570 Euro`ya sistem topladık

Arkadaşlar merhaba, umarım iyisinizdir 😂 Son dönemde Türkiye`de değişen maddi durumlar nedeniyle eğlence araçlarına çok fazla para harcamak istemeyip daha uygun fiyatlı çözümler bulmak isteyenlerin sayısı artıyor, burada da çokça görüyorum. Bu sebeple ben de ortak atölyemizde CAD/CAM, tasarım ve internet amacıyla topladığımız sistemi sizlere tanıtmak ve rehber hazırlamak istedim. Daha önceki incelemelerimdeki gibi parça parça gideceğim, isterseniz bir an önce başlayalım.

İşlemci olarak yaklaşık 80 Euro`ya ikinci el olarak temin ettiğimiz Ryzen 7 2700`ü kullandık. Tek çekirdek performansı R5 3600 gibi güncel muadillerinin altında kalsa da çoklu çekirdekte 10400F`i geçen, 3600`e çok yaklaşan bir işlemci. Bu işlemciyi tercih etme nedenimiz çizim, tasarım ve işleme işlerinde iyi bir performans sağlayacak olması. Eğer daha ucuza bulursanız R5 2600 de kullanabilirsiniz ancak fazladan iki çekirdek yeni nesil oyunlarda ve uygulamalarda hatrı sayılır bir performans artışı sağlıyor. Ayrıca bu işlemcinin hız aşırtma kabiliyeti muazzam, o yüzden mutlaka iyi bir soğutucu da edinin.

İşlemci soğutucusu tercihimiz 30 Euro`luk fiyatıyla gerçekten uygun bir tercih olan Cooler Master Masterliquid Lite 120`den yana oldu. Masterliquid 120`nin farklı hortum ve tek fan kullanan versiyonu olan modelin performansı da yüksek, abartmadan hız aşırtma denemeleri yapabilirsiniz yani. Daha uygun fiyatlı bir çözüme ihtiyacınız varsa mutlaka Snowman soğutuculara bakın.

Anakart olarak uygun fiyatlı bir çözüm olan ASRock B450M Pro4 dikkatimizi çekti ve onu seçtik. Sisteminizi toplarken anakart seçiminizi kenara atmamalısınız, hem ideal performans için VRM birimleri güçlü olmalı hem de özellikleri ihtiyaçlarınıza cevap vermeli. Bu anakart hem 9 fazlı VRM yapısı hem de özellikleriyle bizim ihtiyaçlarımızı çok iyi bir şekilde görecek. Biz bu anakartı 55 Euro`ya temin ettik ama şu anda 70 Euro`ya satılıyor, bu durumda MSI B450M Mortar MAX de size göz kırpabilir.

Bellek olarak 2x8GB Crucial Ballistix 3000MHz CL15 E-DIE çubuklar tercih ettik, bu belleklerin hız aşırtma performansı gayet iyi. 16GB bellek bize bu aşamada fazlasıyla yetecektir. R7 2700 için çok yüksek hıza daha fazla para ödemek istemedik işlemcideki bellek kontrolcüsünden dolayı.

Ekran kartı olarak ikinci el 180 Euro`ya aldığımız ASUS Radeon Vega 64`ü kullandık. Strix özel soğutmalı olan kartın bakımını yaptık ve çok iyi duruma geldi. Hem iş hem de 1080P oyunculuk için hala ideal bir ekran kartı, düşük bütçede önerebilirim. Bunun yanında GTX1080Ti, RTX2080, Vega 56 (Samsung bellekli) gibi diğer eski ama güçlü kartlara da bakabilirsiniz. RX570, RX580, RX590, GTX1060, GTX1070 gibi kartların ise günümüz ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak olduğunu düşünüyorum.

SSD olarak NVMe protokollü olan Kingston A2000 500GB`a yer verdik, bu SSD SMI SM2262EN kontrolcülü ve 96L TLC yongalı. Hem okuma/yazma hızı, hem ömür hem de IOPS olarak gayet iyi değerlere sahip olan A2000 hem uygun fiyatlı hem de performanslı bir tercih. SATA SSD`ler ile arasındaki fiyat makası gittikçe daralırken yeni nesil oyunlarda ve uygulamalarda performans farkı açılmaya başladı.

Kasa tercihimiz Sharkoon Night Shark RGB`den yana oldu. 3 adet ARGB anakart kontrollü fan, arkadan vidalı temperli cam, çok iyi hava akımı ve çekmece tip filtre, ekran kartı tutucu, kauçuk tünel kapağı, zengin I/O portları gibi özellikleri ve 60 Euro`luk fiyatıyla öne çıkıyor. Dezavantajı ise işlemci güç kablosunu geçirme zorluğu.

Güç kaynağı olarak Sirtec tarafından üretilen ve High Power Astro Lite/Thermaltake TR2 Gold modelleriyle aynı altyapıyı kullanan Chieftec Navitas 750W`ı kullandık. 80+ Gold verimlilik sertifikalı, DC-DC konvertörlü, tek 12V kanallı, Rubycon 105C birincil kapasitörlü, Teapo 105C ikincil kapasitörlü ve UVP/OVP/SCP/OPP/OCP/OTP/AFC/SIC korumalı olan ve uygun fiyatlı bir PSU. Sistem düşük bütçeli de olsa güncel yapılı, tam korumalı ve yüksek verimli bir güç kaynağı tercih etmeniz önemli.

Genel olarak düşük bütçede hem yüksek performans ve yüksek kalite sunan bir sistem oldu. Genel olarak düşük bütçede parçalardan bağımsız olarak yapmanız gereken şey dengeyi tutturmak. Özel bir ihtiyacınız yoksa aynı seviyede ve fiyatlarının en iyisi olan parçaları seçip çok düşük/yüksek bütçelerle işe kalkışmazsanız sizi mutlu edecek bir sistem toplamış olursunuz. Sistem hakkında her türlü soru ve yorumunuzu bekliyorum, sistem dışı sorular için ise bana ilgili konuda etiket çakabilirsiniz.

Dipnot: Bu sisteme AOC 27B2H monitör + Sharkoon PureWriter klavye + Logitech MX518 fare olmak üzere ekipman da aldık, onların ayrı ayrı incelemeleri gelecek. Bir de bu sistemin yanında daha uygun fiyatlı bir sistem daha topladık, bu gece onun da incelemesini yapacağım.
 
Arkadaşlar merhaba, umarım iyisinizdir 😂 son dönemde Türkiye'de değişen maddi durumlar nedeniyle eğlence araçlarına çok fazla para harcamak istemeyip daha uygun fiyatlı çözümler bulmak isteyenlerin sayısı artıyor, burada da çokça görüyorum. Bu sebeple ben de ortak atölyemizde CAD/CAM, tasarım ve internet amacıyla topladığımız sistemi sizlere tanıtmak ve rehber hazırlamak istedim. Daha önceki incelemelerimdeki gibi parça parça gideceğim, isterseniz bir an önce başlayalım.

İşlemci olarak yaklaşık 80 Euro'ya ikinci el olarak temin ettiğimiz Ryzen 7 2700'ü kullandık. Tek çekirdek performansı R5 3600 gibi güncel muadillerinin altında kalsa da çoklu çekirdekte 10400F'i geçen, 3600'e çok yaklaşan bir işlemci. Bu işlemciyi tercih etme nedenimiz çizim, tasarım ve işleme işlerinde iyi bir performans sağlayacak olması. Eğer daha ucuza bulursanız R5 2600'de kullanabilirsiniz ancak fazladan iki çekirdek yeni nesil oyunlarda ve uygulamalarda hatrı sayılır bir performans artışı sağlıyor. Ayrıca bu işlemcinin hız aşırtma kabiliyeti muazzam, o yüzden mutlaka iyi bir soğutucu da edinin.

İşlemci soğutucusu tercihimiz 30 Euro'luk fiyatıyla gerçekten uygun bir tercih olan Cooler Master Masterliquid Lite 120'den yana oldu. Masterliquid 120'nin farklı hortum ve tek fan kullanan versiyonu olan modelin performansı da yüksek, abartmadan hız aşırtma denemeleri yapabilirsiniz yani. Daha uygun fiyatlı bir çözüme ihtiyacınız varsa mutlaka Snowman soğutuculara bakın.

Anakart olarak uygun fiyatlı bir çözüm olan ASRock B450M PRO4 dikkatimizi çekti ve onu seçtik. Sisteminizi toplarken anakart seçiminizi kenara atmamalısınız, hem ideal performans için VRM birimleri güçlü olmalı hem de özellikleri ihtiyaçlarınıza cevap vermeli. Bu anakart hem 9 fazlı VRM yapısı hem de özellikleriyle bizim ihtiyaçlarımızı çok iyi bir şekilde görecek. Biz bu anakartı 55 Euro'ya temin ettik ama şu anda 70 Euro'ya satılıyor, bu durumda MSI B450M Mortar Max'de size göz kırpabilir.

