Aigo TR240 sıvı soğutucu incelemesi

Ürünü 5 aydır kullanıyorum herhangi bir sorun yaşamadım. OC performansı gayet iyi RGB'leri 4 ay açlışıyordu yanlışlıkla farklı kablo takmam neticesinde RGB'leri yanmıyor, alırsanız dikkat edin. Boşta 20-32 derece arası çalışıyor. Yük altında 55-60 derece arası gayet iyi bir performansı var. Fanlarının sesi çok az soket uyumluluğu gayet iyi herhangi bir sorun yaşamadım, aksine çok iyi performans alınır düşünmeyin alın Corsair'e taş çıkarır cinsten. Kullandığım işlemci Ryzen 7 2700X.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Sıvı soğutmaların çalışma prensibi belli bu nedenle radyatör kalınlığı ve fan performansı benzer olduğu sürece hepsi aynı performansta soğutur işlemciyi, önemli olan sızdırma yapmaması, bu nedenle Çin markaları pek güven vermiyor, umarım bu konuda da iyidir.
 
O beğenmediğiniz Corsair en ufak bir sızdırmada ve sızdırma sonucu sistem bileşenlerini zarar görmesi durumunda zararınızı karşılıyor ve garanti veriyor. Aynı şekilde NZXT gibi diğer büyük markalar da yapıyor bunu. Çin markası bir soğutucu sızdırma yapsa ve sisteminiz zarar görse zararınızı kim karşılayacak, muhatap bulabilecek misiniz?

Sıvı soğutucuların hepsi az çok aynı performansı verir zaten. Asıl önemli olan güvenilirlik ve aldığınız markanın ürününün arkasında durmasıdır.
 
Fotoğraf ve sonuçların elle tutulur kanıt niteliğinde bir görseli yok. Fan devri, pompa hızı, montaj yönü, yük tipi ve oda sıcaklığı gibi bilgiler eksik, bunları belirtmeden sizi dikkate almak zor. Bahsedilen yük altında ısı sonucu hangi uygulamada alınmış yine belli değil. Soğutucunuz gerçekten kaliteli mi görmek istiyorsanız stabil overclock ile 10 dakika Prime95 veya C23 testi yapabilirsiniz.

Anlık testlerde tüm sıvı henüz ısınmadığı için zaten sıcaklıklar bir süre en yüksek noktasına ulaşmıyor. Ayrıca hepsi aynı performansta çalışır diye bir olay yok çıkarın onu kafanızdan lütfen. Pompa yapısı, radyatör boyutu, fan kalitesi ve bakır işlemci bloğunun ne kadar pürüzsüz olması bu dört etken ne kadar iyi bir soğutma alacağınızı belirler.
 
Tüm sıvı soğutma başlıklarında yazıyorum tekrar yazayım. Sıvı soğutmanın USB bağlantısı yoksa ve fan devrini içindeki sıvıya göre değilde işlemciye göre ayarlıyorsa o sıvı soğutma benim gözümde maalesef kalitesizdir. İşlemcilerin anlık ısı değişimlerinin hepsinde fan sesi ile beyninizi ütülerler çünkü.
 
Bunu 5 aydır kullandıktan sonra yazmanız, alır almaz "işini çok iyi yapıyor" dememeniz, ürünün en azından iki günde bozulmadığını görebilmek adına güzel. Çin yorumlarına baktım, gerçi onlar da ilk izlenimlere dair oluyor genelde ama, olumsuz bir duruma rastlayana denk gelmedim.
Corsair'e taş çıkartır demişsiniz, soğutma anlamında zaten çoğu 240mm soğutma birbiriyle benzer performansa sahip. Birkaç fotoğraf ekleseydiniz ve biraz daha ayrıntılı anlatsaydınız daha güzel olurdu. Umarım uzun yıllar kullanabilirsiniz.
 
Tüm sıvı soğutma başlıklarında yazıyorum tekrar yazayım. Sıvı soğutmanın USB bağlantısı yoksa ve fan devrini içindeki sıvıya göre değil de işlemciye göre ayarlıyorsa o sıvı soğutma benim gözümde maalesef kalitesizdir. İşlemcilerin anlık ısı değişimlerinin hepsinde fan sesi ile beyninizi ütülerler çünkü.

Hocam bu soruna çözüm olarak CPU_FAN pinlerine pompayı, PUMP_FAN pinlerine ise fanları takabilirsiniz.(Daha sonra BIOS üzerinde ısı sensörü olarak PUMP_FAN için CPU seçili olmadığından emin olmanız gerek yoksa yine CPU sıcaklığını dikkate alacaktır.) Alternatif olarak BIOS üzerinden özel fan devri ayarı yaparak veya anakart yazılımı aracılığı ile yine pompa ve fan hız ayarını yapabilmek mümkün. Tabi bazı modellerde sadece tek bir 4-pin bağlantısı yeterli oluyor Arctic Liquid Freezer II gibi, böyle durumlarda yine BIOS üzerinden kolayca fan devri ayarlanabiliyor.

Anakartınız size fan devri özel olarak ayarlamak gibi basit özellikleri sunmuyorsa sadece sıvı soğutmalar ile değil tüm fanlar ile bu problemi yaşayabilirsiniz.
 
B
Hocam bu soruna çözüm olarak CPU_FAN pinlerine pompayı, PUMP_FAN pinlerine ise fanları takabilirsiniz. Alternatif olarak BIOS üzerinden özel fan devri ayarı yaparak veya anakart yazılımı aracılığı ile yine pompa ve fan hız ayarını yapabilmek mümkün. Tabi bazı modellerde sadece tek bir 4-pin bağlantısı yeterli oluyor Arctic Liquid Freezer II gibi, böyle durumlarda yine BIOS üzerinden kolayca fan devri ayarlanabiliyor.

Anakartınız size fan devri özel olarak ayarlamak gibi basit özellikleri sunmuyorsa sadece sıvı soğutmalar ile değil tüm fanlar ile bu problemi yaşayabilirsiniz.
Bu durumda fan devrini neye göre ayarlıyorsunuz peki? :) Sizin dediğiniz çok yanlış bir kullanım şekli maalesef ki. Pompa devrinin o kadar fazla değişiklik göstermesi doğru bir düzen değil.

2 sistemimde sıvı soğutma kullanıyorum.
1. Sistem 3700x Corsair H115i
2. Sistem 2600x Arctic Liquid Freezer II

2 sistem arasında ses farkı inanılmaz. 2600X sistemi genelde yayın aktarımı için kullandığımdan Silent moda alıyorum fanları fakat yine de CPU ısı atakları nedeniyle fan devirleri değişkenlik gösteriyor.

Corsair olan sistemde fan devirleri radyatör sıvısının sıcaklığına göre olduğundan sıvı sıcaklığı arttıkça devir artıyor ve bu nedenle stabil bir fan devir eğrisi oluşuyor.

Arctic çok kaliteli bir sıvı soğutma fakat USB bağlantısı olmaması gerçekten çok ama çok büyük bir eksisi bu sıvı soğutmanın. Ses takıntısı olmayanların tercih edebileceği bir F/P ürünü.
 

Geri
Yukarı