45NTCS ekran %128sRGB ekrandan daha iyi gözüküyor

Urazkul

Picopat
Daha fazla  
Monitör
AOC 27G4X
Arkadaşlar laptop ekranı 45ntcs diye harici AOC 27g4X monitör aldım lakin iki ekranı yan yana koyduğum zaman laptoptaki panel daha iyi geliyor. Sorunum şu harici monitör oyun oynarken veya film izlerken siyah tonlamayı düzgün veremiyor. Yapmadığım ayar kalmadı 3 aydır monitör ve Windows'taki tüm ayarları çevire çevire kullanıyorum ama yok abi siyah dışındaki tüm renkler çok güzel iyi hoş lakin gerçek net siyahı veremiyor monitör. Karanlık alanlar koyu gri gibi laptoptaki panel doygun renkleri daha soluk vermesine rağmen siyahı ve karanlık alanları gerçek renginde olması gerektiği gibi veriyor.

Benim bilmediğim farklı bir ayar mı var? Tam olarak ne yapmam gerekiyor =bu durum can sıkmaya başladı. Herkesin övdüğü monitör normalde ama görüntüsünden memnun değilim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Siyah farkı kontrast oranıyla alakalı bir durum. IPS panel siyahı tam net veremez. Ayrıca IPS monitörler arasında da gözle görülür performansı farkı olabilir. Sizin laptop belli ki kontrast bakımından daha iyi.
Dell S2721DGF 800:1 kontrast oranı sunarken Gigabyte M27Q 1200:1 kontrast oranı sunuyor. Aradaki siyah farkını görüyorsunuz. Her ikisi de IPS panel.

IMG_2994.jpeg

Bu da OLED siyahı. En alttaki G6 OLED ile çekilmiş. Diğer resimler ise AW2725DF'den çekildi. OLED monitörler sonsuz kontrast oranı sunar. Daha doğrusu ölçüm cihazı ölçemiyor. Yani IPS panellerin 1000:1 civarı sunduğu yerde siyah performansı beklememek lazım.

IMG_2940.jpeg

IMG_2939.jpeg

IMG_2938.jpeg

IMG_2965.jpeg

@bluerr Hocam bu yazdığınızın aynısını diğer forumda yazdılar orada da aynı konuyu açmıştım. Gerçekten o zaman IPS falan da hikaye tamamen sorunsuz görüntü için OLED almak lazım yani TN IPS VA bu çöplerden uzak durmak gerekiyor hassas gözler için kabul edilemez bir şey çünkü.

Yani monitörde o kadar renk ayarı var birbirinden güzel çeşit çeşit ama gel gelelim hepsi normal renkleri canlandırma doygunluk artırma arka gölge parlaklığı ayarı v.s şu net gerçek siyah rengi verdirten bir ayar yok. Birini kısıyorum oluyor gibi geliyor başka yerden patlak veriyor. Yazılımsal olarak yapılabilecek bir şey yok o zaman?

@bluerr hocam bu yazdığınızın aynısını diğer forumda yazdılar orada da aynı konuyu açmıştım. Gerçekten o zaman IPS falan da hikaye tamamen sorunsuz görüntü için OLED almak lazım yani TN IPS VA bu çöplerden uzak durmak gerekiyor hassas gözler için kabul edilemez bir şey çünkü.

Yani monitörde o kadar renk ayarı var birbirinden güzel çeşit çeşit ama gel gelelim hepsi normal renkleri canlandırma doygunluk artırma arka gölge parlaklığı ayarı vs şu net gerçek siyah rengi verdirten bir ayar yok. Birini kısıyorum oluyor gibi geliyor başka yerden patlak veriyor. Yazılımsal olarak yapılabilecek bir şey yok o zaman?

Kontrast için VA alman lazım. Televizyonlarda da VA panel kullanılmasının sebebi kontrasttır. Çünkü film ve dizi izleme keyfinizi çok fazla etkiler. Tabii diğer alanlarda da önemli. İyice araştırmak lazım IPS alırken. En azından 800:1 değil de 1250:1 civarı bir şey alabilirsin mesela.
Eğer yüksek kontrast istiyorsan MiniLED monitörlerde çok mantıklı.
IPS için ortalama 1000:1
VA için ortalama 3000:1
Neo G7 ise 1196 karartma bölgesi sayesinde 19000:1 kontrast oranına ulaşıyor. Yani IPS panellerden 19 kat yüksek. İlla Neo G7 de şart değil. Başka MiniLED monitörlerde var.
Kontrast düşük olursa cidden aşırı rahatsız edici bir durum.
OLED monitörlerin tamamı ise mürekkep gibi siyah gösterir. Ayrıca OLED'lerde arka aydınlatma yoktur. Yani ışık sızması ve IPS glow sorunu hiç olmaz. Tepki süresi ise inanılmaz derecede iyidir. Hareket halinde gözle görülür bulanıklık olmaz. 0.2ms ile 1ms arasında gerçek tepki süresi sunarlar. Ayrıca LCD panellerin aksine düşük FPS'te bile tepki süreleri hemen hemen aynıdır. Devam eden tepki süresi bile çok iyidir. 540Hz TN panellerden bile düşük tepki süresine sahiptir. Ghosting ve overshoot sorunlarından müzdarip değildir. Renk gamutları çok yüksektir.

Özetle parlaklık haricinde her şeyi mükemmelleştirir.

IMG_2722.jpeg

Son düzenleme:
@bluerr Hocam eyvallah açıklayıcı bir şekilde yazdığın için. Anlamadığım nokta böyle bir şey var bunca zaman insanlar niye o zaman bu mevzudan adam akıllı bahsetmediler? İlla satın aldıktan sonra deneyerek öğrenmiş oluyoruz şimdi o zaman harici monitör alınacaksa kesinlikle OLED dışı önermemek lazım? Çünkü diğerlerinde illa bir özelliği iyiyken diğerinden feragat ediyor. Kontrast oranıyla alakalı ek bir şey sormak istiyorum izninle;

Mesela benim monitör 1000:1 kontrast ama kontrast ayarı %70'de. Bunu en sona mı almam gerekiyor? Sanırım ikisi farklı şeyler? Laptop MSI Katana A17 yabancı sitede 800:1 diyor. Kontrast değeri daha az olduğu halde nasıl siyahı ve karanlığı daha iyi verebiliyor? Yoksa site mi yanlış 🤔

@bluerr hocam eyvallah açıklayıcı bir şekilde yazdığın için. Anlamadığım nokta böyle bir şey var bunca zaman insanlar niye o zaman bu mevzudan adamakıllı bahsetmediler? İlla satın aldıktan sonra deneyerek öğrenmiş oluyoruz şimdi o zaman harici monitör alınacaksa kesinlikle OLED dışı önermemek lazım? Çünkü diğerlerinde illa bir özelliği iyiyken diğerinden feragat ediyor. Kontrast oranıyla alakalı ek bir şey sormak istiyorum izninle;

Mesela benim monitör 1000:1 kontrast ama kontrast ayarı %70'de. Bunu en sona mı almam gerekiyor? Sanırım ikisi farklı şeyler? Laptop MSI Katana A17 yabancı sitede 800:1 diyor. Kontrast değeri daha az olduğu halde nasıl siyahı ve karanlığı daha iyi verebiliyor? Yoksa site mi yanlış 🤔

Kâğıtüstünde yazanla gerçekte çıkanlar bir olmaz. Üstte 800:1 ile 1200:1 kontrast oranı kıyaslaması yaptığım monitörlerin ikisinde de 1000:1 yazıyor ama, kullanılan panel ve arka aydınlatma farklı. IPS panelde ortalama olduğu için 1000:1 yazıyorlar. Standart haline gelmiş yani. Halbuki 700:1 sunanda var 1600:1 sunanda var. İkisine de 1000:1 yazılıyor. Nadiren 1200:1 yazan olabiliyor. Her monitöre 1ms veya 0.5ms yazılıyor mesela. LCD monitörlerde şu anlık ortalama 1ms görebilen monitör yok. En azından incelemeler doğrultusunda ben görmedim. 540Hz modellerden 1.90ms civarı çıkan ASUS'un IPS monitörünü gördüm. Bir de 2ms civarı çıkan 540Hz TN panel gördüm. Özetle incelemeye bakmadan veya yan yana koyup kıyaslamadan siyah farkını anlayamazsın.

Kontrast ayarına gelecek olursak. Kontrast ayarı renk doğruluğunu negatif yönde etkileyebiliyor. Hatta parlaklığa bile biraz etki edebilir. Kesin kontrastı artırır diyemiyorum. Ayarı kurcala memnun kalmazsan default haline getir. Genelde koymak için koyulan ayarlardan biri oluyor.

MiniLED arka aydınlatma da dediğim gibi siyah açısından tatmin eder. Mürekkep gibi olmasa da düz IPS'ten kat kat iyi oluyor.

Eyvallah ustam koca forumda bir sen yazdın yetti de yazdıkların. Diğer forumda açtığım konuya da senin yazdıklarını yazdılar mesele anlaşıldı bunu düzeltmenin imkanı yok demek ki laptoptaki kontrast daha yüksek olduğu için monitörden daha iyi.

Buradan da şunu anlıyoruz sRGB saçmalığı monitörü almada ana unsur değil aynı şekilde 45NTCS'de tercih edilmemesi için bir seçenek değil. Yani en olmayacak durum 45NTCS dandik bir laptop ekranı, 90NTCS harici bir monitörden güzel görüntü verebiliyor. Daha nelere şahit olacağız bakalım.

Bu arada bu ilk konum oldu bu forumda lakin böyle tekniki bir konuya katılım olmamasına şaşırdım zira youtubedeki videolarda aklınıza takılan bir şey olursa buraya yönlendiriyorlar lakin burayı biraz durgun buldum. Ufak bir eleştirim olsun bu da 😊

Technopat Haberler

Geri
Yukarı