650W 80+ bir PSU aylık ne kadar yakar?

thErenSK0

Hectopat
Katılım
22 Mayıs 2020
Mesajlar
645
Makaleler
2
Çözümler
3
Yer
Kayseri
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba, bir sistem almaya karar verdim. İnşallah önümüzdeki günlerde alacağım sistemde 650W 80+ bir PSU bulunuyor.
İşlemci Ryzen 5 3600 ekran kartı RTX2060.
Bu sistem günlük yaklaşık 8-12 saat açık kalacak.
Bu şartlar altındaki bir sistem aylık kaç TL yakar?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
80+ sertifikasına ve sistemi nasıl kullandığına göre değişir. Güç kaynağının 650W kapasiteli olması bilgisayarının 650W çekeceği anlamına gelmiyor.
 
Basit bir matematikle hesaplayalım. İstanbul'da oturduğunuzu varsayarak elektriğin kwh bedelini 0.57 kabul ediyorum (bana gelen son faturadaki sayı). Sisteminizdeki güç kaynakları neredeyse hiçbir zaman tam verimle çalışmaz. Sistemin ortalama gücü 500W olarak kabul edebiliriz (yine sisteminizdeki parçalara uygun hatta fazla bile). 1 saat çalışması durumunda 0.5 kwh elektrik harcayacaktır. Bunu 12 saat yaptığımızda günde 6 kwh enerji harcar. Bunu bir aya vurduğuzda 180 kwh enerji harcamış olursun. Bunun da tüketim bedeli 102 TL gibi bir sayıay denk gelir. Bir o kadar da vergi eklediğimizde yaklaşık 200 TL gibi bir harcaması olur. Fakat dediğim gibi 500W bile çok çok fazla sistemine göre bu hesapladığım en yüksek gelebilecek fiyat. Bunun yarısından daha azı kadar etki edecektir muhtemelen.
 
Eğer full yükte 650 watt çekerse 0.65 kWh yapar, bu kadar çekmese bile 450-500 arası çeker sisteminiz yine de maksimum değerden hesaplarsak günlük 10 saatte 6.5 kW eder. Vergiler hariç 35 kuruştan günlük 2.25 TL gibi bir değer çıkabilir. Bu değerler maksimum kullanım için geçerli, bu değerlere ulaşacağınızı düşünmüyorum.
 
Merhaba. En başta 650 watt etiketli bu PSU'nuzun bu max (toplam) watt değeri her zaman kullanılmıyor, PC üst sınırlara kadar zorlandığında bu değere yaklaşarak kullanılıyordur. Bu cihaz PC olduğu, bir saç kurutma makinesi, elektriki fırın, vb. olmadığı için net bir elektrik sarfiyatı söylemek çok zordur. Bu PC kullanımlarındaki watt değeri harcaması çok değişken olur. Bu sizin, bu PC ile kullanım süresince neler yaptığınızla çok yakından ilgilidir. PC sadece ilk açılıp kullanılmadan beklediğinde hemen hemen birbirine eşit watt değerlerini, şebeke voltajı, frekansı, vb. sabitse çekebilir. Ağır oyunlara girildiğinde, bu oyunun grafik perfomasının uzun süreler boyunca kullanımına bağlı olarak, grafik kartının max. 'da çektiği watt (amper) değeriyle direk değişkenlik gösterip bu sarfiyat artabilecektir. PSU'da güç faktörünü düzeltme devresi (altın, gümüş, bronz sertikalı olması) bulunması da watt tüketimini, bu sertikaların daha kaliteli olabilmesi derecesinde olumlu yönden azaltıp etkileyecektir.

Ama bir evdeki toplam enerji (elektrik) tasarrufu, sadece PC'ler üzerinden değil, örneğin TV, uydu alıcı, klima, buzdolabı, vb. zamanımızda dijital yapılı ve özellikle standby'da bekleme özelliği olan elektronik eşyaların uzun süreler kullanılmadığında fişleriyle prizlerden çekilebilmesi, bulaşık, çamaşır, vb. makinelerinde daha düşük dereceli (soğuk veya daha düşük dereceli kişisel programları seçimleriyle) yıkama programlarıyla yıkamaların yapılabilmesi, kışın elektrikle ısıtmada (kliamalar da buna dahildir) evin dıştan mantolamasının olması, buzdolabının kondenser kısmı ve fanının aylık temizliğinin (periyodik bakımının) mutlaka yapılmış olması, tesisatta olası elektrik kaçakları varsa bunların tespit edilip giderilmesi, B, C, enerji verimi sınıfındaki tüm ev makinaları ve elektrikli cihazlarının A, A+, A++ sınıfıyla değiştirilmesi, elektrikle sağlanan yemek pişirmenin, çay pişirme veya iç ısıtmanın (UFO'lar gibi) doğalgazla değiştirilmesi de elektrik sarfiyatınızı genel toplamda azaltacaktır. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı