xx98burak98xx

Kilopat
Katılım
21 Şubat 2017
Mesajlar
200
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba,

5600X işlemcim, Gigabyte B550 Aorus Pro rev1.X anakartım bulunmakta. Arctic Liquid Freezer II 240mm AiO sıvı soğutucu aldım. Soğutucuyu her türlü şekilde tekrar tekrar montaj ederek denedim. Termal macun orijinal MX-4. her seferinde aşırı ısınma sorunu ile karşılaştım.

Boşta 45-60 derecelerde gezerken,

Oyunlarda 80-85'lere anlık gidiyor,

En basit CPU-Z stress testinde bile 1.25 sabit voltaj ile 82 derecelere çıkıyor.

Prime95 ve AIDA64 başlatmak bile gereksiz bu değerlerden sonra. BIOS içinde her türlü ayarı denedim. PBO olsun, normal stock olsun, şimdi 4675MHz 1.25v ayarlarında kullanıyorum fakat aşırı ısınıyor. Bu değerler 4.5GHz 1.175v içinde aynı sayılır. Arada 4-5 derece fark ediyor sadece. Sıcaklık çok hareketli. 42 dereceye düşüyor hiçbir şey yapmazken. Ufacık bir fare hareketinde 55'e fırlıyor 1 saniyeden kısa sürede. CPU-Z stres testini başlatır başlatmaz 50'den 80'e fırlıyor. Sıvı soğutucunun pompa ve fan beraber Max hızda olmasına rağmen değerler bu şekilde.

Stok soğutucu da 10 derece fazla değerler gösterdi sıcaklık konusunda. Arctic offset montaj adına parça gönderdi şu an yolda fakat standart montajın bu kadar fark etmemesi gerekir diye düşünüyorum.

İşlemci mi bozuk?

Sıvı soğutucu mu bozuk?

Anakart mı bozuk?

Sorunun çözümü konusunda hiç umudum kalmadı. Oda 28-30 derece. Amazon'dan aldığım MX-4'ün sahte olup olmadığını nasıl anlarım?
 
Fazla bir ısı olduğu kesin, stok soğutucuyla 85 derece görüyordum ben.
 
Açılışta CPU kaç MHz ile başlıyor.
 
Hocam sahte olup olmadığını anlamak için küçük bir kutu da gelmesi lazım ve üzerinde '2019 edition' vs. hiç bir şey yazmaması gerekir.
 
Araştırmalar sonucu Arctic Liquid Freezer II 240mm aldım. Adamlar 60-70'i stres testinde geçmiyor ne olursa olsun. Ben daha CPU-Z stres testinde alev alıyorum.

O soğutucu gayet iyi sorunu onda olduğunu hiç sanmam. cpb otoya alın.
 
Termal macunu doğru sürüp soğutucuyu doğru montajladığınıza eminseniz farklı bir termal macun kullanmayı deneyebilirsiniz. Başka bir ihtimal ise fan ve pompa hızlarının düşük olması. Pompa ve fan hızlarını son hıza alarak test yapmayı deneyebilirsiniz.
 

Son hızda aldığım değerler onlar

20'ye yakın tekrarladım. Farklı ve aynı şekilde sonuç değişmedi. 2-3 derece oynadığı oldu sadece.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…