Aklım almıyor, Tanrı veya madde nasıl ezeli olabilir?

Elhamdülillah Müslüman'ım kendi dinim adına konuşacağım insan aciz bir varlıktır aklı ve mantığı her şeyi almaz örneğin bana 4 kenarlı bir üçgen çizin desem mantıklı olmaz ama kudreti her şeye yeten bunu da yapar ve bu kudretin tek sahibi Allah'tır sonuçta mantığı yaratanın mantığını sorgulamakta pek doğru olmaz.

Karedir hocam o üçgen olmaz zaten daha önceden çizildi ahahah.

Ezeli demek: Başlangıcı olmayan, sonsuzdan beri var olan demektir. Yani 1 trilyon X 1 trilyon X 1 trilyon yıl öncesine git gene de var olandır.
Bir dine inananlar ve deistler tanrı ezelidir diyor. Ateistler madde ezelidir diyor.
Aklım almıyor, tanrı veya madde nasıl ezeli olabilir?

Çok takılmayın hocam sonu yok o düşüncenin öyle ya da böyle bir şeyler olmuş işte...
 
Diğer dinlerde hesap,ahiret,mizan kavramlarından hangileri var?4 büyük dinden 3 ü değişmiştir.Değişen birşeyden de sorumlu olamayız değil mi?
Bu bahsettiğin dinler tek tanrı inancı olan inançlar ve bu inançların içeriğine bakmadan önce tanrı kavramı var mı, yok mu ona bakmak lazım. Öncelikle Tanrı kavramına dair güçlü argümanlar var mı?
 
Ezeli diye bir sey yok.
Uzay-zaman butunlesik ve zaman rolatif.
Zamandan once madde vardi.
Trilyon trilyon yil oncesi diye bir sey de yok haliyle. Evrenin yasi + planck zamaninda madde var, zaman yok.

Dinlerin bir sey acikladigi yok, noel babadan farksiz, masal.
 
Varlığı kendinden olan bir şey olmak zorunda o şeye de tanrı diyoruz. Aklın almıyor olabilir ama olması zorunlu. Madde ezeli de kabul edilse yaratma kabiliyeti olmadığından bir şey ifade etmiyor. Madde tanrı olamadığı için onu da her konuda varlığı tanrıya bağlı olarak fani kabul ediyoruz.
 
Tanrı kavramını da tanrı kavramına yaratma özelliği tanımlayan da insandır. Tanrı yok diyenler haksız sayılmazlar çünkü insan gerçekliğe sezgi ve duyu ile değil deney gözlem sonucu ulaşır ve şu an öyle bir gerçekliğe ulaşılmamıştır ve yok saymak mantıklıdır. Ama tanrı var diyenlerin güçlü bir argümanı bulunmamakta. Tanrının var olduğunu varsayarsak maddeyi ve zamanı tanrı yaratmıştır, tanrı da madde ve zamandan ötedir. Bu durumda tanrının varlığını maddeler ile açıklamanız saçma olur.


Tanrı kavramı özneldir.

Madde ötesi fikri madde ile açıklamaya çalışan ben değilim. Tanrı fikri gereği madde ötesi olacağı için tanrı kanıtlanamaz. Aynı şeyler tanrı tanımazlar içinde geçerli fakat yok denmesinde kendim açıdan bir sakınca yok. Tanrı var diyenlerin ise büyük bir bilinmezlikte var demesi beni rahatsız ediyor.

Tanrı kavramını yaratan insandır diyorsunuz ama siz bu söylemlerinizle her bir atom parçacığına tanrı vasfı koyuyorsunuz. Biz bütün bu evreni yaratan, canlıları yaratan tek bir akıldır diyoruz, siz bu evreni yaratan zibilyon tane atom parçacığına bu vasfı veriyorsunuz. Çünkü içinde yaşadığımız dünyadaki bu kadar canlı çeşitliliğin oluşmasını aklı, şuuru, ilmi ve bilimi olmayan atomlara yüklüyorsunuz. Atomlar kendi aralarında; "Ya hadi beyler ne duruyoruz, toplanıp bir canlı oluşturalım." diyemeyecekleri için, bizde diyoruz ki, atomlara bunu yaptıran biri olmak zorundadır. Kendinde olmayanı karşındakine veremezsin. Atomlarda bilim, irade, kuvvet olmadığı halde nasıl oluyor da görmeyen atomlar gören gözü, duymayan atomlar duyan kulağı, bilinci olmayan atomlar bilinç sahibi insanı oluşturuyor? Atomlara bunları yaptıran bir varlık olmak zorundadır. İşte biz bu varlığa tanrı diyoruz. Peki sorarım size, tek bir yaratıcının olması mı mantıklı, yoksa trilyonlarca olması mı? İnsanın yaratılışını deney ve gözlem ile gösterebilir misiniz mesela bana? İnsanı geçtim, gözümüzle göremediğimiz bakterileri gösterebilir misiniz? Her şey deney ve gözlem ile açıklanamaz. Elinizde tuttuğunuz bardağın varlığını siz bana kanıtlayabilir misiniz? Elinizde tuttuğunuz bardağın varlığını kanıtlayan dahi bilim değil felsefedir. Bilim ise en öze indirgendiğinde inançtır. Ve varlığı açıklayamaz.

Ama aynı kulvarda olurlar. İkiside doğanın birer parçası olabilir

Aşkınlığa aşırı takılmışsınız hocam.

Ya tanrı yaratmanın değilde var olmanın özü ise?

Zaman ve madde sonradan var oluşmuştur. Zamanı ve mekanı yaratan, zaman ve mekandan münezzehtir. Yaratan her zaman daha üstündür. Ağaç parçaları çıkıp insanı yaratamaz. Fakat insan ağaçlardan mobilya üretebilir. Ağaç ile insan doğanın parçası olması, insanın ağaçtan üstün olduğu gerçeğini değiştirmez.

Tanrının nasıl bir varlık olduğunu bilemeyiz. Belki de dediğiniz gibi var olmanın özüdür. Bizim tanrı inancımız, her şeyi yoktan var eden, ilim irade kuvvet ve kudret sahibi tek bir varlıktır. Siz nasıl algılarsanız algılayın, bu değişmez.
 
Son düzenleme:
Ya tanrı yaratmanın değil de var olmanın özü ise?

Olmaz. Sadece var edebilme yetisi olsa külli irade olmaz. Külli irade olmaz çünkü hiçbir şey yaratmıyor sadece onların varlık kaynağı. Yaratmadığı şeyde de nasıl yaratacağını seçemeyeceğine göre, aciz ve iradesiz bir tanrı olur. Peki siz iradesi olmayan aciz bir tanrı düşünebiliyor musunuz? Hem ortadaki madde de iradesizken madde kendini yaratmayı nasıl isteyecek de varlığı oluşturacak?
 
Bir arabayı düşünün. Kendi kendine varolma ihtimali nedir? Milyonlarca yıl beklesek kendi kendine olur mu bir araba?
Dön insana bak. Kendi kendine olma ihtimali nedir? Kimse kendini kandırmasın. Senin bilgin, bildiğin kadardır. Yaratıcı kendi ufak maddeci beynin ile anlaşılamaz. Ama maddeden kurtulursan Allah'ın zaten sende ve her zerrede olduğunu anlamaya başlarsın keşif kapıların açılır.
 

Geri
Yukarı