PrimePromt
Yoctopat
Daha fazla
Merhaba arkadaşlar,
Son 3 aydır yapay zeka araçlarıyla yoğun şekilde çalışıyorum. Bu sürede 50'den fazla farklı prompt yapısı denedim ve notlar tuttum. Sonuçları sizinle paylaşmak istedim.
Test Ortamı:
Bulgularım:
Sadece görev vermek ("blog yaz" gibi) → Ortalama 4.2/10 puan. Çok genel ve dolgulu çıktılar veriyor.
Rol + görev → Ortalama 6.8/10 puan. Belirgin iyileşme var.
Rol + görev + format → Ortalama 7.9/10 puan. Çoğu iş için yeterli.
Rol + görev + format + kısıtlama → Ortalama 8.7/10 puan. En iyi sonuç bu kombinasyondan çıktı.
En büyük farkı yaratan şey "kısıtlama" eklemek oldu:
En İyi Sonuç Veren Prompt Şablonu:
Sen [ROL]'sün.
[GÖREV]'i yap.
Format: [FORMAT BELİRT]
Kısıtlar: [NE YAPMASIN]
Ton: [ÜSLUP]
Pratik örnek:
Sen 10 yıllık deneyimli bir içerik yazarısın.
E-ticaret sitesi için ürün açıklaması yaz.
Format: 3 paragraf, her biri 2-3 cümle.
Kısıtlar: Abartılı sıfat kullanma, "en iyi" veya "muhteşem" gibi kelimelerden kaçın.
Ton: Profesyonel ama samimi.
Türkçe İçerik İçin Ekstra İpuçları:
1. "Türkiye'deki kullanıcılar için yaz" ekleyin, yerelleştirme ciddi şekilde iyileşiyor.
2. Gemini, Türkçe içerikte ChatGPT'den daha tutarlı sonuç verdi. Bu tamamen kişisel gözlemim, sizde farklı olabilir.
3. "Türkçe dil bilgisi kurallarına dikkat et" eklemek şaşırtıcı derecede işe yarıyor, özellikle uzun metinlerde.
Siz hangi yapay zekayı Türkçe içerik için kullanıyorsunuz? Prompt yazarken kullandığınız taktikler var mı? Deneyimlerinizi merak ediyorum.
Not: Bu testler sırasında kendime prompt oluşturmayı kolaylaştıran basit bir araç yaptım. İlgi olursa ayrı bir konuda paylaşabilirim.
Son 3 aydır yapay zeka araçlarıyla yoğun şekilde çalışıyorum. Bu sürede 50'den fazla farklı prompt yapısı denedim ve notlar tuttum. Sonuçları sizinle paylaşmak istedim.
- ChatGPT (ücretsiz), Gemini Pro, Claude
- 50+ farklı prompt yapısı
- Aynı görevi farklı promptlarla verdim
- Çıktıları 1-10 arası puanladım (kullanışlılık, doğruluk, uzunluk)
Sadece görev vermek ("blog yaz" gibi) → Ortalama 4.2/10 puan. Çok genel ve dolgulu çıktılar veriyor.
Rol + görev → Ortalama 6.8/10 puan. Belirgin iyileşme var.
Rol + görev + format → Ortalama 7.9/10 puan. Çoğu iş için yeterli.
Rol + görev + format + kısıtlama → Ortalama 8.7/10 puan. En iyi sonuç bu kombinasyondan çıktı.
En büyük farkı yaratan şey "kısıtlama" eklemek oldu:
- "Giriş paragrafı yazma" dedim → Dolgu içerik %60 azaldı
- "Maksimum 200 kelime" dedim → Gereksiz uzatma bitti
- "Madde madde yaz" dedim → Okunabilirlik çok arttı
Sen [ROL]'sün.
[GÖREV]'i yap.
Format: [FORMAT BELİRT]
Kısıtlar: [NE YAPMASIN]
Ton: [ÜSLUP]
Pratik örnek:
Sen 10 yıllık deneyimli bir içerik yazarısın.
E-ticaret sitesi için ürün açıklaması yaz.
Format: 3 paragraf, her biri 2-3 cümle.
Kısıtlar: Abartılı sıfat kullanma, "en iyi" veya "muhteşem" gibi kelimelerden kaçın.
Ton: Profesyonel ama samimi.
1. "Türkiye'deki kullanıcılar için yaz" ekleyin, yerelleştirme ciddi şekilde iyileşiyor.
2. Gemini, Türkçe içerikte ChatGPT'den daha tutarlı sonuç verdi. Bu tamamen kişisel gözlemim, sizde farklı olabilir.
3. "Türkçe dil bilgisi kurallarına dikkat et" eklemek şaşırtıcı derecede işe yarıyor, özellikle uzun metinlerde.
Siz hangi yapay zekayı Türkçe içerik için kullanıyorsunuz? Prompt yazarken kullandığınız taktikler var mı? Deneyimlerinizi merak ediyorum.
Not: Bu testler sırasında kendime prompt oluşturmayı kolaylaştıran basit bir araç yaptım. İlgi olursa ayrı bir konuda paylaşabilirim.