60Hz ve 75Hz görüntüde yırtılma oluşuyor

şahin123456

Hectopat
Makaleler
1
Daha fazla  
Elimde 3 adet monitör var.
60Hz 5ms VGA.
75Hz 1ms DP.
144Hz 1ms DP.

60 Hz ve 75 Hz olanda 120 FPS almama rağmen götürüntüde yırtılmalar gibi garip şeyler oluyor. Mouseyi sağa veya sola çektiğimde görüntü bulanıklalıyor. Bunun nedenini merak ediyorum. Günümüz oyunlarda artık minimum 144 Hz'ye geçmek mi lazım? Yoksa başka bir sıkıntı mı var?
Oynadığım oyun: Steam PUBG.
Ortalama 120 FPS alıyorum. Kısaca oyunu akıcı oynayamıyorum.

Elimde 3 adet monitör var.
60Hz 5ms VGA.
75Hz 1ms DP.
144Hz 1ms DP.

60 Hz ve 75 Hz olanda 120 FPS almama rağmen götürüntüde yırtılmalar gibi garip şeyler oluyor. Mouseyi sağa veya sola çektiğimde görüntü bulanıklalıyor. Bunun nedenini merak ediyorum. Günümüz oyunlarda artık minimum 144 Hz'ye geçmek mi lazım? Yoksa başka bir sıkıntı mı var?
Oynadığım oyun: Steam PUBG.
Ortalama 120 FPS alıyorum. Kısaca oyunu akıcı oynayamıyorum.

V-Sync açarsan sorun çözülür ama FPS, ekran kaç Hz SE ona sabitlenir ama görüntüde yırtılma olmaz

Bu durum neden 144 de olmuyor? 60 ve 75 de oluyor?

Eğer üç monitörde de 120 FPS alıyorsan 144 Hz monitörde yırtılma oluşmaz. Bunun sebebi 60 Hz ve 75 Hz monitörlerin aslında en fazla 60/75 FPS görüntü işleyebilmelerine rağmen arada kaynayan fazladan FPS'leri de işlemeye çalışması yüzünden oluyordu diye hatırlıyorum, yine de yanlış bilgi vermeyeyim.

Diğer monitörlerde tek çözüm V-Sync kullanarak FPS sayısını monitörün Hz sayısına göre sabitlemek olur. Ancak input lag olayını unutmayalım.

Ekleme yapayım; 144 Hz monitörde 144 FPS'in üstüne çıkarsan onda da yırtılmalar olur. V-Sync açarak FPS sabitleyebilirsiniz fakat bazı oyunlarda patlama efektleri gibi ani FPS düşüren şeyler zaten sabit bir değere sahip olan FPS'inizi daha çok düşürebilir. Daha açık anlatmam gerekirse 60 Hz monitörde sabit 60 FPS'de oyun ani patlamada 25 FPS'e düşüyorsa (salladım mesela diyelim) aynı monitörde 120 FPS alırken ani patlamayı yersen belki 85'e falan düşer ve o drop belli olmaz bile. Bu durum ekran kartıyla alakalı bir durum tabii.

Anlıyorum sizi ama ben 144hz monitörde başka oyunda (valorant) 250 fps alıyorum görüntüde hiç bir yırtılma gibi şeyler yok. Ama 60hz ve 70hz monitörde yırtılma oluyor 250 fps almama rağmen. Bunu nasıl açıklayacaksınız?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı