8x3 24 GB RAM Dual Channel Çalışır mı?

TrueSelect

Centipat
Katılım
28 Temmuz 2019
Mesajlar
219
Çözümler
3
Soru: 3 adet birebir aynı olan 8 GB 3000 MHz güncel bir AMD veya Intel platformunda DIMM sıralamasına uygun şekilde takılırsa Dual channel çalışır mı?

Bu konu hakkında neredeyse hiç kaynak yok diyebilirim. Cevabı biliyorum ama çıkacak cevapları da merak ediyorum açıkçası. Hem konuya açıklık getirilmiş olur.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Tom's Hardware'da 8x3 ile Dual çalıştıran olmuş;
118q1zd.png
 
Tom's Hardware'da 8x3 ile Dual çalıştıran olmuş;
Eki Görüntüle 431407
Buradan dual channel çalışıp çalışmadığını malesef anlayamazsınız. GPU-Z'ye 4+8 GB RAM eklense bile dual channel çalıştığını söylüyor. Dual channel çalışıp çalışmadığının testi AIDA64 Bellek Karşılaştırmalı testi ve bunun gibi bellek performans testi yazılımlarıyla ancak belli oluyor.

Sorunun cevabı ne evet ne de hayır fakat evet seçeneği daha yakın. Güncel Intel ve AMD platformlarında bellek kontrolcüsü tarafından flex mode desteği vardır. Bu flex mode desteği sayesinde hem önceki platformlardaki RAM eşleşme problemleri, hem de dual channel desteği olup anakarta takılan 3. kit parçası olan bellek modülü mevcut çalışan dual channel'ı etkilemiyor.

Peki ama etkilemiyorsa nasıl çalışıyor?

DIMM_1 ve DIMM_2 slotundaki bellekler dual channel olarak çalışmakta fakat 16 GB bellek sınırı aşıldığında ise Flex mode sayesinde geriye kalan 8 GB veri single channel olarak işlem görecektir.

Yani 16 GB sınırı aşılmadığı sürece problemsiz şekilde dual channel performansından faydalanabiliyorsunuz. Fakat örnek veriyorum render alacaksanız ve 16 GB sınırını aştığınız andan itibaren 16 GB'dan sonra performans Flex mode desteğiyle single channel performansına düşürülüyor.
@Lodge

Bilgini gösteremeyip hakikati karalamakta bir tercih tabi. :)
 
Son düzenleme:
Buradan Dual channel çalışıp çalışmadığını maalesef anlayamazsınız. GPU-Z'ye 4+8 GB RAM eklense bile Dual channel çalıştığını söylüyor. Dual channel çalışıp çalışmadığının testi AIDA64 bellek karşılaştırmalı testi ve bunun gibi bellek performans testi yazılımlarıyla ancak belli oluyor.

sorunun cevabı ne evet ne de hayır fakat evet seçeneği daha yakın. Güncel Intel ve AMD platformlarında bellek kontrolcüsü tarafından Flex mode desteği vardır. Bu Flex mode desteği sayesinde hem önceki platformlardaki RAM eşleşme problemleri, hem de Dual channel desteği olup anakarta takılan 3. kit parçası olan bellek modülü mevcut çalışan Dual Channel'ı etkilemiyor.

peki ama etkilemiyorsa nasıl çalışıyor?

Dımm_1 ve dımm_2 slotundaki bellekler Dual channel olarak çalışmakta fakat 16 GB bellek sınırı aşıldığında ise Flex mode sayesinde geriye kalan 8 GB veri Single channel olarak işlem görecektir.

Yani 16 GB sınırı aşılmadığı sürece problemsiz şekilde Dual channel performansından faydalanabiliyorsunuz. Fakat örnek veriyorum render alacaksanız ve 16 GB sınırını aştığınız andan itibaren 16 GB'dan sonra performans Flex mode desteğiyle Single channel performansına düşürülüyor.
@Lodge

Bilgini gösteremeyip hakikati karalamakta bir tercih tabii. :)

Elimde Dual kit Corsair 3200 8+8 RAM var bir de Adata XPG 3000 MHz CL 16 RAM ekledim 3200 de çalıştırıyorum Dual çalışıyor mudur Corsair olanlar?



Ramlerim bunlar
 

Yeni konular

Geri
Yukarı