60 Hz monitörde yüksek FPS almak bir şeyi değiştirir mi?

CrawLz

Hectopat
Katılım
1 Ağustos 2019
Mesajlar
218
Arkadaşlar, 60 Hz bir monitöre sahibim ama oyunlarda 200'den fazla FPS alıyorum. Örneğin LoL, CS:GO tarzı oyunlar ama monitör 60 Hz olduğundan dolayı fazla FPS almak bir işe yarar mı? Yoksa sadece 60 FPS mi gösterir monitör?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Monitörün sadece 60 FPS gösterir ama FPS'in 60'a sabitlersen input lag olayı ortaya çıkıyor. Fare imlecin buz pateninde kayıyormuş gibi hissettirir. Çoğu oyunda çok kendini hissettirmese de rahatsız edici olabiliyor. Tek kişilik oyunlarda pek sıkıntı olmasa da rekabetçi online oyunlarda sıkıntı yaratabilir.
Yani özetle monitörünüz 60Hz de olsa 60'ın üstünde FPS almanız işinize yarayabilir, ama görüntüde bir fark olmaz.
 
60Hz bir ekranda 60'dan fazla kare sayısı oynatmanın bir mantığı olmadığını, ekran kartını boşa yormaktan ibaret olduğunu okumuştum. Benim ekranlarım 60Hz destekliyor, FPS limiti ile ekran kartımın daha stabil çalıştığını fark ettim.
 
60Hz monitörde Rainbow Six'de 150FPS alıyorum. 60'a sabitlediğimde kasıyormuş gibi geliyor. Yukarıdaki arkadaşın dediği gibi input lag olabilir. Ama fark ediliyor.
 
Bende 75 hz monitör var cs de 400 500 civarı fps alıyorum ama CS GO'da fps yi 75 e sabitleyince daha kötü oluyor gibi. Teoride imkansız gibi aslında ama fps yi tekrar 400 e alınca biraz daha akıcı oluyor gibi.
 
Bende dün CS:GO'da düşük ayarlarda 150 FPS aldım. Yüksek ayarlara çektim ve 80 FPS ve üstünde bir değer aldım. Monitörüm 75Hz. Ancak 150 FPS iken biraz da olsa daha akıcı idi.
 
FPS yani "Frames per second" saniye başına kare sayısı demektir. Hz ise monitörün saniyede maksimum kaç kare gösterebileceğidir. Yani 60Hz bir ekran saniyede 60 kare gösterebilme üst limitine sahiptir. Dolayısıyla isterseniz RTX 3090 bağlayın 60FPS hissedeceksiniz. Sisteminiz monitörünüzün gösterebildiğinden daha çok FPS vereceği için ekranda yırtılmalar olacaktır. Varsa Free-Sync veya G-Sync yok ise V-Sync açın böylece yırtılmaların önüne geçersiniz.
 
60Hz ekranda 60 üstünü alsanız da göremezsiniz zaten. Placebo oluyor daha yüksek FPS ile oynayınca. En iyisi V-Sync açıp 60FPS'e sabitlemek.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı