Böyle bir düşünce mi var? Daha güncel diye daha mı iyi oluyor? Mesela ben iPhone XS'in tasarımını 14 Pro'nun dinamik adalı tasarımına tercih ederim ama bakıyorsun ki birisi 2018 telefonu birisi de 2022 telefonu.
Dostum ikimizde uzlaşamıyoruz bu konuda, sen öznel bir düşünceyi nesnel bir düşünceye dönüştürmeye çalışıyorsun. Mesela örnek vereyim, parmak izini kullanan insanlar var ve bu tasarım daha iyi onlar için, daha güncel diye daha iyi bir tasarıma sahip değil ve ayrıca SE 2 2020 telefonu iken XR 2018 telefonu, şimdi diyeceksin iPhone 8 tasarımını kullanıyor ama burada da senin bakış açınla bakarsak olaya SE 2020, XR'dan 2 yıl sonra çıktığı için daha güncel ve haliyle daha iyi bir tasarıma sahip (!)
Burada da anlatmak istediğim olay şudur ki, 8.000 TL'ye alınacak olan XR'a göre 1.000 TL daha az ve bu fiyat farkına rağmen alınacak olan daha güncel ve daha iyi bir çipe sahip oluyor, haliyle bu da bir avantaj yaratıyor fiyat farkı olduğu için. Bakın hocam burada arkadaşın alacağı fiyatlara göre değerlendirme yapıyoruz, küresel bir değerlendirme değil.
Bildiğiniz gibi Apple, telefonlarında iOS işletim sisteminin ve işlemcinin optimizasyonundan dolayı düşük mAh bataryalar kullanıyor ve bu 1.800 mAH batarya Android tarafında herhangi bir cihazın 3000-3500 mAh bataryası ile neredeyse aynı performanslar veriyor ki bu bataryalar orijinal ve sağlıklı ise normal bir kullanımda zorlamadan neredeyse 1 günü zar zor çıkartıyor, tabii çıkartmayanlarda oluyor o zamanlarda insanlar yan sanayi bataryalara yöneliyor, örneğin Deji bataryalar bu konularda başarılı bir çok kullanıcı memnun oluyor. Evet, haklısınız SE 2020 pekte iyi olmayan bir batarya kullanıyor ama burada da işlemcinin batarya optimizasyonu ve iOS 16 işletim sisteminin optimizasyonu ortaya giriyor, tabii PUBG gibi ağır oyunlar oynanacaksa pek dayanmaz ama normal bir insan için WhatsApp, Instagram ve Twitter kullanılıyorsa %100 şarj ile 1 günü çıkartır.
Dostum şimdi burada şunu kabul etmeliyiz diye düşünüyorum, SE 2'de olan A13 çip her ne kadar fark yok desen de kağıt üzerinde A12'ye göre daha iyi bir çip ve elbette A12 çipine göre büyük farkları olacak ayrıca her ne kadar pek önemli değil desen de daha fazla güncelleme alacak cihaz bu da XR'a göre daha fazla kullanım avantajı sağlıyor. Arkadaş aynı fiyata daha iyi donanım ve daha güncel olan bir cihaz mı alacak yoksa SE 2'ye göre daha kötü bir donanım ve daha eski olan cihaza sahip olup çok daha iyi batarya performansına sahip bir cihaz mı alacak? Tasarımı burada saymıyorum çünkü tamamen arkadaşa paslıyoruz bu konuyu, kendisini verecek kararı.
Senin bakış açına göre söylüyorum bunu, SE 2 daha güncel bir tasarıma sahip çünkü 2 yıl sonra çıktı.
Size de iyi geceler, kusura bakmayın sizi sinirlendirecek bir şey yazdıysam.