Acer Laptop RAM yükseltmek

alpertunadb

Centipat
1 Hafta önce aldığım notebookta 4 GB RAM vardı bunu sıkıntı etmeyip aldım, nasıl olsa yükseltirim diye ancak olaylar istediğim gibi gelişmedi.
CPU-Z, komut satırı, hwinfo, görev yöneticisi kullanarak RAM'lerin hızına baktım. Yeni alacağım RAM ile uyumlu olsun diye ama sonuçlar şaşırtıcı derecede iyi ve tuhaftı. Acer Notebook'un içinde 3200MHz hızında CL 17 DDR4 RAM kullanmış ilk başta bunun çok iyi olduğunu düşünsem de internette buna uygun 4-8 vs. hiçbir RAM bulamadım (3200MHz HyperX'in ürettiği bir RAM var ama onunda CL değeri 20). Türkiye piyasasını geçtim Amazon, Aliexpress oralarda bile yoktu sonra herhalde dedim bu programlar yanlış ölçüyor içini açıp bakayım dedim orada da 3200MHz yazıyordu.
Plan 1: 3200MHz CL17 RAM bulmak (yok, en azından ben bulamadım:) )
Plan 2: Cihazın içindeki RAM'i çıkarıp 2 tane DDR4 RAM almak (8x2)
Bunlardan farklı olarak plan 2'de ki RAM'lerin değeri çok önemli mi? Bu konuda da bilgim yok. CL değeri anakarta bağlı bir şey mi illa CL17 mi olması gerekir onu da bilmiyorum.
Notebook'un özelliklerini ve programlardan aldığım değerleri ekliyorum.
-Ryzen 5 3500U
-Radeon 540X
-256 GB M.2 SSD
-4 GB 3200MHz CL17 DDR4 RAM

Ek Açıklama 2020-04-08 054240.png

Ek Açıklama 2020-04-08 055911.png

Ek Açıklama 2020-04-09 164751.png

untitled.png

abi niye kimse konuya cevap vermiyor, recep abii :)
abi niye kimse cevap vermiyor :) , abii @Recep Baltaş

Dosya Ekleri

• untitled.png
    untitled.png
    771,4 KB · Görüntüleme: 52
  • Ek Açıklama 2020-04-09 164751.png
    Ek Açıklama 2020-04-09 164751.png
    63,4 KB · Görüntüleme: 78
Son düzenleyen: Moderatör:
Kabaca ve basitçe anlatmak gerekirse CL RAM'deki gecikmeyi temsil eder. O değer düştükçe o kadar hızlanır. MHz olayına gelirsekte düşük olan RAM her zaman standartı belirler. Düşük 2400 yüksek 3200 ise ikisi de 2400 çalışır. Çalışır ama önerilmez zira kararsızlık olabiliyor. Donanımı bilmiyorum zira şu zamanda bütçen var ise 2 tane 8 8 al derim. 16 GB uzun süre yeter. Ama o kadar parada yok son çare o diyorsan da şunu söylemem gerek.
Yanlışım varsa düzeltsin konuya hakim olan biri ama o RAM'ler şu an sende CL22 şekline çalışıyor. Ben öyle görüyorum. Şayet 2400MHz çalışsaydı CL17 gecikmesi ile çalışırdı. Buradan bakabilirsin:

.

Bu arada RAM'in seri modeli MTA4AFT. İlla bu modeli bulamaz isen 3200MHz'de CL22 standartında çalışan bir RAM alıp kullanabilirsin. Ama dediğim gibi sıkıntı çıkma şansı çok az da olsa var. O yüzden eşinden alman çok daha iyi olur.
Ha bu arada soruna gelecek olursak. Anakartın destekleme muhabbeti sadece MHz için geçerli. Hali hazırda 3200 desteklediğine göre altına bir hızıda destekliyordur. CL de RAM’e bağlı.
Link vermek ne kadar doğru bilmiyorum ama sahibinden gibi sitelerde sıfır adı altında senin RAM'im aynısından satanlar mevcut 100TL gibi bir rakama. Bu arama etiketi ile bulabilirsin. Micron DDR4 3200MHz 4 GB. Ha yok ben bulaşmam dersen yine dediğim gibi bu RAM fabrika çıkışı bir RAM. Piyasada bulman çok zor. Bunun yerine 2 aynı RAM ya da senin 3200MHz CL22 değerlerini kaldırabilecek bir RAM alıp kullanabilirsin.

