4K OLED monitör vs 4K OLED TV

TV olarak LG ve Samsung'un dev ekranlı modelleri mevcut. Monitör olarak ise ASUS ile MSI bu sene 32 inç 4K OLED monitörler çıkardı. Kullanım amacıma gelecek olursak film + hikayeli oyunlar olacak. Sizce TV mi yoksa monitör mü mantıklı olur? TV alırsam eğer televizyon kanallarını, haberleri izlemek için de kullanabilirim lakin kanallardaki sabit görüntüler (kanal logoları vs.) Yüzünden panelin yanma riski daha da artar gibime geliyor. Kararsız kaldım arkadaşlar sizce nasıl bir tercih yapmalıyım?

Son düzenleyen: Moderatör:
1 yıldır LG OLED TV kullanıyorum ve bahsi geçen logo yanma sorunları için bazı yazılımsal geciktirici çözümler mevcut.
Hatta oynadığınız oyunlardaki sabit kalan (mini map, can barı, ekimanlar gibi) görüntüler, yanma durumuna kanal logosundan daha yatkın olacaktır.

İster TV ister monitör olsun, OLED alıyorsanız bu durumu bilerek alırsınız ama o zevki LCD panellerde bulamazsınız.

Yani tavsiye etmiyor musunuz hocam, İllaki statik görüntülerde yanma olur mu diyorsunuz?

Bildiğim kadarıyla OLED teknolojisinin sahibi LG ve diğer markalar da LG'nin OLED panelini alıyor diye biliyorum. Bu yüzden LG üzerinden konuşacağım.

Teknolojisi gereği eninde sonunda olacak. Malum ülkemizde pahalı eşyalara değer vermeliyiz, ben de zamanında günlerimi OLED panellerdeki yanma sorununu araştırarak harcamıştım. Bu araştırmalarım sonucunda kendime "dikkatli kullan" sözü vererek OLED TV satın aldım.

TV'yi uzun süreler açık bırakmamaya (soğumasına izin vermek), parlaklığı yeterli seviyede tutmaya, bir işle uğraşırken bir şey dinliyorsam ve görüntünün benim için önemi yoksa ayarlardan "sadece ekranı kapat" seçeneğini seçerek ve tabii ki boşu boşuna TV'yi açık bırakmamaya özen göstererek ömrüne ömür katmak istiyorum. Yanmayı geciktirmek kullanıcının elinde.

Eğer ömrünü uzatmak için uğraşırım derseniz çok keyifli oyunlar, filmler sizi bekliyor. Mağaza çalışanlarının tonla yanlış bilgilendirmesinin yanında söyledikleri tek doğru bir cümle var: "OLED TV/monitör alırsanız diğer TV/monitörleri asla beğenmezsiniz."

Araştırdığım kadarıyla "burn-in (yanma)" denilen durum, bir pikselin uzun süreler aynı renkteki ışığı vererek ısınmasından ve o pikselin artık o ışığı daha az parlaklıkta verebilmesinden kaynaklanır. Yani bir piksel sürekli mavi ışığı veriyorsa zamanla o pikseldeki mavi ışığın parlaklığı (ömrü) azalır.

LG'nin yüksek bütçeli OLED TV ve ASUS'un bazı üst seviye OLED monitörlerinin kasasında pasif soğutmalar bulunur, bu sayede ısınmanın önüne geçmek hedeflenir.
Kullandığım LG TV'de statik görüntüleri algılayıp o görüntüleri ufak ufak hareket ettirerek hep aynı piksele yük (ısı) bindirmemeye çalışır.

Ayrıca TV'nin toplam olarak 4 saat çalışmasının sonunda TV'yi kapatınca 6 dakika boyunca "piksel temizleme" moduna girer. Bu teknoloji de sağlam olan piksellerin voltajını, parlaklığını minimal ölçüde kısarak diğer hafif zarar görmüş ve parlaklığı azalmış piksellerle eşitlemeye çalışır.
(Detaylı bilgi: Piksel Temizleme

Sanırsam paneller arasında aniden bozulma ihtimali arasından en güvenilir olan panel OLED. Diğer paneller çat diye gidiverirken OLED'ler bu ani arızaları yapmıyor lakin yanma sorunu (yansa dahi çalışmaya devam eder) ileride baş gösteriyor.

Yanlış bilgi varsa düzeltiniz.

Son düzenleyen: Moderatör:
OLED paneli Kodak şirketi buldu. Kodak bunu buldu ama sonra sektör değiştirdiler. Sony ise OLED TV'yi ilk piyasaya süren firmadır. Yani LG bilgisi yanlıştır.
Burn-in olayı illaki oluyor diye de bir gerçeklik yok. Öyle olsa OLED üretimi olmaz. OLED panellerin ömrü LCD panellere göre daha kısa bu doğru ama yanıyor diye bir şey de yok. Sanki bu konuyu daha önce de konuştuk.
Diğer bilgiler doğrudur. Piksel temizleme teknolojisi çoğu OLED de var.
TV'de alabilirsiniz monitör de. Fark etmez.

Sizinle TV Hz'i hakkında konuşmuştuk diye hatırlıyorum.

Oyunlarda yenileme hızı sizi için önemliyse TV'ler genelde 60 Hz ile sınırlı oluyor. Yüksek Hz için monitör tercih edebilirsiniz. Bazı TV'ler de 120 Hz gibi yenileme hızı seçenekleri sunuyor.

Son düzenleme:
Oyunlarda yenileme hızı sizi için önemliyse TV'ler genelde 60 Hz ile sınırlı oluyor. Yüksek Hz için monitör tercih edebilirsiniz. Bazı TV'ler de 120 Hz gibi yenileme hızı seçenekleri sunuyor.
120 hertzlik TV'ler var alırsam onlardan alırım yani çok da önemli değil fakat yine de karar veremiyorum. Acaba Şu yeni çıkan 4k 240 hertz monitörler daha mı dayanıklıdır. Benim için önemli olan şey uzun süre sıkıntısız kullanabilmek.

Garantisi olmayan bir konu da yorum yapmamız doğru olmaz.
4K/240Hz oldu diye ya da yeni çıktı diye daha uzun dayanacak kimse diyemez. Bu adam kandırmaya girer.
Teknoloji işi şans işidir. Game Booster monitör alıp 10 sene kullanan da gördüm 55 Bin verip TV alıp daha ilk gün bozulanı da gördüm.
Eğer bütçeniz yüksekse (ki yüksek) OLED'den yana tercihinizi kullanın. Eğer acil almanız gerekmiyorsa yeni çıkacakları beklemek avantaj olabilir. Aklınızda model var mı?

monitör olarak şu ikisi arasında gidip geliyorum :

TV olarak ise aklımda hiçbir şey yok model olarak.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…