5.1 Ses Sisteminde Cızırtı Sorunu

kAriz

Decapat
Yer
Samsun
Daha fazla  
Meslek
İnşaat Mühendisi
Merhabalar.

Dün akşam itibariyle yeni bir sistem topladım.
Sistemin içinde bulunan anakartım "ASUS TUF B450-Plus Gaming Anakart".
Temiz bir kurulum yapıp, bütün sürücüleri ve güncelleştirmeleri yükledim.
Ses sistemimin (Logitech X530) jaklarını bağladığımda bir cızırtı fark ettim.
Fakat bu cızırtıyı, hoparlör üzerindeki ses yükseltme-kısma ayarıyla oynadığımda, ses çok düşük veya çok yüksek seviyedeyken duymaktayım.
Orta seviyede herhangi bir cızırtı veya ses bozukluğu duymuyorum.
Ses sürücülerini kaldırıp tekrar kurulum yaptım, düzelmedi.
Anakart BIOS güncellemesi yaptım, düzelmedi.
Prizlerde topraklamadan ötürü herhangi bir sıkıntı vardır diye topraklamanın olduğundan emin olduğum prizlerde ses sistemini denedim, düzelmedi.

Bu tarz bir sorun yaşayan veya çözümü hakkında bilgi sahibi arkadaşlar varsa yardımlarınızı bekliyorum. Teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba. Mevcut topraklama hattının sağlığından eminseniz ve masaüstünün metal kasasına kadar bunun tam geldiğinden de eminseniz bir de şu noktaya dikkatinizi çekmek isterim. 220 volt AC şebeke akımını cihazlara girmeden önce taşıyan şebekeden beslenen kordonlar EMI (Elektromanyetik indüksiyonla olan karşılıklı etkileşimlerle) yoluyla yan yana gittikleri örneğin bir amfinin (5.1 ses sisteminin) ses girişinin kordonunda (Logitech 5.1 sisteminin PC'deki kulaklık/hoparlör jakından alınan ses giriş kablosu) bir etkileşime neden olarak özellikle yüksek volümlerde istenmeyen uğultulara neden olabilirler. Bu nedenle bu türden amfi girişine giren bu kablolarla, örneğin modem adaptörü 220 volt AC kablosu, monitörün 220 volt AC kablosu, masaüstü PC'nin 220 volt AC kablosu, vb. yan yana veya birbirine tam sarılı olarak yakın temaslarda gidecek şekliyle yer almamasına dikkat edilmeli. Yan yana ve çok yakın temaslarda giderse bu türden uğultuların olması muhtemeldir.

Her ne kadar Logitech 5.1 ses sisteminin ses kuvvetlendirmeden önceki bu kablosunda içten bir ekranlama (blendaj örgüsü) mevcutsa da 220 volt AC kablolarının çok yakın temaslı olan bu yan yana veya sarılı gitmelerinden oluşan EMI etkisini tam azaltacak ölçüde değildir, çoğu zaman. Sadece biraz daha uzaktaki tüm elektronik cihazlardan gelen EMI etkisini bu blendajlı ve ucu topraklı yapısıyla sıfırlamaya daha (Aslında tam olarak da bu amaçlar içindir) uygundur. Kolay gelsin.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı