Rehber Ağınıza bağlı tüm cihazlarınız internette hızlı dolaşsın!

Oracleo

Centipat
Merhaba, öncelikle Cloudflare'nin DNS sunucularını kullanarak Modeminize/Ağınıza bağlı tüm cihazların internette hızlı dolaşmasını sağlamak adına size modem ayarlarını nasıl yapacağınızı göstereceğim.

1. Öncelikle modemimizin arayüzüne giriş yapıyoruz.
Çoğu zaman 192.168.1.1 olarak ayarlanmıştır ancak modeminizin markasına göre değişebilir. Modeminizin markasına göre internette arayüze nasıl girebileceğinize dair makaleler elbette mevcut olacaktır.

Şimdi modem arayüzümüze girelim.

1722122400388.png

2. Giriş yaptıktan sonra DHCP sunucu > Lan ayarları sekmesine giriyoruz.

1722122563050.png

Burada kırmızı ile işaretlenen bölme'de "DNS sunucu, ikincil DNS sunucu" bölmelerimiz karşımıza çıkıyor.

Resim'de gösterildiği gibi birinci DNS sunucu bölmesini 1.1.1.1 olarak giriyoruz. İkincil DNS sunucu bölmesini de 1.0.0.1 olarak giriyoruz ve kaydet diyoruz.

Kaydettikten sonra modemimizi tekrar başlatıyoruz.
Ve artık internette daha hızlı şekilde dolaşabiliriz!

Hızlı erişim süresi (sunuculara bağlanma) gibi durumlarda DNS'in etkisi nerdeyse yoktur.

Sunucular SSR ve SR network upt'lerinden ring'ini takip eder.

SSR, SR gibi sahada kullanılan ip, bgp, routing gibi network pr'leridir. belli ring aralığında routing döner.

SSR'ler Cgnat'da zaten, ip weks oluyor, özellikle bölgede kullanılan SSR'lerin kapasitesi düşük ise, Erişim yavaşlar.
Dns interneti hızlandırır yalanlarını geçin.

1722260472224.png

Aradaki bu farkı ne kadar hissedebilirsiniz bilmiyorum ama tabii ki de DNS sunucularının kişiden kişiye verdiği geri yanıt süreleri değişebiliyor. Bu birazcık da konum ve altyapı ile ilgili ama yine de 1.1.1.1'in kalitesini kimsenin veremeyeceğini söyleyebilirim (hem DNS hem WARP konusunda).

Eki Görüntüle 2267580

Aradaki bu farkı ne kadar hissedebilirsiniz bilmiyorum ama tabii ki de DNS sunucularının kişiden kişiye verdiği geri yanıt süreleri değişebiliyor. Bu birazcık da konum ve altyapı ile ilgili ama yine de 1.1.1.1'in kalitesini kimsenin veremeyeceğini söyleyebilirim (hem DNS hem WARP konusunda).
Bak sana işin derinini anlatayım. Evet, Bazı dns sunucuları diğerlerinden çok az daha iyi. Ama son kullanıcı için fark yoktur.

Altta gördüğün, ZTE ZXR ve ERİCSSON 8020.
Bu gördüğün iki network upt, Telekomun kullandığı SSRler.

Bu SSR'ler çok yönlü Routerlardır. IP düzenler Bgp'yi takip eder.

ZXR10__M6000-8S_plus_1.jpeg

images.jpeg

Altta Gördüğün ise SR. Servis router. Bu servis router ise, bgp ringi takip eden ana cihaz. Telekomun kullandığı sr7s sr12e sr14s var.
resrcid20770_800x905.png.png

SSR'ler Cgnat üzerinden ip dağıtır, SR'ler ise bgp rotasını düzenleyen en önemli network pt'lerinden biri

Bölgede yetersiz bir SR ve SSR var ise, (yetmiyor ise) Hem routing hem Ping hemde Sayfa açılış hızlarını etkiler. Her sunucu olmasa da, SR'lerden bağlanıp, döner. Gayrettepe, Ataköy, acibadem POP'larda da SR14S ve SR12E vardır.

Ayrıca, MS farkı, Son kullanıcı için önemsizdir.
Genel sıkıntı var ise ya SSG ya da SSR/SR ile ilgilidir. DSL MSAN,

FTTH'de MSAN ve OLT kapasitesi de işin içine girer.

Ha, diyorsan ki, bazı yasakları aşayım, o ayrı ama gidipte hiç bir DNS'i övmeyin, görülen her ms Teoriktir, son kullanıcı için önemsizdir. Santralde sıkıntı var ise istediğin dns kullan, değişen hiç birşey olmaz. DNS'in pinge etkisi, açılış hızlarına etkisi yuzde 0.1'dir.

Başlığı açan kişi tamamen cahil. "Hızlı dolaşmak" diyor, komik duruma düşüyorlar.

Cloudflare reklamından başka birşey değil.

Bak sana işin derinini anlatayım. Evet, bazı DNS sunucuları diğerlerinden çok az daha iyi. Ama son kullanıcı için fark yoktur.

Altta gördüğün, ZTE zxr ve ericsson 8020.
Bu gördüğün iki network upt, Telekom'un kullandığı ssrler.

Bu Ssr'ler çok yönlü routerlardır. IP düzenler Bgp'yi takip eder.

Eki Görüntüle 2267601

Eki Görüntüle 2267602

Altta gördüğün ise sr. Servis router. Bu servis router ise, bgp ringi takip eden ana cihaz. Telekom'un kullandığı SR7s SR12e SR14s var.
Eki Görüntüle 2267604

Ssr'ler CGNAT üzerinden IP dağıtır, Sr'ler ise bgp rotasını düzenleyen en önemli network pt'lerinden biri.

Bölgede yetersiz bir sr ve ssr var ise, (yetmiyor ise) hem routing hem ping hem de sayfa açılış hızlarını etkiler. Her sunucu olmasa da, Sr'lerden bağlanıp, döner. Gayrettepe, ataköy, acibadem Pop'larda da SR14s ve SR12e vardır.

Ayrıca, ms farkı, son kullanıcı için önemsizdir.
Genel sıkıntı var ise ya SSG'ya da SSR/SR ile ilgilidir. DSL msan,

FTTH'de msan ve olt kapasitesi de işin içine girer.

Ha, diyorsan ki, bazı yasakları aşayım, o ayrı ama gidip de hiçbir DNS'i övmeyin, görülen her ms teoriktir, son kullanıcı için önemsizdir. Santralde sıkıntı var ise istediğin DNS kullan, değişen hiçbir şey olmaz. DNS'in pinge etkisi, açılış hızlarına etkisi yuzde 0.1'dir.

Başlığı açan kişi tamamen cahil. "hızlı dolaşmak" diyor, komik duruma düşüyorlar.

Cloudflare reklamından başka bir şey değil.

Dediğin şeyler doğru DNS'in çözümleme süre farkı fark edilemeyecek kadar az denebilir ki zaten bende onu söyledim. Ama mesela bazı zamanlarda da Cloudflare DNS sorun çıkartabiliyordu (benim internetim için çözümlemesi birkaç saniye sürüyordu). Google DNS'e geçerek çözdüm, sonrasına sorun çözülünce tekrar Cloudflare DNS'e geçiş yaptım.

Dediğin şeyler doğru DNS'in çözümleme süre farkı fark edilemeyecek kadar az denebilir ki zaten bende onu söyledim. Ama mesela bazı zamanlarda da Cloudflare DNS sorun çıkartabiliyordu (benim internetim için çözümlemesi birkaç saniye sürüyordu). Google DNS'e geçerek çözdüm, sonrasına sorun çözülünce tekrar Cloudflare DNS'e geçiş yaptım.
Cf sunucuları down pl'ye düşüyor bazen. Zaten SSR'ler cgnat dağıtıyor, dandik ip gelirse daha berbat duruma düşüyor. DNS dediğin kıytırık bir olay, asıl olay network pt'leri işte onu diyorum.

Bak sana işin derinini anlatayım. Evet, Bazı dns sunucuları diğerlerinden çok az daha iyi. Ama son kullanıcı için fark yoktur.

Altta gördüğün, ZTE ZXR ve ERİCSSON 8020.
Bu gördüğün iki network upt, Telekomun kullandığı SSRler.

Bu SSR'ler çok yönlü Routerlardır. IP düzenler Bgp'yi takip eder.

Eki Görüntüle 2267601

Eki Görüntüle 2267602

Altta Gördüğün ise SR. Servis router. Bu servis router ise, bgp ringi takip eden ana cihaz. Telekomun kullandığı sr7s sr12e sr14s var.
Eki Görüntüle 2267604

SSR'ler Cgnat üzerinden ip dağıtır, SR'ler ise bgp rotasını düzenleyen en önemli network pt'lerinden biri

Bölgede yetersiz bir SR ve SSR var ise, (yetmiyor ise) Hem routing hem Ping hemde Sayfa açılış hızlarını etkiler. Her sunucu olmasa da, SR'lerden bağlanıp, döner. Gayrettepe, Ataköy, acibadem POP'larda da SR14S ve SR12E vardır.

Ayrıca, MS farkı, Son kullanıcı için önemsizdir.
Genel sıkıntı var ise ya SSG ya da SSR/SR ile ilgilidir. DSL MSAN,

FTTH'de MSAN ve OLT kapasitesi de işin içine girer.

Ha, diyorsan ki, bazı yasakları aşayım, o ayrı ama gidipte hiç bir DNS'i övmeyin, görülen her ms Teoriktir, son kullanıcı için önemsizdir. Santralde sıkıntı var ise istediğin dns kullan, değişen hiç birşey olmaz. DNS'in pinge etkisi, açılış hızlarına etkisi yuzde 0.1'dir.

Başlığı açan kişi tamamen cahil. "Hızlı dolaşmak" diyor, komik duruma düşüyorlar.

Cloudflare reklamından başka birşey değil.
Hocam bunun ünisini falan mı okudunuz çünkü basit bir google aramasından erişmiş olamazsınız :)

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı