Acer Nitro 5 i7 12700H oyunda 92 dereceyi görüyor

UltraPredator

Hectopat
Katılım
3 Ocak 2020
Mesajlar
23
Herkese merhaba ,12700H işlemci ve 3060 140W ekran kartına sahip Acer Nitro 5 Serisi bir laptop sahibiyim. Laptop elime geçeli henüz 4 gün oldu ve uzun süredir laptop kullanmadığım için ısı performans işlerine,neyin normal neyin anormal olduğuna biraz uzağım.
Bilgisayarım boştayken internette dolaşırken CPU sıcaklığım ortalama 45-55 derece aralığında dolaşıyor hatta eğer arkada bir dosya vs. indiriyorsam 60-61 bandına geliyor ve en düşük modda fanı çalıştırmaya başlıyor,öncelikle bana en garip gelen şey bu, internette dolaşma tarzı kullanımda 50 derecelerde CPU sıcaklığı normal midir?

Ayrıyetten oyun oynadığımda ise isterse bilgisayarı zorlayacak bir oyun olsun (Hogwarts Legacy) ya da basit 2-3GB'lık küçük bir oyun olsun oyuna girdiğim andan itibaren CPU sıcaklığım 85-92 aralığında dolanmaya başlıyor,bana bu sıcaklıkta yüksek gibi geldi bu sıcaklıklar normal midir?; Hogwarts legacy'de turbo boostu kapattığımda hiç bir performans kaybı hissetmeden 1,5 saat kesintisiz oynayışın ardından CPU sıcaklığımın 71'i geçmediğini gördüm.
Sizce cihazı Turbo Boost ile kullanmak performans verse de ısı değerleri açısından cihaza zarar verir mi? Bu Turbo Boost'u açık kapalı ne şekilde kullanmak en doğrusu olur? Açık iken yükte 85'in altına hiç inmiyor kapalı iken ise 65-72 bandında dolaşıyor
 
Son düzenleme:
Herkese merhaba, 12700H işlemci ve 3060 140W ekran kartına sahip Acer Nitro 5 serisi bir laptop sahibiyim. Laptop elime geçeli henüz 4 gün oldu ve uzun süredir laptop kullanmadığım için ısı performans işlerine, neyin normal neyin anormal olduğuna biraz uzağım.
Bilgisayarım boştayken internette dolaşırken CPU sıcaklığım ortalama 45-55 derece aralığında dolaşıyor hatta eğer arkada bir dosya vs. indiriyorsam 60-61 bandına geliyor ve en düşük modda fanı çalıştırmaya başlıyor, öncelikle bana en garip gelen şey bu, internette dolaşma tarzı kullanımda 50 derecelerde CPU sıcaklığı normal midir?

Ayrıyeten oyun oynadığımda ise isterse bilgisayarı zorlayacak bir oyun olsun (Hogwarts Legacy) ya da basit 2-3GB'lık küçük bir oyun olsun oyuna girdiğim andan itibaren CPU sıcaklığım 85-92 aralığında dolanmaya başlıyor, bana bu sıcaklıkta yüksek gibi geldi bu sıcaklıklar normal midir? Hogwarts Legacy'de Turbo Boost'u kapattığımda hiçbir performans kaybı hissetmeden 1,5 saat kesintisiz oynayışın ardından CPU sıcaklığımın 71'i geçmediğini gördüm.
Sizce cihazı Turbo Boost ile kullanmak performans verse de sıcaklık değerleri açısından cihaza zarar verir mi? Bu Turbo Boost'u açık kapalı ne şekilde kullanmak en doğrusu olur? Açık iken yükte 85'in altına bazen 80'nin altına hiç inmiyor kapalı iken ise 65-72 bandında dolaşıyor.

Sıcaklık değerleri normal oyunda ayarlar hangi seviyede.
 
Sıcaklık değerleri normal oyunda ayarlar hangi seviyede.
Oyunda ayarlar kimisi orta kimisi yüksek-ultra ama sıcaklığımın oyunla ilgisi olduğunu sanmıyorum çünkü bir mobil oyunun bilgisayar versiyonunu açtığımda da GPU sıcaklığım 90'lara geliyor. Oyun açmak yeterli oluyor,ayrıca Forza Horizon 5'te de aynı sıcaklıkları alıyorum

85 falan laptoplar için kabul edilebilir sıcaklıklar ama yine de çok fazla performans kaybı olmuyorsa Boost kapalı kullanmak daha mantıklı.
90+ gördüğümde tedirgin oluyorum ister istemez o yüzden Turbo boost hakkında bir bilgi almak istedim aradaki 20 derecelik farkın ciddi bir fark olduğunu düşünüyorum ama 90'ın bir zararı da yoksa boşuna performans kaybı da yaşamak istemem.
 
Oyunda ayarlar kimisi orta kimisi yüksek-Ultra ama sıcaklığımın oyunla ilgisi olduğunu sanmıyorum çünkü bir mobil oyunun bilgisayar versiyonunu açtığımda da GPU sıcaklığım 90'lara geliyor. Oyun açmak yeterli oluyor, ayrıca Forza Horizon 5'te de aynı sıcaklıkları alıyorum.

Normal hocam özellikle Forza da Forza zaten yeni ve sistemi kullanan oyunlardan biri sizde yüksek Ultra ayarlarda oynuyorum diyorsunuz.
 
Aslında cahillik mutluluktur diye boşuna dememişler :) Zamanında Windows XP kurulu ihtiyar bilgisayarlara oyun indirirdik bilgisayar oyunu kaldırmıyosa zaten kapanırdı silerdik oyunu ne sıcaklık bilirdik ne FPS ne başka bi şey şimdi aman bir zarar gelir mi diye her şeyi kontrol etmekten oyuna odaklanamıyoruz 😄
 
90+ gördüğümde tedirgin oluyorum ister istemez o yüzden Turbo boost hakkında bir bilgi almak istedim aradaki 20 derecelik farkın ciddi bir fark olduğunu düşünüyorum ama 90'ın bir zararı da yoksa boşuna performans kaybı da yaşamak istemem.
MHz düşmedikçe normal kabul edilir ama daha yüksek fan kullanımı, ellerinizi koyduğunuz yerlerde aşırı sıcaklık vs. rahatsız edici bir şeyler oluyorsa o şekilde kullanmayın.
 
90 dereceyi gördüğümde kasada klavyede hiç bir sıcaklık hissetmiyorum aksine klavyenin %80'lik bir kısmı buz gibi sadece sanırım işlemci ve ekran kartının bulunduğu küçük bir alanda hafif bir sıcaklık hissediliyor o kadar onun dışında cihaz sağında solundaki ve arkasındaki hava kanallarından müthiş derecede sıcak hava fışkırtıyor

Yani aslında benim merak ettiğim soru şu oldu. Bilgisayarı zorlayacak Forza,Hogwarts gibi oyunlarda 90 dereceleri görmesini anlayabiliyorum. Fakat aklınıza gelebilecek çok basit küçük bir oyuna girsem dahi sıcaklığım 90'ı görüyor bu noktada kafamda bir soru işareti oluştu
 

Yeni konular

Geri
Yukarı