Adil Kullanım Kotası Kalkıyor Mu?

Ali Güngör

Technopat'ın Kurucusu ve Genel Müdürü
Yönetici
Makaleler
2
Yer
İstanbul Türkiye
Daha fazla  
Meslek
Technopat
Profil Kapağı
1523300036

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yapılan bir basın açıklaması, Adil Kullanım Kotası’nın kaldırılmasına yönelik ön çalışma yapılacağını gösteriyor. BTK tarafından yapılan açıklamada, tüketicilerin AKN konusundaki şikayetlerinin ve servis sağlayıcıların bu konudaki fikirlerinin alınmasını öngörüyor. Buna açıklamada iki ana konu üzerinde durulmuş, bunlardan ilki tüketicinin AKN ve kampanyalar hakkında daha şeffaf biçimde bilgilendirilmesi. Görüldüğü üzere […]

Adil Kullanım Kotası Kalkıyor Mu? Technopat

Daha fazlası...

2018 de kalkıyor ama gece 0:02 ile sabah 0:08 arası akk yok serbest bundan sonra indirmeler gece olcak...

Gece "02:00 - 08:00 arası AKK uygulanmamasına" yazısı bile bir şeydir. Çünkü; Ben SO(Superonline) VDSL kullanıcısıyım, 50MB hız var, 200GB yetmiyordu. Sanırsam AKK'lerde de iyileştirme olacakmış. Eğer ki benim AKK 300GB olursa her türlü yeter yani. Ama AKK'nin 31.12.2018'de kalkması saçma, belki firmaların altyapısını iyileştirmesi için bu süre tanınmış olabilir.

Gece "02:00 - 08:00 arası AKK uygulanmamasına" ne zamandan itibaren başlanılacak biliyor musunuz ?

Gece "02:00 - 08:00 arası AKK uygulanmamasına" ne zamandan itibaren başlanılacak biliyor musunuz ?

http://www.btk.gov.tr/File/?path=RO...ı/Adil+Kullanim_+Noktasi+(AKN)+Uygulamasi.pdf

"02:00-08:00 saatleri arasında internet kullanımlarının AKN’ye dâhil edilmediği ve kullanıcıların söz konusu saatlerde paket lansmanında belirtilen erişim hızıyla internete erişebilmelerine olanak sağlamaya yönelik uygulamalara ilişkin maliyet ve perakende ücret açısından yapılacak analizlere,"

Alınan karara göre ön çalışmalar 2 ay içinde tamamlanacak. Tamamlandıktan sonra bu taslak aynen uygulanırsa şayet;

- 02.00 - 08.00 arası AKN uygulaması olmayacak. AKN sınırını aşmış olsanız dahi bu saatler içinde internetten tarife hızınızda faydalanabileceksiniz.

- AKN sınırına ulaşıldığında 3 mbps olan hızımız bu uygulama sonrası 4,5 mbps olacak.

- Mobil tarifelerde AKN sınırına ulaşıldığında tarifeden tarifeye değişen hız limitleri ise minimum 128 kbps olacak.

- Taslakta belirtilememesine karşın şu an bireyselde max. 200 GB bulunabilen AKK limitlerinde de artış olabilir. (Benim düşüncem. Bir dayanağım yok.)

- 31.12.2018 tarihi itibariyle, 2019 yılına girdiğimizde, AKN uygulaması tamamen kaldırılacak.

Daha birçok ayrıntı mevcut ama son kullanıcıyı en çok ilgilendiren detaylar bunlar. Yazımın başında da belirttiğim gibi bu bir ön çalışma, bir taslak. Hayata geçirildiğinde bazı farklılıklar olabilir. Şayet olmaz da aynı şekilde gerçekleştirilirse olacakları yazdım.

Bana göre bazı düzenlemelerle gerçekleştirilecektir. Mesela 02.00 - 06.00 saatleri arası olacaktır kanaatimce. Ve yukarıda da belirttiğim şekilde AKK limitlerinde de artış muhtemel. AKN uygulamasının 2019 yılında tamamen kalkmış olacağına ise kesin gözle bakıyorum. 2 yıllık bir altyapı çalışması süreci işletmecileri bekliyor.

Son olarak merak ettiğim bir soruyu sorayım. Taslağa göre 02.00 - 08.00 saatleri arası AKN uygulaması olmayacak. Burada sabit hat AKN'si gibi bir ibare bulunmuyor. Acaba mobil hat internet tarifelerimizde de AKN uygulaması bu saatler içerisinde kalkacak mıdır? Yorum bekliyorum. Net cevap bulmak bence biraz zor.

İyi sosyalleşmeler...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…