Yayılış şekli sadece köşelere sıkmadığınız sürece çok önemli değil. Sadece macundan çok çok az sıkmalısınız, çok sıkılınca ısı iyi iletilemiyor. Tavsiyem sadece 3 tane noktaya termal macunu deydirip kartla yaymanız.
Sonuç aynı.
Aynı soğutucunun arkadaşımdan ödünç alıp test ettim. Sonuç aynı.
Sorun ya anakartta ya da işlemcide. İşlemcide kanaat kılıyorum çünkü pinleri yamultmuş, düzeltmiş ve işlemci birkaç defa soğutucuya yapışıp kalmıştı. Gelelim hikayeye:
Sorunun sıvı soğutmada olmadığını garantiledikten sonra bir ihtimal termal macundan şüphelenip bilgisayarcıdan 1 sürümlük Çin malı 20-30gr kavanozlarda satılanlardan sürdüm. İlginç bir şekilde 2-3 derece daha az sıcaklık gördüm. Tabii sorun termal macunda değil demek bu. Fakat termal macun fark etmeksizin aynı sonucu almam geriye sadece tek bir seçenek bırakıyor. İşlemci.
Stok soğutucuyu sökerken işlemci stok soğutucuya yapışarak çıkmıştı. Bir sıkıntı olmamıştı sıcaklıklarda. Fakat Snowman MX-6 soğutucuyu sökerken yine soğutucuya yapışarak çıktı işlemci. Stres testi hariç 70'in üstünü görmeyen işlemci bundan sonra 85 90ları gördü hep.
Teorim şu; işlemcinin üstünde IHS (integrated heat spreader) denen plaka ile çiplet arasında boşluk oluştu. İşlemcinin 20 derece bir anda ısınıp bir anda düşmesi bu teoriyi destekliyor. Ayrıca, Çin malı termal macunun MX-4 ile aynı performansı göstermesi, termal macundan önce çipletten gelen ısının iyi aktarılamadığını, ki bu da teoriyi çok güçlü bir şekilde desteklemekte, göstermekte.
Snowman MX-6 ya yapışan IHS (integrated heat spreader) plaka ile yukarı doğru kuvvet, anakarta kitlenmiş olan işlemci aşağı yönlü kuvvet uygulayarak çiplet ile IHS arasındaki teması bozduğuna inanıyorum.
Ne yazık ki işlemciyi garantiye veremiyorum. Çünkü pinlerden bazıları yamulmuş ve düzeltmiştim. Pinlerin yamulmasıyla alakası olmamasının sebebi termal macunun fark yapmamasıdır. Buraya kadar okuduysan, okuduğun için teşekkürler. Şu an düşünme evresindeyim. Çözüm yolu bulunca konuyu güncelleyeceğim. Yardım etmeye çalışan herkese teşekkürler.
Güncelleme 01.07.2021:
Uzun araştırmalar sonucunda Ryzen 3000/5000 serilerinde işlemcinin işlemci plakasına (IHS) lehimlendiğini öğrendim. Aşırı nadir olarak bu lehimlerin çatlayabildiğini de öğrendim. İşlemcimin plaka ile arasındaki lehimin çatladığına %99 eminim. İşlemciyi garantiye yollayacağım ve belli bir masrafa kadar kabul edeceğim. Belli bir masrafın üstüne çıkarsa, bu benim belirlediğim değer 500TL düşünüyorum, tamiri reddedip o parayla likit metal alıp delid yapacağım.
Konuyu güncellemeye devam edeceğim. Belki benim gibi şanssız biri olacaktır. Yardımım dokunur.