80 bin TL'ye başlangıç motoru önerisi

Hocam 2 türlü de önerilerini beklerim.

Hocam biraz zor soru açıkçası. Biraz kişisel tercihleri netleştirip yelpazeyi daraltmak lazım diye düşünüyorum.

Ben kendi tercihimden örnek vereyim belki yol gösterici olur.

Nisan ayında bende aynı şekilde başlangıç motoru araştırdım. Benim bütçem sana göre daha yüksekti ama yine de tecrübemi aktarmak isterim.

Aldığım motor brixton cromwell 125 ABS.

Alırken tercih sebeplerim:
  1. Kesinlikle ön arka frende ABS olması şarttı benim için. Bu modelde hem ABS hem de kombine fren sistemi var.
  2. Teker çapının büyük olması. Scooter tipi motorların teker çapı küçük olmasından kaynaklı denge kaybetmesi daha kolay o sebeple tam boy bir motor olması benim için önemliydi.
  3. Çevre yollarında (otobanlar hariç) 100km/h hızlara ulaşabiliyor olmak. Bu bence önemli çünkü güçsüz bir motorla akan bir trafikte düşük hız sebebi ile çok savunmasız kalıyoruz.
  4. Vitesli olması. Bu tamamen tercih meselesi. Ben manuel olmasını daha kontrol edilebilir buluyorum. Fakat otomatik büyük kolaylık ayrı konu. Manuel işin keyfi daha çok diyebiliriz. (ilk aylar alışana kadar debriyajda sert olması sebebi ile sol elim çok ağrımıştı 😄)
  5. Motorun tipi. Bu tamamen kişisel bir şey detaya girmeye gerek duymuyorum.
Pişman olduğum konular:
  1. Sıfır motor almak. Evet sıfır aldığıma pişmanım çünkü bu fiyat bandında uzun bakım aralıkları olan bir Japon malı motor yok. Misal benim motorun rodaj bakımı 1000Km'de yapıldı. 3000Km'de bir sonraki bakım geldi. İlk bakım 1600TL 2. bakım 2000TL. 6 ayda 3600TL bakım masrafı çıktı. Yaptıkları işlem de ne biliyor musun? Yağı değişmek, yağ filtresini temizlemek (evet temizlemek değişim yok) ve zinciri temizleyip yağlamak. Yağ 300TL arkadaşım koydukları yağ da tam sentetik bile değil. Total'de 500TL sarf masrafı olan bir iş için garantiden çıkmasın diye el mahkum yaptırıyorsun.
  2. Motorumda depolama alanının sıfır olması. Çanta takmak içinde halihazırda bir yer yok. Orijinal çantası küçük ve stokta yok Türkiye'de. (mecbur sırt çantası ve depo üstü mıknatıslı çanta ile gezmek zorunda kalıyorum.
  3. Artçı konforunu tam doğru hayal edememişim. Artçılarım rahat edemiyor ve arka süspansiyonun yumuşaklığı sebebi ile motorun dengesi çok bozuluyor. Ne sürücü için ne artçı için rahat değilmiş özetle. Sadece kız arkadaşım (o da hafif olduğu için ve rahatça bana sarıldığı için) ile rahat geziyorum ama yine de çok rahat olmuyor asla.
  4. Tel jant, dayanıklı bir jant tipi fakat biraz nazlı. Fabrikasyon akort ayarı ne kadar iyi bilemiyorsun ayarını iyi yapan usta da fazla yok.
Benim hikayem bu şekilde. Bir motoru net şekilde tavsiye edecek kadar tecrübem yok. Umarım tecrübelerim sana yardımcı olur.
WhatsApp Image 2024-10-23 at 11.52.57.jpeg WhatsApp Image 2024-10-23 at 11.52.53.jpeg WhatsApp Image 2024-10-23 at 11.52.52.jpeg

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı