8 Çekirdekli Rocket Lake İşlemci, Geekbench’te Ryzen 7 5800X ile Yarışıyor

Haklısınız görünen o. Fakat şimdi 5900x alıp daha sonra 11. Nesilde Intel bir sürpriz yapar ve bende pişman olur muyum diye düşünüyorum.
Öyle bir durum olmayacak. Eğer sürpriz olursa -ki bu 11900K bu konudaki fikrimi de olumsuz etkiledi- 12. nesilde olacaktır. Şu an özellikle 5900X ve 5950X her alanda rakipsiz duruyor. 11900K 5800X'i tek çekirdekte yakalasa bile diğer ikili onlardan daha yüksek tek çekirdeğe sahip, çoklu çekirdeği saymıyorum bile.

Eğer beklemek sizin için sorun olmuyorsa bekleyebilirsiniz.
Hocam zaten şuan Ryzen tarafında da stok sorunu yaşanıyor. 5900x hiçbiryerde yok. Mecbur bekliyorum anlayacağınız. Ocak gibi 11. Nesil daha netlik kazanacak gibi geliyor bana ve eğer güncel haberler de bu şekilde Ryzene yönelmeme sebep olursa dediğiniz gibi 5900x alır geçerim.

Hocam şimdi şöyle bir durum var. 10900K ile 5950X arasında bile tekli çekirdekte muazzam fark yok. Ya da benim gözden kaçırdığım noktalar var. Çoklu çekirdekte Ryzen çok önde bu ortada zaten ama dediğim gibi tek çekirdekte de Ryzen'in farkla öne geçtiğini ben göremedim. Alacağım işlemciyi 3090'lı sistemde kullanacağım ve işlemcinin rahat besleyeceğinden emin olmam lazım. Yanlışım varsa düzeltin.

5800x alacaktım kafam karıştı şimdi.

Hocam daha 11. nesil hakkında neredeyse hiçbir şey bilmiyoruz. 12. nesil hakkında nasıl yorum yapabiliriz?

Aslında biliyoruz. 11. Nesil ile yeni çekirdek tipinin ilk örneklerini göreceğiz. Biliyorsunuz, Intel'in 14 nm üretim teknolojisi, AMD'nin 7 nm üretim teknolojisiyle aynı, hatta gerçek "nm" olarak Intel daha verimli bile diyebiliriz. Ama aynı.

Yeni çekirdek tipi, ARM'nin "big.LITTLE" mantığına dayanıyor. Çok verimli bir teknoloji bu. Intel bunu 10 nm üretim süreci ile birleştirirse Ortaya çok güçlü, çok verimli ve hızlı işlemciler çıkabilir.

Fiyatlara ve stok durumuna göre hareket edebilirsiniz. Şahsen 3090'lı bir sistemde render için işlemciye bakmaya pek gerek yok. Intel'in çıkacak tepe işlemcisi, AMD'nin tepe işlemcisinden uygun olursa, alınır bence.

Zaten 5. nesil Ryzen de alsanız, 11. Nesil Intel de alsanız, desteklenen platformun son işlemcisini almış olacaksınız. Firmalar soket değiştirecek bundan sonra.

Ben 11. Nesil Intel işlemcilerin tam anlamıyla fiyat performans olacağını düşünüyorum. Artık resmen bir rekabet ortamı var. AMD çok büyük adımlar attı ve Intel'in tek çekirdekte ensesinde. Bir de üstüne 8 çekirdek ve 16 iş parçacığı ile çıkacağı neredeyse netleşti. Öyle abuk subuk fiyatlarla piyasaya sürüleceğini hiç sanmıyorum. $500 civarı olur diye düşünüyorum.

Intel 7 nm'ye geçse çok iyi olur da geçemiyor.

Intel 14nm ile TSMC 7nm aynı zaten.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…