Son düzenleme:
Merhaba dostum,
Yukarıda arkadaşımın da bahsetmiş olduğu şeyler doğru.
Senin RAM'in 3200MHZ CL22 değere sahip. 2400MHZ hızında çalıştırırsan eğer CL17 gecikme değerine sahip olur. Frekans arttıkça gecikme değeri de artar (RAM frekansını ayarlama yaparken). Bu yüzden alacağın RAM'in etiket değeri 3200Mhz CL22 olmalıdır.

Gönderdiğin dosyalardaki CL cevapları var.
1586758628126.png

(1600Mhz yazan değer 2 ile çarpılır her zaman, yani 3200MHZ'de CL22 değere sahip),
1586758698404.png

1586758790518.png

Ayrıca bu en son gönderdiğimde, RAM'in desteklediği CL değerleri de var yani sen CL10'da bile çalıştırabilirsin, bunun için RAM frekansını oldukça düşürmen gerekecektir tabi.

Son düzenleme:
Kabaca ve basitçe anlatmak gerekirse CL RAM'deki gecikmeyi temsil eder. O değer düştükçe o kadar hızlanır. MHz olayına gelirsekte düşük olan RAM her zaman standartı belirler. Düşük 2400 yüksek 3200 ise ikisi de 2400 çalışır. Çalışır ama önerilmez zira kararsızlık olabiliyor. Donanımı bilmiyorum zira şu zamanda bütçen var ise 2 tane 8 8 al derim. 16 GB uzun süre yeter. Ama o kadar parada yok son çare o diyorsan da şunu söylemem gerek.
Yanlışım varsa düzeltsin konuya hakim olan biri ama o RAM'ler şu an sende CL22 şekline çalışıyor. Ben öyle görüyorum. Şayet 2400MHz çalışsaydı CL17 gecikmesi ile çalışırdı. Buradan bakabilirsin:

.

Bu arada RAM'in seri modeli MTA4AFT. İlla bu modeli bulamaz isen 3200MHz'de CL22 standartında çalışan bir RAM alıp kullanabilirsin. Ama dediğim gibi sıkıntı çıkma şansı çok az da olsa var. O yüzden eşinden alman çok daha iyi olur.
Ha bu arada soruna gelecek olursak. Anakartın destekleme muhabbeti sadece MHz için geçerli. Hali hazırda 3200 desteklediğine göre altına bir hızıda destekliyordur. CL de RAM’e bağlı.
Link vermek ne kadar doğru bilmiyorum ama sahibinden gibi sitelerde sıfır adı altında senin RAM'im aynısından satanlar mevcut 100TL gibi bir rakama. Bu arama etiketi ile bulabilirsin. Micron DDR4 3200MHz 4 GB. Ha yok ben bulaşmam dersen yine dediğim gibi bu RAM fabrika çıkışı bir RAM. Piyasada bulman çok zor. Bunun yerine 2 aynı RAM ya da senin 3200MHz CL22 değerlerini kaldırabilecek bir RAM alıp kullanabilirsin.

Öncelikle cevaplarınız için çok teşekkürler sonunda bilgilendirici bir geri dönüş aldım. :)
CPU-Z de alıntı yaparak gösterdiğiniz yeri gördüm ama memory kısmında 17 clocks olarak gözüküyor ben ordaki değer diye bildiğimden konuyu açarken CL değerine 17 demiştim.

Bahsettiğiniz rami gördüm sahibindende şu an onu almayı düşünüyorum. Bütçe konusuna gelirsek ramler için ayırdığım bütçe 500. Sizce 4+4 ram kullanımı ile 8+8 kullanımı arasında dağlar kadar fark olur mu? Ramin oyunlarda felan fps e doğrudan etki etmediğini biliyorum en büyük etkisi bildiğim kadarıyla çoklu görevlerde, birden çok sekme, uygulama açtığında. Ona göre bilgisayarın içindeki ramı kenara koyup 2 adet 2400mhz 8GB ram alabilirim.

Bu arada konuyu farklı forumlara da açtım oralarda ilk başta şaşırdılar amd ilk defa 4. nesil işlemcilerle 3200mhz ram kullanıcaktı sizin bilgisayarınızda kullanmaları ilginç tarzında yorumlar yaptılar. Bir de 3. nesil ryzen işlemciler max 2400mhz destekliyor felan dediler (doğru olabilir baktığım bütün programlarda ramin değeri 3200mhz gözükse de Windows görev yöneticisinde 2400mhz gözüküyor). Kanıt gösterebilir misin dediğimde yabancı bir forumda sıradan bir kullanıcının ryzen 3 supports max 2400mhz yorumunu attılar.

Ek Açıklama 2020-04-13 205347.png

Merhaba dostum,
Yukarıda arkadaşımın da bahsetmiş olduğu şeyler doğru.
Senin RAM'in 3200MHZ CL22 değere sahip. 2400MHZ hızında çalıştırırsan eğer CL17 gecikme değerine sahip olur. Frekans arttıkça gecikme değeri de artar (RAM frekansını ayarlama yaparken). Bu yüzden alacağın RAM'in etiket değeri 3200Mhz CL22 olmalıdır.

Gönderdiğin dosyalardaki CL cevapları var.
Eki Görüntüle 534603
(1600Mhz yazan değer 2 ile çarpılır her zaman, yani 3200MHZ'de CL22 değere sahip),
Eki Görüntüle 534605

Eki Görüntüle 534607
Ayrıca bu en son gönderdiğimde, RAM'in desteklediği CL değerleri de var yani sen CL10'da bile çalıştırabilirsin, bunun için RAM frekansını oldukça düşürmen gerekecektir tabi.
Up
@Recep Baltaş @Ali Güngör abi sizce doğru mu ryzen 3. nesil de en fazla 2400mhz mi destekliyor? Boşuna 3200mhz ram almama gerek yok mu?
Ve diğer sorularım ?
:)

Son düzenleme:
Öncelikle cevaplarınız için çok teşekkürler sonunda bilgilendirici bir geri dönüş aldım. :)
CPU-Z de alıntı yaparak gösterdiğiniz yeri gördüm ama memory kısmında 17 clocks olarak gözüküyor ben ordaki değer diye bildiğimden konuyu açarken CL değerine 17 demiştim.

Bahsettiğiniz rami gördüm sahibindende şu an onu almayı düşünüyorum. Bütçe konusuna gelirsek ramler için ayırdığım bütçe 500. Sizce 4+4 ram kullanımı ile 8+8 kullanımı arasında dağlar kadar fark olur mu? Ramin oyunlarda felan fps e doğrudan etki etmediğini biliyorum en büyük etkisi bildiğim kadarıyla çoklu görevlerde, birden çok sekme, uygulama açtığında. Ona göre bilgisayarın içindeki ramı kenara koyup 2 adet 2400mhz 8GB ram alabilirim.

Bu arada konuyu farklı forumlara da açtım oralarda ilk başta şaşırdılar amd ilk defa 4. nesil işlemcilerle 3200mhz ram kullanıcaktı sizin bilgisayarınızda kullanmaları ilginç tarzında yorumlar yaptılar. Bir de 3. nesil ryzen işlemciler max 2400mhz destekliyor felan dediler (doğru olabilir baktığım bütün programlarda ramin değeri 3200mhz gözükse de Windows görev yöneticisinde 2400mhz gözüküyor). Kanıt gösterebilir misin dediğimde yabancı bir forumda sıradan bir kullanıcının ryzen 3 supports max 2400mhz yorumunu attılar.

Eki Görüntüle 535135

Up
@Recep Baltaş @Ali Güngör abi sizce doğru mu ryzen 3. nesil de en fazla 2400mhz mi destekliyor? Boşuna 3200mhz ram almama gerek yok mu?
Ve diğer sorularım ?
:)
Atmış olduğun CPUZ görselinde NB Frequency kısmında 1197.6Mhz görüyorsun. Bu değer 2 ile çarpılır yani şu an 2400Mhz'de çalışıyor aktif olarak, ve CL değeri de 17.
Birçok güncel oyunda 8GB RAM artık yetersiz gelmeye başlıyor. RAM bizzat drop yemene sebep olur eğer yetmezse. Ben şuan COD Warzone oynuyorum 12GB RAM kullanıyor, 8GB RAM ile sürekli drop yiyorsun. Ben olsam 8+8 2400Mhz Ram alırdım.
Bu arada ben de ilk defa bir laptopta 3200Mhz RAM kullanıldığını görüyorum, laptopunuzun modelini yazar mısınız orda maksimum RAM frekansı yazıyordur bence.

Atmış olduğun CPUZ görselinde NB Frequency kısmında 1197.6Mhz görüyorsun. Bu değer 2 ile çarpılır yani şu an 2400Mhz'de çalışıyor aktif olarak, ve CL değeri de 17.
Birçok güncel oyunda 8GB RAM artık yetersiz gelmeye başlıyor. RAM bizzat drop yemene sebep olur eğer yetmezse. Ben şuan COD Warzone oynuyorum 12GB RAM kullanıyor, 8GB RAM ile sürekli drop yiyorsun. Ben olsam 8+8 2400Mhz Ram alırdım.
Bu arada ben de ilk defa bir laptopta 3200Mhz RAM kullanıldığını görüyorum, laptopunuzun modelini yazar mısınız orda maksimum RAM frekansı yazıyordur bence.
Acer Aspire A315-42 modeli bir çok konfigürasyon var ama bir tek 4gb ram ile satılanda bu ram kullanılmış.
Arkadaşın söylediği sahibindende ki satıcıya ulaştım o da benim ile aynı sorunu yaşamış ve şaşırmış, ilana koyduğu rami de satmış. 2 adet 8 gb 2400mhz ram alıp onları kullanıyormuş şu an. Ben de ötle yapıcam gibi gözüküyor boşuma 3200lük 4 gb rami 2400 de kullanmaya gerek yok. :)
Her şey için teşekkürler

Yararımız dokunduysa ne mutlu. En baştada dediğim gibi en mantıklısı 2*8 kullanmak. Zira ne kadar oyun yönelikli düşünsekte artık çoklu işlem bilgisayar kullanımın bir parçası oldu. Haliyle RAM ve CPU Core artık bir gereklilik. 2*8'lik CL değeri düşük 2 set almanız çok çok yerine bir karar olacaktır. Keza sizde 4 GB RAM'ı makul bir rakama satıp RAM'in bir kısmınıda karşılamış olursunuz diye düşünüyorum. :)

.

benimde aynı laptop var cl 17 ram 4gb bende internet den cl 10 ram aldım 4gb cl mi anakartda sıkıntı çıkarırımı pls yardım edin
abi sana birşey sorcam benim laptop 4gb ben onu 8gb yapcam oyuzden cl10ddr4 2400mhz ram aldım kendi ramimde cl 17 2400mhz sıkıntı yaşrmıyım

Son düzenleme:
Benim de aynı laptop var CL 17 RAM 4 GB bende internetden CL 10 RAM aldım 4 GB CL mi anakartda sıkıntı çıkarırımı PLS yardım edin.

Abi sana bir şey soracağım benim laptop 4 GB ben onu 8 GB yapacağım o yüzden CL10DDR4 2400MHz RAM aldım kendi ramimde CL 17 2400MHz sıkıntı yaşr mıyım.

CL farkından dolayı mavi ekranlar yaşanabiliyor. Yaşanması da çok muhtemel. Dikkat etmek gereken bir husus. Kesin mavi ekran yer misin buna cevap vermek zor ama yeme ihtimalin çok yüksek. Olabildiğince aynı RAM'ı bulamıyorsan da tüm özellikleri aynı RAM'lar kullanmak gerek.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı