İnceleme 50+ prompt denedim - ChatGPT/Gemini'den en iyi sonuç veren formül

PrimePromt

Yoctopat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar,

Son 3 aydır yapay zeka araçlarıyla yoğun şekilde çalışıyorum. Bu sürede 50'den fazla farklı prompt yapısı denedim ve notlar tuttum. Sonuçları sizinle paylaşmak istedim.

🔬 Test Ortamı:
  • ChatGPT (ücretsiz), Gemini Pro, Claude
  • 50+ farklı prompt yapısı
  • Aynı görevi farklı promptlarla verdim
  • Çıktıları 1-10 arası puanladım (kullanışlılık, doğruluk, uzunluk)

📈 Bulgularım:

Sadece görev vermek ("blog yaz" gibi) → Ortalama 4.2/10 puan. Çok genel ve dolgulu çıktılar veriyor.

Rol + görev → Ortalama 6.8/10 puan. Belirgin iyileşme var.

Rol + görev + format → Ortalama 7.9/10 puan. Çoğu iş için yeterli.

Rol + görev + format + kısıtlama → Ortalama 8.7/10 puan. En iyi sonuç bu kombinasyondan çıktı.

En büyük farkı yaratan şey "kısıtlama" eklemek oldu:
  • "Giriş paragrafı yazma" dedim → Dolgu içerik %60 azaldı
  • "Maksimum 200 kelime" dedim → Gereksiz uzatma bitti
  • "Madde madde yaz" dedim → Okunabilirlik çok arttı

🏆 En İyi Sonuç Veren Prompt Şablonu:

Sen [ROL]'sün.
[GÖREV]'i yap.
Format: [FORMAT BELİRT]
Kısıtlar: [NE YAPMASIN]
Ton: [ÜSLUP]

Pratik örnek:

Sen 10 yıllık deneyimli bir içerik yazarısın.
E-ticaret sitesi için ürün açıklaması yaz.
Format: 3 paragraf, her biri 2-3 cümle.
Kısıtlar: Abartılı sıfat kullanma, "en iyi" veya "muhteşem" gibi kelimelerden kaçın.
Ton: Profesyonel ama samimi.

🇹🇷 Türkçe İçerik İçin Ekstra İpuçları:

1. "Türkiye'deki kullanıcılar için yaz" ekleyin, yerelleştirme ciddi şekilde iyileşiyor.
2. Gemini, Türkçe içerikte ChatGPT'den daha tutarlı sonuç verdi. Bu tamamen kişisel gözlemim, sizde farklı olabilir.
3. "Türkçe dil bilgisi kurallarına dikkat et" eklemek şaşırtıcı derecede işe yarıyor, özellikle uzun metinlerde.

Siz hangi yapay zekayı Türkçe içerik için kullanıyorsunuz? Prompt yazarken kullandığınız taktikler var mı? Deneyimlerinizi merak ediyorum.

Not: Bu testler sırasında kendime prompt oluşturmayı kolaylaştıran basit bir araç yaptım. İlgi olursa ayrı bir konuda paylaşabilirim.

Şu JSON formatının harbi bi' katkısı oluyor mu promptlarda?
JSON’da her şey etiketli olduğu için model neyin ne olduğunu daha rahat ayırt ediyor:

{
"gorev": "blog yazısı",
"hedef_kitle": "üniversite öğrencileri",
"ton": "samimi",
"uzunluk": "800 kelime"
}

Bunu gören model, “tamam, görev bu, kitle bu, ton bu” diye daha düzenli yorumlayabiliyor. Düz metinde de aynı bilgiyi verebilirsin ama JSON seni de, modeli de disipline sokuyor.

Elinize sağlık, bunlar prompt hakkında temel seviye bilinenler. Asıl sağlam olanlar artık mühendislik düzeyinde. Chati uzatmadan, mümkün olduğunca 1-2 input ile istenenin alındığı fakat iş parçasının bölündüğü sistemler. Cursor vs bunları yapıyor.

Şu JSON formatının harbi bi' katkısı oluyor mu promptlarda?
Hayır. Bunlar LLM, text based inputlar alıyorlar. JSON yazmak, eğitim verisinde o konu hakkında ağırlıklarını etkileyecek ekstra bir unsur yoksa hiçbir manası yok.

Elinize sağlık, bunlar prompt hakkında temel seviye bilinenler. Asıl sağlam olanlar artık mühendislik düzeyinde. Chati uzatmadan, mümkün olduğunca 1-2 input ile istenenin alındığı fakat iş parçasının bölündüğü sistemler. Cursor vs bunları yapıyor.

Hayır. Bunlar LLM, text based inputlar alıyorlar. JSON yazmak, eğitim verisinde o konu hakkında ağırlıklarını etkileyecek ekstra bir unsur yoksa hiçbir manası yok.
Teşekkürler hocam.

Aslında model tarafında dediğiniz gibi, JSON’un özel bir buff’ı yok; hepsi text sonuçta.
Ben daha çok kendi tarafımdan konuşuyordum: JSON şablonu kullanınca her seferinde aynı alanları doldurduğum için (görev, hedef kitle, ton vs.) hem kafam karışmıyor hem de promptları saklamak/düzenlemek daha kolay oluyor.

Yani model için mucize değil; benim için düzen aracı diyebilirim.

Evet, işin ironisi de bu zaten: Artık yapay zekaya yazmak istediğimiz promptu bile uzun ve detaylı olsun diye yapay zekaya yazdırıyoruz😅. Ama bence ruh ölmedi, sadece ‘elle yazma’ devrinden ‘format ve fikir’ devrine geçti. :D
Ya ben çok karamsarım çünkü tonlarca app ve hergün 10 kişinin bile oynamadığı onlarca oyun çıkıyor ya da bu işte çok para var, ben bilmiyorum.

Birde yapay zekayla elle kod yazma derdi de bitti belki, belki birim testleri bile kendi yapıyor hatta bileşen testlerini bile. Yani zahmetsizce fikirler, daha iyi şekilde yansıtılabiliyor belki.

Ya ben çok karamsarım çünkü tonlarca app ve hergün 10 kişinin bile oynamadığı onlarca oyun çıkıyor ya da bu işte çok para var, ben bilmiyorum.

Birde yapay zekayla elle kod yazma derdi de bitti belki, belki birim testleri bile kendi yapıyor hatta bileşen testlerini bile. Yani zahmetsizce fikirler, daha iyi şekilde yansıtılabiliyor belki.

Karamsarlığını anlıyorum ama şöyle bakıyorum ben:

Evet, yapay zeka kod yazıyor. Claude, GPT, Cursor falan gerçekten iyi işler çıkarıyor. Ama hepsinin ortak bir sorunu var: Belirsizlikle baş edememek.

Şöyle düşün: Kapalı bir kapı var, arkasında kedi veya köpek olabilir. İnsan "ikisi de olabilir, ona göre hazırlıklı olayım" der. Yapay zeka ise mutlaka birini seçmek zorunda, ya kedi ya köpek. İkisinin aynı anda olasılık dahilinde olduğunu tutamıyor kafasında.

Kod yazarken bu şu anlama geliyor: Yapay zekaya "şu fonksiyonu yaz" diyorsun, yazıyor. Ama o fonksiyonun sistemin geri kalanını nasıl etkileyeceğini, edge case'lerin hepsini aynı anda değerlendiremez. "Kullanıcı şunu da yapabilir, bunu da yapabilir, ikisine birden hazırlıklı olayım" diyemiyor. Bir yolu seçiyor, diğerini görmezden geliyor.

Junior seviyesinde kod yazıyor mu? Evet, hatta bazen orta seviye bile. Ama senior bir developer'ın yaptığı şey kod yazmak değil ki. Sistemi bütün olarak görmek, trade-off'ları değerlendirmek, "bunu yaparsak 6 ay sonra şu patlak" demek. Yapay zeka bunu yapamıyor, en azından şimdilik.

Peki junior'ları etkiler mi? Maalesef evet. Basit CRUD işleri, boilerplate kod, copy-paste işler azalacak. Ama bu da junior'ların daha hızlı senior olmaya zorlanması demek aslında.

30 yıl mı sürer bu açığın kapanması? Belki 10, belki 50. Kimse bilmiyor. Ama şu an için "fikri olan + yapay zekayı iyi kullanan" kişiler avantajlı. Kod yazmak artık darboğaz olmasa da doğru şeyi yapmak hala darboğaz.

Yani karamsarlık yerine adaptasyon diyorum ben. Bu araçları iyi kullanan kazanacak.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı