Abstrack99
Hectopat
Bu sıcaklık problemleri niye anlamış değilim hocam, bakmadığım yabancı forum, izlemediğim video kalmadı, gerçi ben de termal macun değişimi sonrası sıcaklık problemleri yaşıyorum. :dOnu ayarladım ustam 6 fan içeri hava alıyor 4 fan dısarı atıyor.
Pompayı pump fana taktım CPU fana radyatör fanları takılı yanlışmı yapmışım.
Arctic 360 aldım fakat değişen hiçbir şey olmadı kasanın camlarını söktüm yine ısılar aynı.
Hocam HWInfo ile CB R23'te tek test yapıp ekran görüntüsü atabilir misiniz? İşlemcinin maksimum ulaştığı hız, sıcaklık değerleri ve voltaj değerlerini de atabilir iseniz incelememiz için iyi olur.Güncel bugün hava sıcaklıkları artmış halde Cinebench testi içerisinden ve FurMark 2 CPU burner testi açık şekilde atın sıcaklıkları arkadaşlar bir daha bir karşılaştıralım. BIOS ayarlarını gerekirse kurcalayalım. Aklıma başka bir şey gelmiyor. Benim kanalımda videolar var. En yoğun oyun anlarında 71 derece gördüğüm oluyor ama orada takılmıyor. Kaldı ki ben radyatör üzerinde 3 adet Sickleflow V2 kullanıyorum ve Max hızları 1550RPM'de tutuyorum. 1800RPM Max hızı bana sesli geldiği için. Radyatör pompa hızı ise boşta 2000RPM, oyunda 2800RPM Max hızı ise 3200RPM.
Bu şartlarda R23 ile test edince 10 dakikada PBO offset curve OPT -20 ile Max 80 derece görüyor. Default bırakırsam 82. oyunda dediğim gibi 71 Max, ortalama 67 derece. Son olarak termal macun Arctic MX4, X patern kullanımı.
Hocam HWiNFO ile cb R23'te tek test yapıp ekran görüntüsü atabilir misiniz? İşlemcinin maksimum ulaştığı hız, sıcaklık değerleri ve voltaj değerlerini de atabilir iseniz incelememiz için iyi olur.
Benim değerlerim sistemi ilk kurduğum zaman çok iyi ve çok düşüktü lakin o dönem çözemediğim bir mavi ekran hatası aldım ve format attım, bununla birlikte kendi anakartım için "Gigabyte" stok F7 BIOS sürümünü kullanıyordum, format attıktan sonra F8 sürümüne geçtim ve yine bir sorun ile karşılaşmadım lakin anlamsız bir şekilde performans testlerinde ve sıcaklıklarda sorun yaşamaya başladım.
Yarın veya bu gece muhtemelen BIOS'u ilk sürüme güncelleyip format atacağım çünkü kurduğum sisteme çok fazla çaba sarfettim ve istediğim verimi alamıyorum şu an, ek olarak hala kararsız olmakla birlikte sıvı metal sipariş ettim deneme amaçlı kullanacağım performansa katkısı elbet olacaktır ama sistemin ilk haline dönebilir isem çok daha tatminkar sonuçlar elde edeceğimi biliyorum göreceğiz.
Eki Görüntüle 2216355
Sistemimin ilk hali ile aldığım sonuçlar, o dönem çok memnundum şu an ise 85 derece maksimum görüyorum ve sinir bozucu, kullandığım sıvı soğutmada birkaç kez termal macun değiştirdim acaba bu yüzden mi diye düşünmedim değil, sıvı soğutmayı ya tam monte edemiyorum ki bu süreçte 20'den fazla kez deneme yaptım lakin değişmiyor sonuç hep aynı.
Güncel bugün hava sıcaklıkları artmış halde Cinebench testi içerisinden ve FurMark 2 CPU burner testi açık şekilde atın sıcaklıkları arkadaşlar bir daha bir karşılaştıralım. BIOS ayarlarını gerekirse kurcalayalım. Aklıma başka bir şey gelmiyor. Benim kanalımda videolar var. En yoğun oyun anlarında 71 derece gördüğüm oluyor ama orada takılmıyor. Kaldı ki ben radyatör üzerinde 3 adet Sickleflow V2 kullanıyorum ve Max hızları 1550RPM'de tutuyorum. 1800RPM Max hızı bana sesli geldiği için. Radyatör pompa hızı ise boşta 2000RPM, oyunda 2800RPM Max hızı ise 3200RPM.
