Activision Blizzard'ın yerel fiyatlandırma sonrası oyun fiyatları

berkay emre

Centipat
Katılım
10 Eylül 2021
Mesajlar
7
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Yerel fiyatlandırma bu muydu pek anlayamadım. "Microsoft Game Pass'i", Epic ve Steam kur sabiti, Razer Gold kur sabiti gibi uygulamalar üzerine bu fiyatlandırma pek de fiyatlandırma gibi gelmedi bana. Hele ki Microsoft bu firmayı satın aldıktan sonra umutlar biraz yeşermişti ama kimse bir oyuna 600TL veremez. %50 indirimde 300TL de veremez. Vermemeli...
Bu yerel fiyatlandırma konusu Rusya'da 60 euro= 2000 ruble yapabiliyorsa Arjantin'de bilmem kaç pezo yapabiliyorsa Türkiye'de de bana göre 60 euroluk bir oyunu 300-350TL yapabilmeli. Biz Rusya'dan ve Arjantin'den veya Ukrayna'dan daha fazla iyi sisteme sahip müşterileriz -TR olarak- ve gerçekten gerek CoD gerek WoW oyuncuları olarak azımsanamayacak kadar az bir kitle değiliz. Bu oyunların oynanmama nedeninin sadece ücretten ötürü olduğunu düşünüyorum.
Bilmem siz ne düşünüyorsunuz sizce bu fiyatlandırma yeterli mi?

1651791562460.png


Ayrıyeten ülkemizde WoW ve CoD'un varlıkları bilinmiyor bile artık. Güzel bir fiyatlandırma ile hem reklamı olur hem oyuncu sayısı arttığından dolayı ekstra ödeme sayesinde daha fazla satış gerçekleştirir. Çok basit bir denklem.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
TR olarak- ve gerçekten gerek CoD gerek WoW oyuncuları olarak azımsanamayacak kadar az bir kitle değiliz. Bu oyunların oynanmama nedeninin sadece ücretten ötürü olduğunu düşünüyorum.

Ayrıyeten ülkemizde WoW ve CoD'un varlıkları bilinmiyor bile artık. Güzel bir fiyatlandırma ile hem reklamı olur hem oyuncu sayısı arttığından dolayı ekstra ödeme sayesinde daha fazla satış gerçekleştirir. Çok basit bir denklem.
Mesajda demek istediğinize %100 katılıyorum. Daha iyi bir fiyatlandırma gelmeliydi. Ancak bana göre ufak bir eksik var yazınızda.

Acaba gerçekten kitlemiz var mı ? Yoksa bu oyunları artık bilemeyecek veya erişemeyecek kadar yok muyuz ? Yani ilk paragraf mı doğru yoksa ikinci mi ? Yoksa üçüncü bir seçenek mi var ? Mesela ülkenin sosyo-kültürel birikiminin yetersizliği ve kültürel alanda dünyada fazla söz sahibi olamaması gibi.

Bence 3. seçenek daha doğru. Neden sizce ? Misal yaklaşık 11 milyon nüfuslu, öyle ahım şahım bir ekonomisi olmayan Çekya'nın (Çek Cumhuriyeti) neredeyse her oyunda dil desteği var. Nasıl olur da aşağı yukarı Azerbaycan'ın da bizim dilimizi %60 anlayabildiğini düşünürsek toplamda 100 milyona yaklaşan iki ülkenin temsil ettiği bir dil yok da Çekçe gibi zerre kullanılmayan, kendi coğrafyasında bile başka hiçbir ülke tarafından kullanılmayan veya anlaşılamayan bir dil var ? Üstelik o bölgede Rusça ve Almanca bölge bölge ana akım dil iken...

Özellikle WoW'un yaşını düşündüğümüzde hitap ettiği kesim biraz daha bizim yaş grubudur. Ben 31 yaşındayım, ve WoW tam benim doldur-boşalt oyun oynamaya başladığım çağın oyunudur. Activision kısmını (CoD kısmını) ayırıyorum biraz daha. Çünkü asıl Blizzard WoW demektir. Biz Blizzard tarafında ciddi şekilde azınlığız. Başlıca sebebi maddiyat şu anda. Buna itirazım yok. Fakat ikinci en büyük sebebi Türkçe dil desteğinin olmamasıdır. Oradan buradan çevirilerle belli oyunlar oynanamıyor.

Maalesef bizim oyuncu kitlemizin büyük çoğunluğu sene 2022'de bile İngilizce sıkıntısı çekiyor. Madem Türkçe yok, bunu yüksek makamlar da sallamıyor, bari yabancı dilimi geliştireyim diyen insan da pek yok. Ki hayatına pozitif etki yapar, orası da ayrı. CoD serisini bir tarafa bırakıyorum çünkü herhangi bir FPS oyunu ile farkı yok dil kısmında. Ancak eeeeeeeennnnn başta WoW'u, sonra Diablo serisini İngilizce bilgisi yeterli olmayan oyuncular hakkıyla oynayamıyor. Bir karakteri okuyarak, kendi buildini yaparak oynayamıyor. Sağda solda 3-4 referans siteden ezber buildlerle oynayıp haliyle sıkılıyorlar. Bu da parası olsa bile belli oyuncuları başka oyunlara itebiliyor.

Ek olarak WoW ve Diablo görece türdeşlerine göre daha karışık oyunlar. Özellikle WoW, yeni başlayan bir oyuncunun elinden tutmuyor. Oyuncunun en azından ilk karakterini geliştirirken bir şeyleri keşfetmesini, hikayeyi okumasını, görevleri al-yap-bitir şeklinde değil de, okuya okuya yapmasını istiyor. Sağda solda bulduğu küçük şeyleri incelemesini istiyor. Bizim oyuncularımızın ne yazık ki yine büyük çoğunluğu bu işe ya üşeniyor, ya cesaret edemiyor veya gözünde bu işi çok büyütüyor.

Yani WoW aslında kitap okumak gibi. Türkiye'de neden gençler fazla kitap okumuyorsa, WoW'a da imkanı olsa bile aynı önyargı ile başlamıyor. Kaliteden, biraz emek vermekten, yeni bir şeyler deneyimlemekten tedirgin oluyorlar.

Gidip dandik bir private serverda bile ahı gitmiş, vahı kalmış Knight Online'a 1000-2000-3000-5000-10000 TL para ayırabilen birisi WoW'a cesaret edemiyor mesela. Bunun da asıl nedeni, sosyal statü korkusu. Gerek dil açısından, gerek kültür açısından gerekse oyun mekaniklerinden ötürü. Misal bir vatandaş, aslında altta yazacağım kalıpta olmamasına rağmen, hayatı boyunca başka bir alanda 5 kelimeyi üst üste koyamayan birisinin, "tozunu bas, novayı hazırla uzat uzat uzat" veya "Z'den oyna" gibi harika taktiksel komutu eşliğinde 3 tuş ve saçma sapan pedal medal gibi araçlarla "legal hile" kullanarak oyun oynamış. Haliyle çekiniyor yeni ve karmaşık bir oyuna geçmeye.

Yanlış anlaşılmasın bir dönem ben de severek Knight Online oynadım. Amacım oyuna veya oyuncusuna saldırmak falan değil. Genel kitle farkından bahsediyorum burada.

Neyse ki Z kuşağı bu durumu düzeltiyor yavaş yavaş. Yeni şeyler deneme cesaretlerini takdir ediyorum bu çocukların. Ama o kuşağın da bir kısmında ciddi küfür ve iletişim problemleri var. Flame, küfür, kıyamet gırla gidiyor bazı oyunlarda ki bu da Z kuşağının genel eksikliği. Nasıl ki 30 küsürlerine gelmiş biz ihtiyarların :) Y kuşağı diye adlandırılan insanların bir kısmında bilgi, bilgiye erişim ve kültür eksikliği, belli oyunların dünyanın aksine bizim ülkemizde bir türlü kitle oluşturamamasına yol açıyorsa, Z kuşağının bir kısmı da bir dönemin ünlü Rus toksik oyuncularına doğru evriliyor maalesef. Neyse ki yine de bize göre çok daha iyi durumdalar :)

Bunlar yerel fiyatlandırma ile çözülebilecek şeyler değil. Ancak bilinçlenme, iyi ile kötü, kaliteli ile kalitesizi ayırabilme yetisi geliştirilerek çözülebilir. Çok uzun oldu belki, hatta ülke meselesine çevirdim konuyu biraz da fakat yerel fiyatlandırma çok hoş bir jest olsa da bize şüphesiz, oyuncu sayısını pek artırmayabilir. Ki sebebi kısmen yukarıda yazdıklarımdır.
 

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı