Öncelikle merhabalar. 741 opampını kullanarak voltaj yükseltmek istiyorum. Elektronik işlerinde yeniyim ve internette anlaşılabilir bir tane bile kaynak bulamadım. Saçmalarsam kusura bakmayın.
Elimde bir adet şerit LED var ve normal gerilimi 12 Volt. Ben bu LED'in uçlarını masaüstü bilgisayarımın USB portuna bağlamak istiyorum. Elimdeki LED zaten 8 Volt'un altında ışık vermiyor. Bu 5 Volt'u 741 kullanarak nasıl 12 Volt'a çıkarabilirim? Neyi hangi bacağa bağlamam gerekiyor? Akım yeter mi?
Merhaba. lm741 OPAMP entegresi olup sadece input'dan zayıf giren AC (ses) sinyallerini output'dan yükseltip kuvvetlendirerek verebilir, yani ses sinyalini kuvvetlendirmede ve voltajı yükseltmede kullanılan DC-DC konverterler (hazır devreler) iç yapı olarak birbirlerinden oldukça farklıdır. Bu nedenle 5 voltu 12 volta bu entegreyle yükseltmek pek de uygun değildir. Bunun için DC-DC step-up konverterler size gereklidir, örneğin alt linkteki gibi. Veya OPAMP'lar bazı voltajları kendi içinden karşılaştırma yaparak örneğin otomatik akü şarjı devrelerinde bir komparatör (iç voltaj kıyası yapan entegre) olarak farklı amaçlarla da kullanılabilir, ses sinyalini kuvvetlendirmesi dışındaki diğer amaçlarla kullanılmış uygulanma örneklerinden biri gibi.
Dc 5v 6v 7v 8v 9v 10v 11v To Dc 12v 1a 2a 3a Boost Step Up Converter 5 6 7 8 9 10 11 Volt To 12 Volt Booster Module - Buy 5v To 12v Boost Converter 6v To 12v Boost Converter 9v To 12v Boost Converter Product on Alibaba.com
www.alibaba.com
* OPAMP'lar hakkında yeterli ön bilgi için MEGEP/Elektrik-Elektronik Teknolojisi/ OPAMP dökümanını ayrıca inceleyebilirsiniz. DC-DC konverterlerde; 1- Boost (step-up) konverterler (DC 'yi yükselten) 2- Step-down (buck konverterler) (DC'yi düşüren) 3- Buck-boost (DC'yi hem düşüren ve hem de yükselten DC-DC konverter) tiplerini MEGEP'ten veya netten ön bilgi amaçlı okuyabilirsiniz. Kolay gelsin.
DC-DC Konverter kullanıcaksınız siz, Opamp değil. Bu entegreler ile ses sinyali güçlendirme işlemini yapacaksanız önermem başka entegrelere bakmanızı öneririm.