60 FPS üstü alınca ekran titreme sorunu

mrtsbn33

Hectopat
Daha fazla  
Ekran kartı özelliklerim;
hd.jpg

Oyunlarda FPS limitini 60 yapmadığım zaman ekran dalgalanması oluyor çok feci şekilde, ''no limit FPS ''

Yanı bu neden kaynaklanıyor? Çözümü var mıdır? Başka bir sorunla karşılaşabilir miyim ?

Son düzenleyen: Moderatör:
Monitörünüz 60 Hz ise alabileceğiniz max. FPS zaten 60 FPS'tir. 60 FPS'ten yukarısı ekran kartını ve diğer bileşenlerinizi yorduğu gibi ekranda titreme yapmaktan başka bir işe yaramaz. Günümüzde özellikle CS:GO oynayıcıları 200 FPS ve üzeri alınca oyunu daha akıcı oynadığını sanıyor ama bu psikolojik olmanın ötesinde değil.

Monitörünüz 60 Hz ise alabileceğiniz max. FPS zaten 60 FPS'tir. 60 FPS'ten yukarısı ekran kartını ve diğer bileşenlerinizi yorduğu gibi ekranda titreme yapmaktan başka bir işe yaramaz. Günümüzde özellikle CS:GO oynayıcıları 200 FPS ve üzeri alınca oyunu daha akıcı oynadığını sanıyor ama bu psikolojik olmanın ötesinde değil.
Hocam görüşünüze saygım var. Ancak inanın 60 HZ monitörde 200 FPS oynamak ile 60 FPS oynamak arasında bariz tepki farkı var. Ekran kartı o sahneyi 200 kare işleyip 60 FPS monitörde görüntü olduğunda sen oyunu 60 FPS oynamış olmuyorsun. Ha şöyle, görüntü aynıdır, ekran akıcılığı aynıdır ama mause tepkisi olsun, oynanış olsun bence çok değişiyor.

Benim söylediğim bir görüş değil, bir ispat. Bazı 60 Hz monitörlerde 100 FPS alınabildiğini duymuştum zamanında ama 60 Hz bir monitörün 200 FPS yansıtması mümkün değil. Ekran kartı görüntüyü 200 kere işliyor evet ama monitör bunu 200 kere ekrana veremediği için ghosting denen olay oluyor ve
psikolojik olmanın ötesinde değil
dediğim olay gerçekleşiyor. İnsanlar 144 Hz monitöre boşu boşuna para vermiyorlar. 60Hz monitörde 200 FPS almanız mümkün değil bilimsel olarak.
1.jpg

Benim söylediğim bir görüş değil, bir ispat. Bazı 60 Hz monitörlerde 100 FPS alınabildiğini duymuştum zamanında ama 60 Hz bir monitörün 200 FPS yansıtması mümkün değil. Ekran kartı görüntüyü 200 kere işliyor evet ama monitör bunu 200 kere ekrana veremediği için ghosting denen olay oluyor ve dediğim olay gerçekleşiyor. İnsanlar 144 Hz monitöre boşu boşuna para vermiyorlar. 60Hz monitörde 200 FPS almanız mümkün değil bilimsel olarak.
Eki Görüntüle 149875
Bende farklı birşey demedim zaten. Dediğim olay oyunun tepkiselliğidir. 60 HZ monitörde hep 60FPS alırsın ama ekran kartının işlediği FPS ile doğru orantılı olarak oyunun tepkiselliği artar.
Bu arada ben hiç VSYNC açmam, hep kapalıdır ve minimum 100 FPS oynarım oyunları. Bu bende, 60 HZ monitörde hiç ghosting yapmaz ancak tearing yapar. O da sorun değil.

Son düzenleyen: Moderatör:
Oyunu istediğin FPS'te oynayabilirsiniz. Zaten konuda size 60 HZ monitör ile oyunları kaç FPS alarak oynadığınız sorulmuyor. Sorun bu değil. Sorun, arkadaşın VSYNC'yi kapaması ve buna bağlı olarak ekranında titreme sorunu. VSYNC'yi aktif hale getirmesi gerek. Sizde Ghostin olmuyor, arkadaşta da olmayacak diye bir şey yok. Oyunları isterseniz 1000 FPS ile oynayın. Ghosting olamasa bile ekranın vereceği max. FPS sınırı belli ve arkadaşta %99 ghosting sorunu var.

hocam anladığım kadarıyla benim yapabileceğim birşey yok kapasitesi bu diyorsunuz yani tesekkur ederım kıymetli yorumlarınız için.

Oyunu istediğin FPS'te oynayabilirsiniz. Zaten konuda size 60 HZ monitör ile oyunları kaç FPS alarak oynadığınız sorulmuyor. Sorun bu değil. Sorun, arkadaşın VSYNC'yi kapaması ve buna bağlı olarak ekranında titreme sorunu. VSYNC'yi aktif hale getirmesi gerek. Sizde Ghostin olmuyor, arkadaşta da olmayacak diye bir şey yok. Oyunları isterseniz 1000 FPS ile oynayın. Ghosting olamasa bile ekranın vereceği max. FPS sınırı belli ve arkadaşta %99 ghosting sorunu var.

Monitörünüzün görüntüleyebildiği değerin üstünde FPS'i görmeniz ve algılamanız mümkün değildir.

Ideal bir sistemde gecikme; monitörün 2 sahnesi + monitör tepki gecikmesi kadardır.
Yani, diyelim ki benim monitörüm 60Hz, bu da her 16.6 ms'de bir yeni görüntü geliyor demek. Gecikmesi de 8 ms olsun, yani bir görüntünün kablodan monitöre girmesi ile piksellerin o görüntüyü çizmesi arasındaki zaman farkı. Şu durumda benim ideal gecikmem = (16.6x2) + 8 = 41-42 ms'dir. V-Sync kapatırsam ve 120 FPS ile oynarsam, fiilen gözümün göreceği gecikme "ekran merkezinde" (kenarlarda yırtınmadan dolayı farklıdır) ekranın tazeleme hızının yarısı kadar düşer, yani 41 - 8.4 = 32.6 ms'ye kadar düşer. Ancak ekranin üst yarisinda gecikme 24-25 ms, alt yarisinda ise yeniden 42 ms'yi bulur. Başka bir deyişle, aynı anda 3 kare, bir tazeleme anında parça parça buluşmuştur.

Peki V-Sync açarsanız ne olur? Modern 3 katmanlı V-Sync çözümleri monitör tazeleme oranını ölçer, eğer ekran kartınız bundan daha hızlı görüntü ürettiyse görüntüyü beklemeye alır, hafızada yeni bir yere sıradaki görüntüyü çizmeye başlar. Bu biriktirme 3 kareye kadar gider. Yani, diyelim ki 60Hz monitörüm var, oyun açılır açılmaz ilk saniye 63 kare, sonraki bütün saniyelerde 60'ar yeni kare üretilir. O ilk, fazla olan 3 kare kadar geriden gelir görüntü. Başka bir deyişle, mevcut kareyi de sayarsak o an ekranda gördüğünüz şey 16.6 x 4 = 66.4 ms önce hesaplanmış görüntüdür.
Bu 3+1 kare geriden gelmenin sebebi, olası bir kisa süreli teklemede eldeki yedek 3 kareden yiyebilmektir. Diyelim ki oyunda bir noktada herhangi bir saniyede 60 yerine 58 kare ürettiniz, eldeki 3 yedeğin 2'sını kullanırsınız. Sonra hızlanma şansı bulduğu bir saniyede 62 kare üretip ilk fırsatta yine 3 tane "tampon" yedek kare oluşturulur ve oyun mümkün mertebe 4 kare geriden gelir.

Ikinci senaryo, V-Sync açık ama diyelim ki hep 30-45 FPS arasında gidip geliyorsunuz. O zaman sistem asla ekran tazeleme hızını geçemeyeceği için tampon kare biriktirmeye kalkmaz, eline geçen görüntüyü beklemeden ekrana gönderir ve sabit "2 görüntü + monitör gecikmesi" kadar gecikme yaşarsınız.

Kisaca, V-Sync aslında gecikmeyi yaratan şey değildir, eskiden tüplü monitörler 85Hz'de çalışıyordu ve oyunlar 20-30 FPSlerde kaldığı için V-Sync asla kare biriktirmek zorunda kalmıyordu. Geleni ekrana gönderiyordu. Günümüzde ekranlar 60Hz'e düşüp bilgisayarlar güçlenince bu gecikme sorunları oluştu. Satıcılar da bu gerçeği size söylemek yerine sizi yüksek FPSlere teşvik edip daha gücü sistem satma çabasına girdiler. Bugün yüksek FPS ile V-Sync yokmuş gibi düşük gecikme almak için sürekli 240 FPS'in üzerinde kalmalısınız, ki bu hemen hiç bir oyunda mümkün değil, mümkün olanlarda da stabil değil.

Peki asıl çözüm ne? Basit, V-Sync'i açın, Riva Tuner Server Statistics ile de oyunun 59.9 FPS'te kalmasını sağlayın. Oyunu da yeterli FPS alacak şekilde ayarlayın. Sonra sabit 42 42ms gecikme ve de akıcı şekilde framepacing'in (görüntünün zamana eşit dağılımı) tadını çıkarın.

Dahasını istiyorsanız da 144Hz monitör + yüksek tazeleme oranlı fare ve klavye setinden başka çare yok.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı