9700X 9070XT sistem Valorant'ta düşük FPS veriyor

Hocam, FPS'in düşükse hemen şunları yap:

Öncelikle ekran kartı sürücüsünü güncelle. AMD'nin sitesine gir, en son sürümü indir, kur. Eski sürücüler performansı bayağı kısıtlayabiliyor.

Anakart sürücülerini de unutma, genelde gözden kaçıyor ama önemli. Anakart markanın sitesine gir, chipset, ses, internet sürücülerini indir, yükle.

Bilgisayarda Radeon programını aç, “radeon chill”, “frame rate target control” veya “v-sync” gibi FPS'yi sınırlayan ayarları kapat. Valorant'a özel bir profil oluşturup FPS limitini kaldır.

Windows'ta oyun modu açık mı kontrol et, açık değilse aç. Başlangıçta açılan gereksiz programları da kapat. “msconfig” veya Görev Yöneticisi'nden kolayca halledebilirsin.

Bilgisayarı kapat, aç ve BIOS'a gir. Oradan RAM'in XMP (ya da EXPO) profilini aç. RAM'ler düşük hızda çalışıyorsa FPS ciddi düşüyor. Ben 6000 MHz'ye çıkardım, fark resmen uçuyor.

İşlemcinin çok ısınıp ısınmadığını da kontrol et. Sıcaklık 85-90 dereceyi geçiyorsa performans düşer. Kasa fanlarını düzelt, gerekirse termal macunu yenile. Boost yemeyen işlemci FPS'yi düşürür.

Valorant içindeki FPS limitlerini kapat. V-Sync ve FreeSync kapalı olsun. Grafik ayarlarını çok yüksek yapma, özellikle gölgeler ve efektleri düşük tut. Çözünürlük yüksek kalsın, böyle hem net oynarsın hem FPS etkilenmez.

Arka planda Discord, MSI Afterburner, Xbox Game Bar, RGB yazılımları gibi programlar açıksa kapat. Bunlar gizlice FPS düşürebiliyor.

Windows güncellemelerini yap, ama güncelleme ya da tarama arka planda çalışmıyor olduğundan emin ol. Çünkü bazen bunlar işlemciyi yorar.

Güç planını “yüksek performans” olarak ayarla. “denetim masası > güç seçenekleri”nden yapabilirsin. Denge modunda CPU tam performans vermez.

Valorant'ı SSD'ye kurman da çok fark eder. Disk hızlı olunca oyun da hızlı yüklenir, performans artar.

Monitörün yenileme hızını kontrol et. 144 Hz monitörün varsa Windows ve oyun ayarlarında 144 Hz seçili olsun.

Oyun dosyalarını da Launcher'dan doğrula. Bozuk dosyalar FPS düşürür.

Son çare olarak, hâlâ sorun varsa Windows'u temiz kurmayı düşün. Temiz sistem her zaman daha stabil ve hızlı olur.

Eğer FPS aynıysa bana söyle senin için Valorant optimizasyon dosyası yapayım. Fişek gibi olur belki.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı