Acer Aspire E1-572G Laptopa su döküldükten sonra donma sorunu

nolly

Hectopat
Katılım
29 Haziran 2016
Mesajlar
40
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba. "Acer Aspire E1-572G" laptop kullanıyorum. Laptopu aldığımdan beri yani yaklaşık 2.5 senedir bilgisayarda donanımsal bir değişiklik yapmadım, yaptırmadım. Buna bilgisayarın bakımı, temizliği falan da dahil. Yani aldığımdan beridir sadece attırdığım 2 format ile duruyor ve en son attırdığım formatın üzerinden uzun zaman da geçti diyebilirim.
Bakım yaptırmadığımdan mıdır bilmiyorum ama, son 6 aydır bilgisayar gereksiz zamanlarda gereksizce ısınıyordu. Hatta bazen bazı oyunlarda ısınıp kendini kapatıyordu. Ancak ısınmadığı sürece, hatta bazen ısınsa bile bilgisayarın hızında herhangi bir azalma olmuyordu. Zaten bu, hızda azalma ve ısınma olayları da genellikle oyun oynama veya çok fazla program açma gibi şeylerde oluyordu. Bu yüzden hayatıma, bilgisayar kullanışıma fazla etki etmiyordu, zaten fazla oyun oynayan veya aynı zamanda çok fazla program açma gereği duyan bir insan da değilim. Bu yüzden sorunum yoktu. Ancak geçen ay, bir arkadaşım yanlışlıkla bilgisayarıma su döktü. Hatta suyu döktü demek az kalır, bardaktaki tüm suyu resmen laptopun üstüne boşalttı. Laptopumun klavyesine, oradan da içine kadar su girdi. Laptopumu kaldırıp altına baktığımda laptopun altının da fazlaca su olduğunu gördüm. O anın şokuyla ne yapacağımı bilemedim, bilgisayarı kapayıp fişini çektim. Sonra balkona götürdüm, altını, yanlarını, üstünü falan sarıp güneşin önüne bıraktım kurusun diye. O sırada bilgisayar açılmıyordu bile. Bilgisayarı 2 gün sonra aldım, açtım. Açtığımda problem gözükmüyordu. Laptoptaki TouchPad çalışıyordu. Ancak ne yazık ki Laptopumun klavyesindeki tuşlar çalışmıyordu. (Ki ayrıca bir klavye olmasına rağmen o klavyeyi çok kullanıyordum, günlük hayatta çok da ihtiyacım oluyordu.) Klavyenin bozulmasına çok üzülsem de, bilgisayarın çalıştığına şükredip bilgisayarımı kullanmaya başladım.
İşte olaylar da burada başlıyor. Su döküldüğünden sonraki 1 hafta tam olarak farkedemedim, ancak sonradan sorunu farketmeye başlattım. Ve şu zamana kadar da beni canımdan bezdirdi diyebilirim. Sorun ise tam olarak bilgisayarın yavaşlaması, donması ve eskisinden çok çok çok daha fazla ısınması. Eskiden dediğim gibi sadece büyük oyunları açınca veya üst üste bir sürü program açınca ısınan - donan bu bilgisayar, su döküldükten sonra "HER ŞEYDE" çok fazla yavaşlamaya başladı. Örneğin şuan bu yazıları yazarken Google Chrome dışında hiç bir şey açık değil, bu sitenin bulunduğu sekme dışında bir sekme bile açık değil. Ancak yine de bilgisayar çok sıcak, ve aynı zamanda bilgisayarım çok yavaş. Youtube'dan izlediğim videolar sürekli bir donma halinde. Youtube'u kapatıp başka bir siteye geçmek tam bir işkence haline dönüştü. Beyaz bir ekran geliyor, 1-2 dakika bekliyorum sayfa anca öyle açılıyor. Orada da iyice bekliyor yani sitedenin tasarımının yüklenmesini. Ve ara sıra o beyaz bekleme ekranı yerine siyah arkaplanda yeşil bir kare geliyor ekrana. Yeşil ekran hatası gibi bir şey diyebilirim.

Üşengeç İnsanlar İçin Özet ;
Laptopumun bakımını aldığımdan beri, yani 2.5 senedir yaptırmıyorum. Herhangi bir donanımsal değişiklik yaptırmadım, sadece 2 kere format attırdım. Laptop ara sıra ısınıyordu, kasıyordu ancak sadece oyun, program falan açtığımda oluyordu böyle. Yani benim için sorun yoktu, Laptop düzgün çalışıyordu. 1 ay kadar önce arkadaşım Laptopa suyu boşalttı. Sonra klavye çalışmamaya başladı. Klavye dışında bir sorun olmadığını düşündüm ama bilgisayarın eskisinden de fazla donduğunu, kastığını ve ısındığını farkettim. Sonradan bu çok çok daha can sıkıcı bir hale geldi ve ben de şuan bu konuyu açtım.

Sorularım ;
-Bilgisayarımdaki donmaların asıl sebebi bilgisayarın bakımını 2.5 senedir yaptırmamam mıdır yoksa bilgisayara 1 ay kadar önce su dökülesi midir?

-Hem bilgisayarın bakımını yaptırsam (fanları temizleme, termal macun sürme, format atma gibi) hem de bilgisayara su döküldüğü için bilgisayarı tamir ettirsem, bakım ve tamir maddi olarak bana toplam kaça patlar? Ve nerelerde yaptırmam iyi olur? Elin tanınmadık bilgisayarcısına ucuza mı yaptırayım, bilgisayarı aldığım yere götürüp para mı bayılayım yoksa evde kendim mi halledeyim?

Format atmayı pek istemiyorum, çünkü laptopumda değerli bilgilerim var ve yedeklerini teker teker almaya çok üşeniyorum. Bilgisayarda yaptığım bazı tasarımsal değişiklikleri de kaybetmeyi istemiyorum. İşi format atmadan / attırmadan halledebilir miyim? Format attırmam daha mı iyi olur?

Sorabilecekleriniz / Notlarım ;
-Bilgisayarımda yazılımsal bir problem olduğunu düşünmüyorum. 4-5 tane virüs tarayıcısıyla bilgisayarı taradım, bilgisayarımda virüs bulunamadı. Zaten internetten fazla da bir şeyler indirmiyorum.

-Bilgisayarımın (laptopumun) markası "Acer Aspire E1-572G"

 
Son düzenleyen: Moderatör:
Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı