Rehber 75 Mbps’ten 1000 Mbps’e: TürkNet GigaFiber Kurulum-Geçiş Sürecim

Labary

Hectopat
Makaleler
1
Yer
Kocaeli
Uzun zamandır yüksek hızda, stabil internet kullanmak istiyordum. Yaşadığım bölgede altyapı olmasına rağmen hiçbirinin sunduğu hız ve stabilite içime sinmiyordu. Derken TürkNet’in GigaFiber çalışmalarının mahalleme geldiğini gördüm. O günden itibaren kurulum sürecini adım adım takip etmeye başladım. Bu yazıda, Eylül ayından Aralık ayına kadar yaşadığım tüm süreci ayrıntılarıyla paylaşıyorum.

---

1. İlk Kez Ekiplerin Görünmesi – (13–14 Eylül 2025)

2025 yılının 13 ve 14 Eylül tarihlerinde TürkNet ekipleri bina içine geldi. Ellerinde OFDK kutusu, fiber kablolar ve montaj ekipmanları vardı. Binanın girişine OFDK kutusunu yerleştirdiler, fiber kablo girişini hazırladılar ve kabloyu kutunun üstüne bırakarak işlemleri o gün için tamamladılar.

Fakat şaşırtıcı olan şuydu:
Kutuyu yerleştirdiler ama aktif etmediler.

Yaklaşık Kasım ayının sonuna kadar bu kutu, bina girişinde pasif şekilde durdu. Ben de o süre boyunca hem TürkNet’in sokaktaki çalışmalarını hem de dışarıdaki kutuları merakla takip ettim.

---

2. Ekim – Kasım Arası Çalışmalar: Sokak Dağıtımının Yapılması

Eylül sonrası pek hareket olmadı. Derken Ekim ayının son haftasında TürkNet ekipleri mahallede dış saha çalışmalarına başladı.

Şunları yaptılar:

Sokaktaki duvarlara bina duvarlarına vs dağıtım kutularını yerleştirdiler

Fiber kabloları ana hattan çektiler

Kutuları sabitlediler

Bu çalışmalar Kasım’ın ilk haftasında da devam etti. Bu aşamada, altyapının aktif olmasının çok yakın olduğunu hissetmeye başladım.

---

3. Beklenen Gün: Bina OFDK Kutusunun Aktif Edilmesi (Kasım Sonu)

Kasım ayının son haftası, beklediğim şey sonunda oldu:
Binamızdaki OFDK kutusu aktif edildi.

Bu şu anlama geliyordu:

Binaya fiber sinyal geliyor

Altyapı tamamen hazır

GigaFiber aboneliği açılmış durumda

Yani artık başvuru yapabilirdim.

---

4. Başvuru Sürecim (3 Aralık 2025)

TürkNet’in sitesine girip altyapı sorguladığımda “GigaFiber kullanılabilir” ibaresini gördüm. Hemen başvurumu yaptım.

Başvuruyu 3 Aralık 2025 tarihinde tamamladım ve sistem bana şu randevuyu verdi:

📅 5 Aralık 2025
⏰ 09:00 – 13:00

Her şey planlı gidiyor gibiydi.

---

5. İlginç ve Gereksiz Bir Engel: “İzin Verilmedi” – (5 Aralık 2025)

Randevu günü sabah erkenden uyandım. Saat 09:00 olduğunda kurulum için beklemeye başladım. Fakat saat ilerledi, gelen giden olmadı. Öğleden önce hiçbir ekip kapımı çalmadı.

Öğleden sonra müşteri hizmetleri aradı ve bu cümleyi söylediler:

“Bina içi kablo çekimine izin verilmedi.”

Bu cümle tam anlamıyla anlamsızdı çünkü:

Binada yönetici yok
Kapıcı yok
Sorumlu biri yok
Kablo çekilmesine engel olacak biri de yok

Üstelik beni aramadan gitmişler

Bu yüzden ilk kurulum randevusu tamamen boşa gitti.

Tam bir iletişim eksikliği örneğiydi.

---

6. Ertesi Gün Gelen Ekip ve Sorunsuz Kurulum (6 Aralık 2025)

Neyse ki hemen ertesi gün için tekrar randevu oluşturuldu ve bu kez ekipler gerçekten geldi.

6 Aralık 2025 tarihinde kurulum ekibi öğlen saatlerinde kapıdaydı. Bu sefer her şey çok daha profesyoneldi.

Kurulumda yapılanlar:

Kablo hattı düzgün şekilde çekildi

Fiber kablo daireme kadar getirildi

ONT cihazı kuruldu

Modem bağlantıları yapıldı

Sinyal testleri gerçekleştirildi

Yaklaşık 30–40 dakika içinde işlem tamamlandı ve bağlantım aktif duruma geçti.

Sonuç bana göre mükemmeldi.

---

7. İlk İzlenim: 75 Mbps’ten 1000 Mbps’e Geçişin Farkı

Eskiden 75 Mbps kullanıyordum ve aslında kötü bir hız değildi. Ama 1000 Mbps GigaFiber bambaşka bir seviye.

Fark ettiklerim:

Sayfalar anında açılıyor

İndirmeler saniyeler içinde tamamlanıyor

Oyun güncellemeleri bitti mi bile anlamıyorsun

Ping değerleri stabil ve düşük

Gerçek fiber, gerçekten fark ettiriyor.

Şimdilik sıfır sorun, sıfır kopma yaşadım.

---

8. Tek Endişem: Havai Hat Altyapısı

Her şey mükemmel olsa da kafamda tek bir soru işareti var:

Altyapı binamıza havai hat ile geliyor.

Bu yüzden aklımda şu ihtimaller dönüyor:

Birinin kabloya yanlışlıkla zarar vermesi
Bir sebeple kablonun kopması
Sokak hayvanlarının veya dış etkenlerin zarar vermesi
Fırtınada kablonun etkilenmesi

Umarım böyle bir durum yaşamam, çünkü havai hat dış etkenlere karşı biraz daha riskli.

---

9. Genel Değerlendirme

Süreç boyunca hem güzel hem sorunlu anlar yaşadım:

Artıları:

Çok yüksek hız, çok düşük ping

Gerçek fiber bağlantı

Kurulumun ikinci gününde sorunsuz yapılması

Ekiplerin hızlı çalışması

Kullanımda hiçbir problem olmaması

Eksileri:

İlk randevuda yaşanan iletişimsizlik

Havai hat nedeniyle duyduğum küçük endişe

OFDK kutusunun aktif edilmesi için aylarca beklemek

Genel olarak baktığımda:

➡️ GigaFiber’e geçtiğim için çok memnunum.
➡️ Yaşadığım hız artışı beklediğimden daha iyi.
➡️ Kurulum süreci biraz sancılı olsa da sonuç kesinlikle buna değdi.

Binaya kadar fiber çekildikten sonra zaten iş kolay müstakil evime 100 metre yakına mayıs ayında fiber kutu koydular hala herhangi bir çalışma yok ne caddede ne de sokağımda. Ayrıca yine mayıs ayında telefon direğimizi belediye çalışanları kırdı hala direğimiz yerde duruyor eğer apartmanda oturuyor ve eviniz şehir merkezinde ise direğe kolay kolay bir şey olmaz. Direğim mayıs'tan bu yana halk tarafından boş görülüp odun niyetine yakmak için almaya çalıştılar, yine belediye çalışanların telefon kablolarına asılarak bunlar boş kablo diye almayan çalıştılar, her gün kedi köpek bir sürü hayvan kablonun etrafında geziyor mayıs'tan beri başına bir şey gelmedi fakat gelmesi yakın. TT müdürlüğü ise 2026 yılında bile evinize fiber gelmesi çok zor diyor. 1 senedir defalarca TT müdürlüğüne gitmeme rağmen bir kere bile olumlu bir haber almadım 😅 iyi günlerde kullanmanız dileğiyle.

Bizede kutu koydular kabloları çektiler bekliyoruz ne olacak durum diye. 1 aralıkta başvuru yaptık VDSL için sözde bugün geleceklerdi ama gelmediler, randevu tarihi yarına ertelenmiş haberimiz olmadan. Arayanda olmadı. Maalesef ilk izlenimlerin şu an çok çok kötü. Katlanmamızın tek sebebi ay sonu fiber aktif olacak gibi bilgiler aldık, bundan ötürü.

Uzun zamandır yüksek hızda, stabil internet kullanmak istiyordum. Yaşadığım bölgede altyapı olmasına rağmen hiçbirinin sunduğu hız ve stabilite içime sinmiyordu. Derken TürkNet’in GigaFiber çalışmalarının mahalleme geldiğini gördüm. O günden itibaren kurulum sürecini adım adım takip etmeye başladım. Bu yazıda, Eylül ayından Aralık ayına kadar yaşadığım tüm süreci ayrıntılarıyla paylaşıyorum.

---

1. İlk Kez Ekiplerin Görünmesi – (13–14 Eylül 2025)

2025 yılının 13 ve 14 Eylül tarihlerinde TürkNet ekipleri bina içine geldi. Ellerinde OFDK kutusu, fiber kablolar ve montaj ekipmanları vardı. Binanın girişine OFDK kutusunu yerleştirdiler, fiber kablo girişini hazırladılar ve kabloyu kutunun üstüne bırakarak işlemleri o gün için tamamladılar.

Fakat şaşırtıcı olan şuydu:
Kutuyu yerleştirdiler ama aktif etmediler.

Yaklaşık Kasım ayının sonuna kadar bu kutu, bina girişinde pasif şekilde durdu. Ben de o süre boyunca hem TürkNet’in sokaktaki çalışmalarını hem de dışarıdaki kutuları merakla takip ettim.

---

2. Ekim – Kasım Arası Çalışmalar: Sokak Dağıtımının Yapılması

Eylül sonrası pek hareket olmadı. Derken Ekim ayının son haftasında TürkNet ekipleri mahallede dış saha çalışmalarına başladı.

Şunları yaptılar:

Sokaktaki duvarlara bina duvarlarına vs dağıtım kutularını yerleştirdiler

Fiber kabloları ana hattan çektiler

Kutuları sabitlediler

Bu çalışmalar Kasım’ın ilk haftasında da devam etti. Bu aşamada, altyapının aktif olmasının çok yakın olduğunu hissetmeye başladım.

---

3. Beklenen Gün: Bina OFDK Kutusunun Aktif Edilmesi (Kasım Sonu)

Kasım ayının son haftası, beklediğim şey sonunda oldu:
Binamızdaki OFDK kutusu aktif edildi.

Bu şu anlama geliyordu:

Binaya fiber sinyal geliyor

Altyapı tamamen hazır

GigaFiber aboneliği açılmış durumda

Yani artık başvuru yapabilirdim.

---

4. Başvuru Sürecim (3 Aralık 2025)

TürkNet’in sitesine girip altyapı sorguladığımda “GigaFiber kullanılabilir” ibaresini gördüm. Hemen başvurumu yaptım.

Başvuruyu 3 Aralık 2025 tarihinde tamamladım ve sistem bana şu randevuyu verdi:

📅 5 Aralık 2025
⏰ 09:00 – 13:00

Her şey planlı gidiyor gibiydi.

---

5. İlginç ve Gereksiz Bir Engel: “İzin Verilmedi” – (5 Aralık 2025)

Randevu günü sabah erkenden uyandım. Saat 09:00 olduğunda kurulum için beklemeye başladım. Fakat saat ilerledi, gelen giden olmadı. Öğleden önce hiçbir ekip kapımı çalmadı.

Öğleden sonra müşteri hizmetleri aradı ve bu cümleyi söylediler:

“Bina içi kablo çekimine izin verilmedi.”

Bu cümle tam anlamıyla anlamsızdı çünkü:

Binada yönetici yok
Kapıcı yok
Sorumlu biri yok
Kablo çekilmesine engel olacak biri de yok

Üstelik beni aramadan gitmişler

Bu yüzden ilk kurulum randevusu tamamen boşa gitti.

Tam bir iletişim eksikliği örneğiydi.

---

6. Ertesi Gün Gelen Ekip ve Sorunsuz Kurulum (6 Aralık 2025)

Neyse ki hemen ertesi gün için tekrar randevu oluşturuldu ve bu kez ekipler gerçekten geldi.

6 Aralık 2025 tarihinde kurulum ekibi öğlen saatlerinde kapıdaydı. Bu sefer her şey çok daha profesyoneldi.

Kurulumda yapılanlar:

Kablo hattı düzgün şekilde çekildi

Fiber kablo daireme kadar getirildi

ONT cihazı kuruldu

Modem bağlantıları yapıldı

Sinyal testleri gerçekleştirildi

Yaklaşık 30–40 dakika içinde işlem tamamlandı ve bağlantım aktif duruma geçti.

Sonuç bana göre mükemmeldi.

---

7. İlk İzlenim: 75 Mbps’ten 1000 Mbps’e Geçişin Farkı

Eskiden 75 Mbps kullanıyordum ve aslında kötü bir hız değildi. Ama 1000 Mbps GigaFiber bambaşka bir seviye.

Fark ettiklerim:

Sayfalar anında açılıyor

İndirmeler saniyeler içinde tamamlanıyor

Oyun güncellemeleri bitti mi bile anlamıyorsun

Ping değerleri stabil ve düşük

Gerçek fiber, gerçekten fark ettiriyor.

Şimdilik sıfır sorun, sıfır kopma yaşadım.

---

8. Tek Endişem: Havai Hat Altyapısı

Her şey mükemmel olsa da kafamda tek bir soru işareti var:

Altyapı binamıza havai hat ile geliyor.

Bu yüzden aklımda şu ihtimaller dönüyor:

Birinin kabloya yanlışlıkla zarar vermesi
Bir sebeple kablonun kopması
Sokak hayvanlarının veya dış etkenlerin zarar vermesi
Fırtınada kablonun etkilenmesi

Umarım böyle bir durum yaşamam, çünkü havai hat dış etkenlere karşı biraz daha riskli.

---

9. Genel Değerlendirme

Süreç boyunca hem güzel hem sorunlu anlar yaşadım:

Artıları:

Çok yüksek hız, çok düşük ping

Gerçek fiber bağlantı

Kurulumun ikinci gününde sorunsuz yapılması

Ekiplerin hızlı çalışması

Kullanımda hiçbir problem olmaması

Eksileri:

İlk randevuda yaşanan iletişimsizlik

Havai hat nedeniyle duyduğum küçük endişe

OFDK kutusunun aktif edilmesi için aylarca beklemek

Genel olarak baktığımda:

➡️ GigaFiber’e geçtiğim için çok memnunum.
➡️ Yaşadığım hız artışı beklediğimden daha iyi.
➡️ Kurulum süreci biraz sancılı olsa da sonuç kesinlikle buna değdi.
Paket fiyatları nedir ? ilk 3 ay 400TL sonraki aylar 700TL olarak mı devam ediyor ?

Paket fiyatları nedir? İlk 3 ay 400TL sonraki aylar 700TL olarak mı devam ediyor?

Ben ilk 2 ay ücretsiz kampanyasından yararlandım bir de davet kodu kullandım oradan da 1 ay ücretsiz geldi toplam 3 ay ücretsiz internet kullanacağım ama kurulum ücretim olduğu için taksit şeklinde bu aylarda 200TL ödemek zorundayım 3. aydan sonra 700TL paket fiyatı + 200TL kurulum ücreti var.

Ben ilk 2 ay ücretsiz kampanyasından yararlandım bir de davet kodu kullandım oradan da 1 ay ücretsiz geldi toplam 3 ay ücretsiz internet kullanacağım ama kurulum ücretim olduğu için taksit şeklinde bu aylarda 200TL ödemek zorundayım 3. aydan sonra 700TL paket fiyatı + 200TL kurulum ücreti var.
Nasıl yani +200TL kurulum ücreti her ay kesiyorlar mı ?

Binaya kadar fiber çekildikten sonra zaten iş kolay müstakil evime 100 metre yakına mayıs ayında fiber kutu koydular hala herhangi bir çalışma yok ne caddede ne de sokağımda. Ayrıca yine mayıs ayında telefon direğimizi belediye çalışanları kırdı hala direğimiz yerde duruyor eğer apartmanda oturuyor ve eviniz şehir merkezinde ise direğe kolay kolay bir şey olmaz. Direğim mayıs'tan bu yana halk tarafından boş görülüp odun niyetine yakmak için almaya çalıştılar, yine belediye çalışanların telefon kablolarına asılarak bunlar boş kablo diye almayan çalıştılar, her gün kedi köpek bir sürü hayvan kablonun etrafında geziyor mayıs'tan beri başına bir şey gelmedi fakat gelmesi yakın. TT müdürlüğü ise 2026 yılında bile evinize fiber gelmesi çok zor diyor. 1 senedir defalarca TT müdürlüğüne gitmeme rağmen bir kere bile olumlu bir haber almadım 😅 iyi günlerde kullanmanız dileğiyle.

Teşekkür ederim benim dışardaki dağıtım kutusu 2 yan binamın duvarında asılı herhangi direk vs yok.

Nasıl yani +200TL kurulum ücreti her ay kesiyorlar mı?

1200TL kurulum ücreti bunu 6 ay boyunca taksit şeklinde yansıtıyorlar.

Teşekkür ederim benim dışardaki dağıtım kutusu 2 yan binamın duvarında asılı herhangi direk vs yok.

1200TL kurulum ücreti bunu 6 ay boyunca taksit şeklinde yansıtıyorlar.
Anladım hocam sağolun. Bizim mahalleyede fiber altyapı gelmişti fakat abone olmakla olmamak arasında düşünüyodum. Sanırım abone oldurmaya çalışıcam babama. Tekrar sağolun.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı