TosunPASA
Megapat
Daha fazla
- Sistem Özellikleri
- W11-Linux
- Meslek
- Emekli
Karamsarlığını anlıyorum ama şöyle bakıyorum ben:
Evet, yapay zeka kod yazıyor. Claude, GPT, cursor falan gerçekten iyi işler çıkarıyor. Ama hepsinin ortak bir sorunu var: Belirsizlikle baş edememek.
Şöyle düşün: Kapalı bir kapı var, arkasında kedi veya köpek olabilir. İnsan "ikisi de olabilir, ona göre hazırlıklı olayım" der. Yapay zeka ise mutlaka birini seçmek zorunda, ya kedi ya köpek. İkisinin aynı anda olasılık dahilinde olduğunu tutamıyor kafasında.
Kod yazarken bu şu anlama geliyor: Yapay zekaya "şu fonksiyonu yaz" diyorsun, yazıyor. Ama o fonksiyonun sistemin geri kalanını nasıl etkileyeceğini, Edge Case'lerin hepsini aynı anda değerlendiremez. "kullanıcı şunu da yapabilir, bunu da yapabilir, ikisine birden hazırlıklı olayım" diyemiyor. Bir yolu seçiyor, diğerini görmezden geliyor.
Junior seviyesinde kod yazıyor mu? Evet, hatta bazen orta seviye bile. Ama senior bir Developer'ın yaptığı şey kod yazmak değil ki. Sistemi bütün olarak görmek, trade-off'ları değerlendirmek, "bunu yaparsak 6 ay sonra şu patlak" demek. Yapay zeka bunu yapamıyor, en azından şimdilik.
Peki Junior'ları etkiler mi? Maalesef evet. Basit CRUD işleri, boilerplate kod, copy-paste işler azalacak. Ama bu da Junior'ların daha hızlı senior olmaya zorlanması demek aslında.
30 yıl mı sürer bu açığın kapanması? Belki 10, belki 50. kimse bilmiyor. Ama şu an için "fikri olan + yapay zekayı iyi kullanan" kişiler avantajlı. Kod yazmak artık darboğaz olmasa da doğru şeyi yapmak hala darboğaz.
Yani karamsarlık yerine adaptasyon diyorum ben. Bu araçları iyi kullanan kazanacak.
Kod yazmak sorunu çözmüyor.
Çünkü uygulamadığı eylemi bilmesi gerekiyor.
Ayrıca mevcut yapay zekalardaki örnek veri yapısı, yurt dışında kullanım kaynaklı. Daha çok da web tabanlı uygulama kod zincirleri belleğinde.
Tarifi netleştirmek gerekiyor. Ve her değişim talebinde standartları yazmak gerek. Var olan kural dosyaları olsa bile okumadan kod üretiyor.
Yaptığınız denemeler basit ve test amaçlı promptlar.
Başarı ve başarısızlık göreceli. Yapay zekalara verdiğiniz promptlar veya YouTube'da kullanılan tanıtımların büyük bir kısmı, yapay zekaya verilen testlerde ortak promptlar oluyor. Ve tanıtımı yapan da abooooo nasıl da başarılı sonuç çıkarıyor gibi ilk defa o promptu kendisi yazmış gibi sonuçlar söylüyor. Özellikle AntiGravity için yapılan tanıtımlarda çok denk geliyorum.
"Hoca sınavı, çalıştığım yerden yaptı" ifadesi tam sizin sonuçlara örnek.
ChatGPT özellikle bireysel iletişimde iyi. Kod olarak soruyu net vermediğinizde size ezberden getiriyor. Birinci önceliği de kod yazmak değil. GPT'nin en büyük zafiyeti, siz yanlış bir ifade bile kullansanız onu direk kabul etmesi.
Ben yapay zekaya analiz değerlendirmesini hangi konuları baz almasını söylediğimde bana oldukça başarılı sonuçları veriyor. 10 dakika önce yazdığı ve mükemmel dediği kod grubunu analiz sınıfından beğenmediğine çok denk geliyorum.
"Kod bütünlüğü - kod uzunluğu - fk bağlam - tekrarlı kodlar - base dosya standartlarına modüllerin uyumu" diye kurallar ile analiz yaptırmanız gerekiyor.
Yani evet. Bellek ve olaya hakimiyet sizde olduğu sürece hata yapmasını azaltırsınız.
30 yıl çok uzun süre ama 10 yıl içinde birçok konuda bağlamı daha kolay algılama ve sonuçlandırma matrisleri oluşur... Diye düşüncem var.