Bu şartlarda R23 ile test edince 10 dakikada PBO offset curve OPT -20 ile Max 80 derece görüyor. Default bırakırsam 82. oyunda dediğim gibi 71 Max, ortalama 67 derece. Son olarak termal macun Arctic MX4, X patern kullanımı.
Ben MX-6 kullandım hatta sabah sıfırdan kurdum, lakin memnun değilim sıcaklıklardan hala, sorun nerede anlamadım, herhalde montajda bir hatam var.Cb 23 de en fazla 86 dereceyi gördüm kısa testte bende anlamıyorum sıkıntı nerede macun ne kullandınız siz.
PUBG Steam de dener misiniz?
Cb 23 de en fazla 86 dereceyi gördüm kısa testte bende anlamıyorum sıkıntı nerede macun ne kullandınız siz.
PUBG Steam de dener misiniz?
CO -20 ile çok güzel sonuç alıyorsunuz, benim CO tüm çekirdekler -6019bin puan Cinebench R23 ile benim default ayarlar ile ulaşamadığım ancak -30 curve yaparak ulaştığım bir değer skalası arkadaşlar. Sistemde pek bir sorun yok çünkü çekirdekler iyi Boost yapıyor ki bu puanları alıyorsunuz. Benim Max -20 curve ile 18700 puan multicore ve 82 derece test sonuçlarım. Yani şimdilik bir sorun yok gibi oyunlarda 75 derece altında kalıyorsanız.
Co -20 ile çok güzel sonuç alıyorsunuz, benim co tüm çekirdekler -60
Gece birkaç deneme yaptım ve olası en optimum sıcaklık/performans dengesi olarak şu ayarları denedim.
Eki Görüntüle 2216711
Eki Görüntüle 2216723
Burada ki ayarlarım ise işlemcinin maksimum performansından bir tık ödün vererek hızını bir tık azalttım ve ek olarak, co tüm çekirdekler için -60, voltaj değerim oto yani 1.3 volt son olarak UCLK/FCLK ise 2167. hız limitini bir tık daha kısarak işlemcinin stok maksimum çekirdek saat hızlarına yaklaştırabiliriz çünkü hala 80 dereceye uzağız, ek olarak sıcaklık limiti ayarlamadım.
Eki Görüntüle 2216712
Eki Görüntüle 2216713
Sıcaklık limitini 80 dereceye ayarladım bu tabii benchmark sonuçlarına yansıyor elbet ama pek önemli değil, işlemcinin stok halinden performans ve sıcaklık olarak gayet iyi, tabii sadece sıcaklık limitini ayarlamadım bunun yanı sıra co -60 tüm çekirdekler, voltaj değerim oto yani 1.3 volt ve UCLK/FCLK 2167 ayarlı.
Ortalama bir 7800x3D kullanıcısı için global olarak en performanslı co ve voltaj değerleri -30/1.250 volt buna istinaden Ryzen Master ile en performanslı çekirdeklerimiz hangileri ise onlara -60 değer verebiliriz, yani işlemcimizin hızından kaybetmeden en verimli kullanım ayarı bence en performanslı iki çekirdek co -60 geri kalan 6 çekirdek ise -30, voltaj ayarı ise 1.250 volt ve AMD'nin bu işlemci için uygun gördüğü sıcaklık limiti 89 derece ama kendimiz bu değeri 80 veya 85 dereceye ayarlar isek performans ve sıcaklık anlamında verimli bir sonuç elde edilebilir diye tahmin ediyorum bu işlemci için, en azından ben bu sonuçları elde ettim, herkeste üç aşağı beş yukarı aynı sonuçları alır diye umut ediyorum.
Hocam sizdeki işlemci 7800x3D mi ? Bu ayarı yaptığınız için sıcaklık değeri düştü mü ? Konuyu biraz geç gördüm bendede anlık sıcaklık sorunu var ondan soruyorum.Sen kitabını yemiş, bitirmiş bütün çıkartmış yazmaya devam ediyorsun bencevallaha ben bu kadar ayara giremem, yapamam yani net. Uğraşmam bir kere yani BIOS'ta hazır PBO present var açıyorum -20 stabil miss gibi akıyor fazlası beni kasar dostum hiç işim olmaz
Hocam sizdeki işlemci 7800x3D mi? Bu ayarı yaptığınız için sıcaklık değeri düştü mü? Konuyu biraz geç gördüm bende de anlık sıcaklık sorunu var ondan soruyorum.