yapıyorum

niye önermiyorsun pekii? mesala 7800xt nasıl olabilir. Mimarlık gibi ağır işler değil genelde endüstiriyel tasarımın işi olan parça tasarımları yapıyorum
Dediğin gibi büyük sahneler olmayacaksa bu durumda 8 veya 12gb bir vram belleği rahatlıkla yeter ve hiç sıkıntı çıkarmaz. Amd önermememin sebebi, yapay zeka hesaplamalarında (genel olarak) cuda yani nvdia kadar iyi değiller. İkinci sebebi ise yazılım desteği. Örneğin Blender, 3dsmax, c4d gibi 3d programlar ile kullanabileceğin birçok render motoru mevcut piyasada. Amd ekran kartlarını destekleyen bir render motorunu kullanabilirsin bir süre ancak özellikleri daha çok hoşuna giden bir şey karşına çıkar ve onu kullanmak istersen amd ekran kartı desteği bulunmayabilir. Ben amd ekran kartı kullanırken Octane Render gibi bazı render motorlarını kullanamıyordum, desteği yoktu kısaca. Ki desteği olsa bile cuda kadar iyi verim vermez geneli.

7800xt örneğini yukarıda vermişsiniz mesela bu ekran kartını ele alalım.
Kullanmış olduğum Blender adlı programın Cycles Render motorunda 7800 XT ekran kartı RTX 3060 ile hemen hemen eşit benchmark puanlarında. Bildiğimiz 3060 ti ise daha iyi, 4060,4070 gibi kartlar ise fark atıyor 7800xt gibi karta. Tabi cycles harici bazı render motorlarında ise bu kadar ezici bir üstünlüğü olmasa bile nvdia kartların net olarak bir üstünlüğü olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

Son olarak hangi programı/render motorunu kullanmayı düşünüyorsanız onun gpu benchmark performansına bakabilirsiniz ne kadar iyi olduğunu öğrenmek için. Örneğin bahsettiğim gibi Blender kullanıyorum ve vermiş olduğum linkte ekran kartının modeline göre ortalama benchmark skorunu sunuyor adamlar.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı