Rehber After Effects'i nasıl öğrenebilirim? Nasıl bir yol izlemeliyim?

zosujji

Femtopat
Katılım
12 Nisan 2021
Mesajlar
11
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
After Effects'ya da herhangi bir edit programını öğrenmek için yapmanız gereken ilk adım kendinize şu soruyu sormak: Ben After Effects'te ne yapmak istiyorum/neye hevesliyim. After Effects'te yapabileceklerinizin bir sınırı yok, yaratıcılığınız, uygulama içindeki efektleri ve size verilen program aletlerini kullanmaya çalışmak ilk adım olmalı. AMV yapan ya da çok iyi geçişler yapan birini izlemek sizin de onu yapmanızı sağlamayacağını bilmelisiniz. Temeliniz çok iyi olmadan anlamanız imkansız. Bu yüzden ilk başta temellerden başlamalısınız.

1. Adım

Kısayolları öğrenmek ve ne işe yaradıklarını çözmek.


Her program kullanabilirliğini arttırmak için klavyede bulunan kısayol tuşlarıyla işinizi kolaylaştırmaya çalışır. Siz de bu kısayolları öğrenmeli ve kullanmalısınız.

A - Dayanak noktası: Dayanak noktası gerçekleşecek olan geçişin, efektin ve dönüştürme fonksiyonlarının nereye doğru olacağını gösterir. Dayanak noktası ortadaysa fonksiyonlar ortaya doğru çalışacaktır,
P - Pozisyon: Görüntüyü yukarı, aşağı, sağa, sola, paralel olarak gitmesini sağlayabilir ya da ana kareleri kullanarak istediğiniz hareketi hiçbir kısıtlama olmadan yapabilmenizi sağlayan özelliktir.
S - Ölçek: Görüntüyü yakınlaştırmanızı ve uzaklaştırmanızı sağlayan özelliktir.
R - Rotasyon: Görüntüyü çevirmenizi sağlayan özelliktir.
T- Opaklık: Görüntüyü saydamlaştırmanıza yarar.
Bu tuşlara bastığınızda zaman çizelgesi kanalının solunda video ya da fotoğrafınızın altında bir kronometre oluşur. Bu kronometreye tıkladığınızda zaman çizelgesi içerisinde yukarıda saydığımız özellikleri yaratıcılığınıza bağlı olarak atayabilir, değiştirebilirsiniz.

03-Adjusting-Keyframes-Adobe-After-Effects.gif


Birden fazla fonksiyonu aynı anda görmek istiyorsanız
Shift + A, P, S, R, T tuşlarına basarak kullanabilirsiniz.

SHIFT-PSRT.jpg


Eğer bulunduğunuz zamana eşzamanlı keyframe (ana kare) atamak istiyorsanız
Alt + Shift + A, P, S, R, T tuşlarına basarak kullanabilirsiniz.

U2.jpg


Atadığınız bütün keyframeleri
U tuşuyla görebilirsiniz.

U2.jpg


2. Adım

Easy Ease'yi doğru kullanmak.

Easy Ease After Effects'te sürekli olarak kullanacağınız özelliklerden biri. İlk ana kare yani keyframeleri atadığınızda bunlar doğrusal olacaktır. Zaman çizelgesi üzerindeki kristalleri mousenizle kare içerisine alıp F9'a basın ana kareleriniz artık doğrusal olmaktan çıkacaktır. Daha sonra 3. GIF'te bulunanları yapın.

Easy_Ease_Selected_K.gif


0f6cb66e96b0c3974d409ad7a043d165.gif


1354604_slowDown.gif


Evet basit temelleri attınız. Şimdi gelelim en önemli detaya.

3. Adım

Özenti olmak

İnsanların yaptıklarını yapmaya çalışın, YouTube'da izlediğiniz animasyonları 0.25'te izleyin. Nelere dikkat etmelisiniz, hangi geçişler kullanılıyor. Geçiş yaparken ne kullanılmış en rahat insanları taklit ederek ve izleyerek fark edersiniz. Adobe After Effects'e bakakalıp ne yapmalıyım diye düşünmeyin. Taklit edin, özenin ve harekete geçin. İletişime geçip nasıl yaptıklarını sorun. Ya da kendinize edit, animasyon yapan bir çevre oluşturup sorular sorun.

image_processing20200614-22531-1cqzwqf.gif


Eksik bulduğunuz ne varsa sormayı unutmayın. İyi forumlar.
 

Dosya Ekleri

  • Keyframe_Types_7_Bezier.gif
    Keyframe_Types_7_Bezier.gif
    902,2 KB · Görüntüleme: 94
İş yerinde olduğum için derin derin anlatamadım. Eksik yerleri gördüyseniz söylerseniz açıklarım.

Zaten After Effects tek seferde anlatılacak kadar basit bir arayüze sahip değil. Mesela toollara hiç girmemişsiniz ya da timeline kısmındaki yerlere. Bu iş biraz pratiğe dayalı olduğu için kişi kendisi bir şeyler denemeli rehber başlangıç için iyi olmuş.
 
Eki Görüntüle 972027

V - Seçme aracı


Seçme aracının en çok kullanıldığı alan ana kareleri zaman çizelgesi içerisinde atadıktan sonra zamanlar arasında pozisyon atamalarını yapmanızı kolaylaştırır.

H - El aracı

After effects'e görüntü koyduğunuz zaman mouse tekerleğiyle acı çekenlerdenseniz işinize yarayacak olan araçtır. Fakat bu aracı pek kullandığımı söyleyemem.

Z - Büyüteç aracı

W - Rotasyon aracı

C - Kamera aracı


Bunun hakkında ayrıntılı açıklama yapmam gerekir. Bu özellik 3 Boyutlu olarak çalışır.

Q - Şekil aracı/Maskeleme aracı

En çok kullanacağımız şekil ve maskeleme aracı olacağı için uzun uzun anlatacağım: Bu aracı şekil aracı olarak kullanmak çokta ustalık istemese de, maskeleme aracı olarak yeşil perde işleri yaparken çok kullanıldığını bilmeniz gerek. Ayrıca animasyonlarda göz kapama, açma yaparken maskeleme aracı gözü arkaya atmak gibi işlevlerde de kullanılıyor. Birçok işte maskeleme aracı kullanacağınız için youtubedeki bütün maskeleme aracı ile ilgili videoları izlemenizi tavsiye ediyorum.
G - Kalem aracı

Kalem aracı da maskeleme, kesme işlerinde en çok kullanacağımız araçtır. Ayrıntısına en çok girilecek araç olabilir.


T - Yazı aracı


Ctrl + B - Fırça aracı


Fırça aracını pek kullandığım söylenemez. Genelde çizim işleri photoshopta ve animation programlarında kullanılıp proje dosyası olarak adobe after effects'e atıldığı için Fırça aracının genel kullanımı dancing lines effect yani dans videolarında insanların hareketlerini fırçayla birlikte şekillerle donatmak ve göze hoş bir animasyon çıkartmak için kullanılıyor. Onun haricinde ne için kullanıldığını bilmiyorum.

Ctrl + B - Silme aracı


İstenmeyen noktaları silmek için kullanılır.

Alt + W - Rotoskop Fırçası

Rotoskop fırçası arka planı maskeleyerek alınmak istenen alanı çıkartmak için kullanılıyor. Ayrıntılı bilgiyi youtubeden bulmanız daha iyi olacaktır.

Ctrl + P - Kukla Aracı

Kukla aracı basit 2d animasyonları gerçekleştirmek için kullanılan bir araçtır. Genelde 2d animasyonlar illustration'dan ya da photoshoptan her türlü detaylı bölgeyi proje olarak aktarılarak yapılır. Kukla aracında çok düzgün animasyonlar çıkmaz.
 
Merhaba,
After Effects'de 75392*256px uzunluğunda çalışma yapacağım fakat program 30000 yapmama izin veriyor. Bunun için nasıl yol izlemem lazım?
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı