Çözüldü 500 Mbps internet ile kablolu olarak maksimum 100 Mbps alabilmek

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

ter Stegen

Hectopat
Ev internetimiz 500 Mbps, bilgisayarım da güncel bir bilgisayar (B350 anakart kullanıyorum) yani desteklemesi lazım ama maksimum ne yaparsam yapayım 100 Mbps alıyorum. Nasıl çözebilirim bu durumu?

Denetim Masası ayarları cart curt denedim hepsi hikaye. Acaba modem veya kablo kaynaklı bir sorun mu var? Anakartımda sorun olabilir mi? Her şeyden şüphelenmeye başladım vallahi 😀

Bu arada telefondan Wi-Fi ile 450 Mbps civarı sorunsuz alıyorum.

Çözüm
Ev internetimiz 500 Mbps, bilgisayarım da güncel bir bilgisayar (B350 anakart kullanıyorum) yani desteklemesi lazım ama maksimum ne yaparsam yapayım 100 Mbps alıyorum. Nasıl çözebilirim bu durumu?

Denetim Masası ayarları cart curt denedim hepsi hikaye. Acaba modem veya kablo kaynaklı bir sorun mu var? Anakartımda sorun olabilir mi? Her şeyden şüphelenmeye başladım vallahi 😀

Bu arada telefondan Wi-Fi ile 450 Mbps civarı sorunsuz alıyorum.
CAT5 kablo kullanıyorsanız CAT5e/CAT6 ile deneyin.
(Potansiyel ziyaretçileri bilgilendirmek için yazdım, konu ile alakasızdır.)

FTTB'de hız limiti konuta kurulan fiber sonlandırma cihazına bağlı oluyor. Benim binama 3 sene önce Superonline çalışanları Gigabit hızlı switch koydukları için 1000 Mbps alınabiliyordu. Adana'da Superonline 2010 civarı yıllarda kurulum yaptığı için çoğu binada dediğiniz gibi eski tip, 100 Mbps sınırlı cihazlar kurulu.

Hocam kaynağınız var mı? Merak ettiğim için soruyorum.

Hocam kaynağınız var mı? Merak ettiğim için soruyorum.

FTTB ile FTTH arasında, binaya kurulan fiber sonlandırma cihazına kadar olan bağlantıda hiçbir fark yok. Fark, konuta ulaştıktan sonra başlıyor. Bahsettiğiniz hız farkı da tam olarak bu noktadan sonra başlar. Binaya bir fiber sonlandırma cihazı (switch) kurulumu yapılır. Bu cihaza ana hattan gelen fiber kablo bağlanır ve cihaz interneti bu kablodan alır. Kullanıcılara ise ethernet kablosu aracılığı ile ulaştırılır. Bu bağlantıda hızı sınırlayabilecek 3 unsur var. 1- kurulan switch cihazının anlık veri işleme kapasitesi ve ethernet modülünün kapasitesi, 2- kullanılan ethernet kablosunun türü, 3- kullanılan kablonun uzunluğuna bağlı sinyal kaybı. Bu 3 etmen de günümüz teknolojisinde FTTB kullanıcısını rahatlıkla 2.5 Gbps hız ile bile besleyebilir.

FTTB ile FTTH arasında, binaya kurulan fiber sonlandırma cihazına kadar olan bağlantıda hiçbir fark yok. Fark, konuta ulaştıktan sonra başlıyor. Bahsettiğiniz hız farkı da tam olarak bu noktadan sonra başlar. Binaya bir fiber sonlandırma cihazı (switch) kurulumu yapılır. Bu cihaza ana hattan gelen fiber kablo bağlanır ve cihaz interneti bu kablodan alır. Kullanıcılara ise Ethernet kablosu aracılığı ile ulaştırılır. Bu bağlantıda hızı sınırlayabilecek 3 unsur var. 1- kurulan switch cihazının anlık veri işleme kapasitesi ve Ethernet modülünün kapasitesi, 2- kullanılan Ethernet kablosunun türü, 3- kullanılan kablonun uzunluğuna bağlı sinyal kaybı. Bu 3 etmen de günümüz teknolojisinde FTTB kullanıcısını rahatlıkla 2.5 Gbps hız ile bile besleyebilir.

FTTB ve FTTH biliyorum. O zaman sizin dediğiniz 1.durum geçerli, Switch'in kapasitesi yeterli olmadığı için sadece 100Mbps veriliyor (bazen 500Mbps verildiği durumlarda olabiliyor). Zaten CAT6 kullanıldığı için kablodan olamaz. Kablo uzunluğu da 100 metreyi geçmediği için o da olmaz. Yani bu durum firmaların cimriliğinden dolayı oluyor.

FTTB ve FTTH biliyorum. O zaman sizin dediğiniz 1.durum geçerli, Switch'in kapasitesi yeterli olmadığı için sadece 100Mbps veriliyor (bazen 500Mbps verildiği durumlarda olabiliyor). Zaten CAT6 kullanıldığı için kablodan olamaz. Kablo uzunluğu da 100 metreyi geçmediği için o da olmaz. Yani bu durum firmaların cimriliğinden dolayı oluyor.
Evet bir önceki mesajımda da belirttiğim gibi, Türkiye'de fiberin ilk adımı FTTB ile atıldığı için çoğu FTTB sistem 10-20 sene aralığında eski olduğundan kullanılan cihazlar da eskidir. Ha dersiniz ki o dönem gigabit destekli switch yok muydu, vardı. O zaman maliyeti şimdiye göre daha fazla olduğundan ötürü dediğiniz gibi cimrilikten ötürü kurmamışlar. Ya da bununla beraber 100 mbps hız o günün standartlarında çok iyi olduğundan bahaneleri de olmuştur.

Evet bir önceki mesajımda da belirttiğim gibi, Türkiye'de fiberin ilk adımı FTTB ile atıldığı için çoğu FTTB sistem 10-20 sene aralığında eski olduğundan kullanılan cihazlar da eskidir. Ha dersiniz ki o dönem Gigabit destekli switch yok muydu, vardı. O zaman maliyeti şimdiye göre daha fazla olduğundan ötürü dediğiniz gibi cimrilikten ötürü kurmamışlar. Ya da bununla beraber 100 Mbps hız o günün standartlarında çok iyi olduğundan bahaneleri de olmuştur.

Anladım cevabınız için teşekkür ederim.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı