Adobe Audition NR uygulaması

  • Konuyu başlatan Mr_YAMYAM
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 6
  • Görüntüleme 1B
M

Mr_YAMYAM

Ziyaretçi
Adobe AUDITION programında NR (Noise Reduction) uygulaması.

Öncelikle NR uygulamasını teknik olarak bilmeliyiz. NR uygulaması farklı bölgelerde yapılabildiği gibi, tüm frekans bölgelerinde de yapılabilmektedir. Dünyada bu konu ile ilgilinen DOLBY firmasıdır. Bu firmanın, özellikle DOLBY NR-A (TM) uygulamaları, profesyonel cihazlarda donanımsal uygulaması oldukça yaygındır. Ancak bu donanımlar oldukça pahalı cihazlardır ve bir ev kullanıcısı için kullanımı mümkün değildir.
Bu yazımızda bu uygulamanın en basit şekliyle anlatımını sunmak istiyorum.

Öncelikle, gürültü ayıklanması istenen eser adobe programına yüklenir. NR uygulama tuşuna basılır. Aşağıdaki gibi bir ekrandaki görüntülerden de anlaşılacağı gibi capture profile seçeneğine basılarak eserin, frekans band genişliği tespit edilir.



İkinci ve en önemli adım gürültü seviyesinin ve bölgesinin tespit edilmesidir. Bu adım oldukça önemli olup deneyim kazanmak ve gürültü olgusunu anlamak gereklidir.
Profilden capture (belirleme) yapıldıktan sonra gürültü seviyesinin tespiti için öncelikle keep only noise (gürültüyü muhafaza et) kutucuğunu işaretliyoruz. Bu durumda iken preview (ön izleme) ikonuna tıklayarak monitörümüzde (hoparlörlerimizde) sesi dinliyoruz. Kırmızı oklarla belirtilmiş olan parametreleri manual olarak, yavaş yavaş azaltarak ya da çoğaltarak, hoparlörlerimizde sadece hışırtı veya gürültü duyabilecek şekilde ayarlıyoruz. Bu hışırtı veya gürültü içerisinde eğer müziği de net duyuyorsak yaptığımız ayar geçerli değildir. Müziğin mümkün olduğunca duyulmaması,, sadece gürültülerin duyulması gereklidir. Eğer müziği de duyuyorsak o zaman müziğin de bazı kısımlarını atacağız anlamına gelmektedir.



Bu ayarlardan emin olduktan sonra remove noise (gürültüyü ayır) seçeneğini işaretliyoruz ve OK ikonuna basarak işlemi bitiriyoruz.







Uygulamanın doğru yapılmasından sonra, müziği tekrar dinlediğimizde, daha berrak ve gürültülerden arınmış olarak net olarak dinliyoruz.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Bendeki MP3 lerde Noise Reduction Level ayarını sola kaydırdığımda hışıltılar çıkıyor. (5 tane denedim hepsinde de sola kaydırdığımda hışıltılar başlıyor. Sorun bende mi acaba :D) Sende de öyle mi? İşlemin sonunda da müziğin sesi konserve kutusunun içindeymiş gibi geliyor :D
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Bendeki MP3 lerde Noise Reduction Level ayarını sola kaydırdığımda hışıltılar çıkıyor. (5 tane denedim hepsinde de sola kaydırdığımda hışıltılar başlıyor. Sorun bende mi acaba :D) Sende de öyle mi? İşlemin sonunda da müziğin sesi konserve kutusunun içindeymiş gibi geliyor :D

Gürültü tespit ayarı yüzde'ler hatta binde'ler seviyesinde tespit edilmelidir. Eğer referans tespit ayarı bir anda %100 seviyelerine ulaşıyorsa o zaman more veya less olarak yazılmış mavi çizgiyi daha aşağılara eşit bir şekilde çekerek referans seviyemizi düşürmeliyiz. Bu mavi çizgi sistem frekans responsuna direk etki ettiği için (referansı belirlemede) eğer kulağımıza güveniyor ve gürültü ya da distorsiyon'un frekans bölgesini biliyorsak sadece o frekansa ait bölümü %1 ya da%5 seviyelerinde artırıp sadece o frekans bölgesinde daha efektif bir reduction yapmamız mümkündür.


Uploaded with ImageShack.us

Yukardaki şekli dikkatle incelersek gerekli ayarları anlamış olacaksın.
 
Uyarı! Bu konu 12 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı