Şöyleki;
Sistemimde Toshiba P300 ve Seagate Barracuda 7200 RPm'lik HHD'leri kullanıyorum. Bunların yanında emektar 10 yıllık WD Green 1 TB HDD'm var.
WD Green'i bırakın dosya tutmak, arşivlemek için bile kullanamaz hale geldim. Zira hızı oldukça düşük ve sürekli render programlarında lag yaratıyor.
Toshiba ve Seagate diskleri ise %80'in üzerinde dolu. Daha yeni olmalarına rağmen onlar bile oyun yada render/editleme sırasında çok ciddi zaman kayıplarına yol açıyor.
Amatör fotoğraf çeken, bolca fotoğraf dosyası bulunan ve 4K / 8K render alan biriyim. Bana göre SSD'ler sistemi hızlandırmak değil, direkt sistemi ona kurmak için var artık.
Bana göre SSD + HDD yerine, SSD + Taşınabilir HDD veya M.2 + SSD daha mantıklı geliyor, zira SSD'ler ile HDD'ler arasındaki fark gittikçe açılıyor ve gelişen donanımlarla bu fark daha da görünür hale geliyor.
Son 3 haftar 970 evo kullanıyorum, ve özellikle Adobe uygulamalarında import / export işlemi olsun, uygulama içinde medyayı oynatma olsun farkı hissediyorum.
Kaldı ki şu zamanda sadece oyun oynayacak biri, illa M.2 almak zorunda da değil. Samsung 500GB 860 Evo modeli çok cazip bana göre.
Tabiiki günün sonunda her şey size bağlı. Biraz bütçeye, biraz kullanıma, biraz donanıma...