Bellek olarak 2x8GB Crucial Ballistix 3000MHz CL15e-diye çubuklar tercih ettik, bu belleklerin hız aşırtma performansı gayet iyi. 16 GB bellek bize bu aşamada fazlasıyla yetecektir. R7 2700 için çok yüksek hıza daha fazla para ödemek istemedik işlemcideki bellek kontrolcüsünden dolayı.

Ekran kartı olarak ikinci el 180 Euro'ya aldığımız ASUS Radeon Vega 64'ü kullandık. STRIX özel soğutmalı olan kartın bakımını yaptık ve çok iyi duruma geldi. Hem iş hem de 1080P oyunculuk için hala ideal bir ekran kartı, düşük bütçede önerebilirim. Bunun yanında GTX1080 Ti, RTX2080, Vega 56 (Samsung bellekli) gibi diğer eski ama güçlü kartlara da bakabilirsiniz. RX570, RX580, RX590, GTX1060, GTX1070 gibi kartların ise günümüz ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak olduğunu düşünüyorum.

SSD olarak NVMe protokollü olan Kingston A2000 500GB'a yer verdik, bu SSD smı SM2262EN kontrolcülü ve 96L tlc yongalı. Hem okuma/yazma hızı, hem ömür hem de IOPS olarak gayet iyi değerlere sahip olan A2000 hem uygun fiyatlı hem de performanslı bir tercih. SATA SSD'ler ile arasındaki fiyat makası gittikçe daralırken yeni nesil oyunlarda ve uygulamalarda performans farkı açılmaya başladı.

Kasa tercihimiz Sharkoon night shark RGB'den yana oldu. 3 adet ARGB anakart kontrollü fan, arkadan vidalı temperli cam, çok iyi hava akımı ve çekmece tip filtre, ekran kartı tutucu, kauçuk tünel kapağı, zengin ı/o portları gibi özellikleri ve 60 Euro'luk fiyatıyla öne çıkıyor. Dezavantajı ise işlemci güç kablosunu geçirme zorluğu.

Güç kaynağı olarak sirtec tarafından üretilen ve High Power Astro Lite/Thermaltake TR2 Gold modelleriyle aynı altyapıyı kullanan chieftec navitas 750W'ı kullandık. 80+ Gold verimlilik sertifikalı, DC-DC konvertörlü, tek 12V kanallı, rubycon 105C birincil kapasitörlü, teapo 105C ikincil kapasitörlü ve UVP/OVP/SCP/OPP/OCP/OTP/AFC/SIC korumalı olan ve uygun fiyatlı bir PSU. Sistem düşük bütçeli de olsa güncel yapılı, tam korumalı ve yüksek verimli bir güç kaynağı tercih etmeniz önemli.

Genel olarak düşük bütçede hem yüksek performans ve yüksek kalite sunan bir sistem oldu. Genel olarak düşük bütçede parçalardan bağımsız olarak yapmanız gereken şey dengeyi tutturmak. Özel bir ihtiyacınız yoksa aynı seviyede ve fiyatlarının en iyisi olan parçaları seçip çok düşük/yüksek bütçelerle işe kalkışmazsanız sizi mutlu edecek bir sistem toplamış olursunuz. Sistem hakkında her türlü soru ve yorumunuzu bekliyorum, sistem dışı sorular için ise bana ilgili konuda etiket çakabilirsiniz.

Dipnot: Bu sisteme AOC 27B2H monitör + Sharkoon purewriter klavye + Logitech MX518 fare olmak üzere ekipman da aldık, onların ayrı ayrı incelemeleri gelecek. Bir de bu sistemin yanında daha uygun fiyatlı bir sistem daha topladık, bu gece onun da incelemesini yapacağım.

80TL'ye Ryzen 7 mi? 😔
 
570 euro demiş 570 tl değil.

Euro ile maaş alan biri için birim fiyat olarak düşünmen lazım. Ekonomimiz kötü olmasaydı, vergiler olmasaydı, doviz kurları eşit olsaydı biz de 570 liraya alacaktık. Para birimi euro olan ülkeler de 570 lira birim fiyata bu sistemi alıyor.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı