Aile baskısı

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Gerçekten abartmışsınız. Çoçuk zaten şiddet fazla değil diye yazmış. Okuma yazmanız da mı yok?

Aile içi olan ani gerginlik. Yok evi terk et yok polise git. Arkadaşlar öyle olsa şu an hiç biriniz aileniz ile birlikte değildiniz. Bende dayak yedim. Hatta benimki daya değil daha fazlasıydı. En sonunda başka bir yere gittim.

Şiddetin ne ara seviyesi oldu? Bunlar şuan psikolojiye etki ediyor gelecekte olan çocuğa olacak.
 
Bu nereden? Varlık çıkarımı "reel" olmayan, bu masa aslında yoktur diyen türde bir felsefe yapanlardan mı?


Bunu git istediğin pedagoğa sor, istediğin psikoloğa sor, istediğin psikiyatriste sor, istediğin istatistikçi sosyoloğa sor. Benim yerime yanlışlar. Yeterli maddi güce sahip, psikolojik olarak da dengeli karaktere sahip bir aile bir çocuğun yaşayabileceği en ideal ortamı sağlar.


Tabii, ailesini geçindirmek için 2 işte çalışmak zorunda olan. Hayatında yaşadığı sorunlardan hem bedensel hem zihinsel olarak yorulmuş, psikolojik sorunları olan ebeveynler de emin ol çocuğun gelişimine çok zaman ayırıyorlar. Bir üstte dediğini burada kendin yanlışlamışsın zaten. Yeterli maddi imkan ile "zenginlik" kavramlarını en baştan karıştırmışsın birbirine.


Hiçbir yerde "zengin" insanlar çok iyi çocuk yetiştirir demedim. Zengin olup psikolojik sorunları olan birisi nasıl iyi çocuk yetiştirebilir? Bak yukarılarda bir yerde yazdım, maddi durum zamanla düzelir ama psikolojik sorunları olan ebeveynler "asla" olması gereken ebeveynliği yapamaz. Gelecek kaygısının daha az olduğu ülkelerde ise bu psikolojik sorunlar çok daha az.
1.ye cevaben: Varlık veya felsefi çıkarımdan ziyade sözlük manasın karşılığı olarak da manası var.
2.ye cevaben: Birine sormama gerek yok zira "en ideal ortam" demeniz zaten örnekleriyle muteber çıkarsamanızı yanlış kılıyor ki Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisi piramadi benzer noktaya bizi götürür. (İlla sorabilecek olsam Gustav Jung'a veya o ölçüde bir psikiyatrist ve psikanalizciye sorardım ama o da pek mümkün değil maalesef)
3.ye cevaben: Çok kompleks bir yapıyı 3-5 değişkene indirgemek zaten yanlış ama sizin belirttiğiniz zaman ayırma durumuna zaten değiniyorum ve coğrafyamızın mükemmel bir çocuk yetiştirme meziyetine sahip olduğu iddiasında bulunmuyorum. Orada maddi bakımdan zengin derken de hem yan hem as anlamına binaen manevi kısmından soyutlamak için kullandım yoksa zenginler çok iyi veyahut kötü meziyete, çocuk yetiştirme meziyetine sahip olarak belirtmiyorum. Kelimenin atfedilen değil olan anlamlarına odaklanırsanız daha sağlıklı olur.
4.ye cevaben: Zengin ve psikolojisi sağlıklı (tabi burada psikolojik sağlıktan kastınız yine atfedilen değilse) kimseler de (ki tanıdığım hatırı sayılır kimseler var) yetersiz veya yanlış kimseler yetiştirebilirler ki her şey mükemmel bile olsa çocuk genetik fonksiyonlar ya da bazı psikolojik sebeplerden de sağlıklı ve tabiri caizse Nietzsche'nin üst-insan betimlemesi gibi biri olmayabilir fakat burada yine olayı kontrol altına almak için çocuk yetiştirme meziyeti gerekli olur. // Velhasıl kelam yeterli maddi imkan, coğrafi şartlar, sağlam psikolojik şahsiyet değil evrensel bir bakış açısı, canlılar (insan hariç) arası denge kurmayı, hayvani güdülerini kontrol etmeyi (şiddet, cinsellik vs.) ve benzeri dahil meziyetleri nasıl öğreteceğini, öğretim için yaklaşımı bilen kimseler olmadıkça bahsi geçen ideal insan topluluğunu ya da bireyini yetiştirmek mümkün olmayacaktır. (Tabi bunların olmaması mevcut ülkeler arası dengesizlikten ötürü başta kendi coğrafyamız olmak üzere hayvani güdülerle hareket eden insanların gelişmiş ekonomilere göre fazla olması gerçeğini değiştirmiyor fakat bahsi geçen durumla doğrudan alakalı değil)
 
Türk ailelerinde aile ne yaptıysa haklıdır şeyi var. Baban vurdu mu sana? babadır severde,döverde cidden bu psikolojiden çıkması lazım her ailenin.
 
Sanırım yurda kaydım yapıldı.
Bu Annenin sana yapabileceği en iyi şeylerden biri. O evde durman sana pek bir hayır getirmeyecek gibi.

Eğer İngilizcen var ise r/raisedbynarcissists sub Reddit'ine bir bak derim.

Şu anda umursamaman anneni daha da delirtecektir ama zamanla narsizmini kırar.
Darp izlerin var ise darp raporu alabilirsin.
Seni 7/24 çalıştırım demişti, sana gelen paradan isteyecektir, o parayı ailenden bağımsızlığın için kullan. Ailenle konuşmayan abin büyük ihtimal aynısını yaptı.
Sempati kurman normaldir, sempatini kendisini merke koymak için kullanır çoğu. Onun gönlünü almaya çalışıp onun seni takmaması ona zevk verir.
Kendi doğru bildiklerini ona anlatmaya çalışma hiçbir işe yaramayacak. Ona neden bunları yaptığını, neden liseye, üniversiteye gitmeni istediğini, üniversiteden sonra ne olacağını, kendi başına yaşayabildikten sonra onunla ilişkinin nasıl birşey olacağı gibi sorular sor. Çok takmayacak büyük ihtimal ama işe yarayabileceklerden biri de bu.
Bağımsız olmaya çalış.

Bu videoyu da tavsiye ederim. Yazdıklarımın bir kısmı bu videodan.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Birine sormama gerek yok zira "en ideal ortam" demeniz zaten örnekleriyle muteber çıkarsamanızı yanlış kılıyor ki Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisi piramidi benzer noktaya bizi götürür.
Maddi olarak belli yeterliliklere sahip olmayan bir ailede piramidin 2. hatta bazı durumlarda 1. katında sorunlar çıkabiliyor. Tabii genel olarak psikolojik dengesizlikleri olan bir ailenin içinde bu hiyerarşideki 3. ve 4. katlar da tehlikeye giriyor.

Çok kompleks bir yapıyı 3-5 değişkene indirgemek zaten yanlış ama sizin belirttiğiniz zaman ayırma durumuna zaten değiniyorum ve coğrafyamızın mükemmel bir çocuk yetiştirme meziyetine sahip olduğu iddiasında bulunmuyorum.
Çoğu zaman bir konuyu basitleştirmek ve en çok göz önünde olan değişkenlere odaklanmak gerekiyor. Bu değişkenleri maddiyat, psikolojik durum ve eğitim gibi değişkenlerin ötesine geçirdiğimizde "uzman" sayılamayacağımız konuda bocalamaya başlamamız muhtemel. Bu sorunları bizzat kendim yaşadığım ve çok uzun zamandır aldığım psikolojik destekler, çevremde bu işleri yapanlarla ettiğim sohbetlerin ve yabancı arkadaşlarımdan gördüklerimin sonucunda büyük oranda geçerliliğini gördüğüm şeyler üzerindeki iddialarım bunlar. Sen danışmak için "sadece" bir konunun kurucusuna danışmayı kabul ediyorsan (ki mezarından çıkarmak zor olacak) burada da bence bir hata var. Her nesil, bir önceki neslin (kurucu dahil) topladığı verilere yenilerini ekler. Bu yüzden çoğu yeni veri bence öncekilerden daha güvenilir oluyor.

Ayrıca dediğin gibi çocuk yetiştirme meziyetlerimizin hem kültürel hem sosyoekonomik şartlardan dolayı çok başarılı olmadığı zaten ortada. Çocuk yetiştirmede başarılı olan ülkeler zaten bizim yaşadığımız türde toplumsal buhranlar ve aşırılıklar yaşamıyorlar aşırı büyük bir şeyle (2. Dünya Savaşı gibi) karşılaşmadıkları sürece.

4.ye cevaben: Zengin ve psikolojisi sağlıklı (tabi burada psikolojik sağlıktan kastınız yine atfedilen değilse) kimseler de (ki tanıdığım hatırı sayılır kimseler var) yetersiz veya yanlış kimseler yetiştirebilirler.
Hiçbir yerde zenginler iyi çocuk yetiştirir demedim ya da psikolojik sorunları sadece yoksulluğa bağlamadım. Genetik bir durum da olabilir, sonradan ailesinin dışından biri tarafından yaşatılan bir travma da olabilir, sonradan bazı etkilerle (başarısızlık, kimlik kaygısı) sahip olunan bazı sorunlar da olabilir. Bunların hepsinin ortak noktası nedir? O kişi psikolojik sorunlar yaşar, bundan dolayı da pek çok olması gereken meziyeti yerine getiremez.

Öğretim için yaklaşımı bilen kimseler olmadıkça bahsi geçen ideal insan topluluğunu ya da bireyini yetiştirmek mümkün olmayacaktır.
Dediğin doğru ama hâlâ kabul etmek istemediğin bir etkide sorun yaşıyoruz. Öğretim yaklaşımını bilen insanlar ve ideal toplulukları "bir ölçüde" eğitebilen insanlar neden "çoğu zaman" medeni yasaları ve ekonomik kalkınması gelişmiş toplumlardan çıkıyor? Bu rastgele olan bir şey değil, bir toplum ne kadar az gelecek kaygısı yaşarsa, psikolojik etkilerden o kadar daha az etkileniyorlar. Psikolojik dengesi yerinde ve kaygısı minimumda olan birisi mi bu vasfa daha büyük ihtimalle sahip olur yoksa geleceğinin olmadığını düşünen, bir sürü sorunu olan birisi mi?
 
Son düzenleme:
Seni dershaneye vermiş okutmuş ihtiyaçlarını karşılamış daha ne yapsın. Tüm bunların sonucunda hala kötü sonuç elde ediyorsan hata sende.

Tamam dershaneye oraya buraya vermiş olabilir ailesinin istediği sonucuda vermemiş olabilir bunlara okeyim ama hakkım haram deyip ölmen bile umurumda değil demesi normal mi sence etik mi? Bu durumda haksız oluyor ailesi basitmi böyle laflar demek insanın ağrına gider günlük rutünini bozar.
 
Arkadaş bu konu buraya nasıl geldi? Her şeyi okuyamadım ama şiddeti tebrik eden olmayacağına göre neyi tartışıyorsunuz bu kadar?
 
Konu çok uzamış, hocalarım kısaca şiddet kötü bir şeydir yani neyi tartışıyorsunuz?
Arkadaş bu konu buraya nasıl geldi? Her şeyi okuyamadım ama şiddeti tebrik eden olmayacağına göre neyi tartışıyorsunuz bu kadar?

Bazı kişiler iradesi gelişmemiş ve kendisini savunamayacak durumdayken ailelerinden yedikleri dayakları normal karşılıyorlar. Epey bir o konuda tartışıldı ama kavga boyutunda bir tartışma değil.

Bir de çocuk yetiştirme konusunda ebeveynlerin hem psikolojik hem maddi bazı yeterliliklerinin sorgulanması ve buna göre çocuk ehliyeti verilmesi gerektiği konusunda bir şey söyledim. Birkaç sayfa da onun tartışması oldu ama bu tür tartışmalar kavgaya dönmedikleri sürece zararlı değil.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Geri
Yukarı