5 voltluk 6 tane fan nasıl bağlanmalı?

Ünal53

Hectopat
Daha fazla  
IMG_20240711_140929.jpg

Resimdeki gibi 6 adet fanım var bunları birbirine nasıl bağlayacağım? Direk bağlayıp 5 volt adaptör bağlayınca güç az geliyor fan yavaş dönüyor. Daha önce kartı vardı bozuldu galiba, elektrik verince ısınıyor sadece başka hiçbir şey olmuyor.

17206965621313946092748601689541.jpg

Bu kart sayesinde kapatıp açma, hızını artırıp yavaşlatma yapabiliyordum. Fanın hızlı çalışması ve 6 sınında çalışması için ne yapabilirim?
Veya bu karttan başka nerede bulabilirim.

Son düzenleme:
Her biri 5V & 250mA olarak varsayıyorum.

Ya hepsini seri bağlayıp 30V & 250mA güç kaynağına ihtiyaç duyarsın, ya da paralel bağlayıp 5V & 1.5A güç kaynağına ihtiyaç duyarsın.

PC fanlarını besleyen adaptörün watt gücü paralel bağlı 6 adet fanın watt toplamıyla eşit olarak seçilmemeli, biraz daha yüksek watt değerli adaptörle tek fanın etiketinde yazan ma değerini altıyla çarpıp bir teki 250 mA ise besleme adaptörünü mutlaka 2.5-3 A (output) çıkışlı olarak seçin. 6 adet paralel fanın watt gücüyle adaptör watt gücü veya çıkış amperi tam eşit seçilirse voltaj düşümü nedeniyle fan devirleri altısını ayni anda paralel bağlı çalıştırırken düşebilir. En makul olanı altısını paralel bağlayıp uygun (artırılmış güçteki) AC/DC adaptörle beslemenizdir. Kolay gelsin.

Mesela tek fanı bağladığınızda istediğiniz hızı alabiliyor musunuz?
Evet tek fan yeterince hızlı çalışıyor.
PC fanlarını besleyen adaptörün watt gücü paralel bağlı 6 adet fanın watt toplamıyla eşit olarak seçilmemeli, biraz daha yüksek watt değerli adaptörle tek fanın etiketinde yazan ma değerini altıyla çarpıp bir teki 250 mA ise besleme adaptörünü mutlaka 2.5-3 A (output) çıkışlı olarak seçin. 6 adet paralel fanın watt gücüyle adaptör watt gücü veya çıkış amperi tam eşit seçilirse voltaj düşümü nedeniyle fan devirleri altısını ayni anda paralel bağlı çalıştırırken düşebilir. En makul olanı altısını paralel bağlayıp uygun (artırılmış güçteki) AC/DC adaptörle beslemenizdir. Kolay gelsin.
Anladım, dediğiniz gibi yapacağım bilgi için teşekkür ederim. 🙂

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı