Akrilik boyaya vernik atmak gerekir mi?

Itechin.g

Megapat
Makaleler
4
Kendime emülatör için eski bir cihaz aldım Xiaomi Mi A1(400 lira), hem 6 yıllık bir cihaz olması, hem fiyatından da anlayacağınız şekilde kondisyonu yüzünden arka kapak harap haldeydi. Bende metal olduğu için üstüne akrilik boya attım. Süreci de şu şekilde.

1. Orijinal yüzeyi zımparaladım.
  2. Boya tutması için primer attım ve 4 saat civarı bekledim.
  3. Tek kat boya attım ve 24 saat bekledim.
  4. Tekrardan pürüz varsa diye hafifçe zımpara yaptım.
  5. İkinci kat boyayı attım ve 24 saat bekledim.

Boya sökülmüyor veya soyulmuyor ama elime yapışıyormuş gibi hissediyorum. Üstüne 1 kat vernik mi atmam gerek? Benim bildiğim akrilik boya kendinden vernikli oluyor.

Ben hobi olarak 7 senedir boya işi ile uğraşıyorum. Zımpara değerleriniz neydi. Yardımcı olabilirim. 5.aşamadan sonra verniklediniz değil mi? Şuan nasıl halen yapışıyor mu? Kaymaması iyi bence.

Ben hobi olarak 7 senedir boya işi ile uğraşıyorum. Zımpara değerleriniz neydi. Yardımcı olabilirim. 5.aşamadan sonra verniklediniz değil mi? Şu an nasıl halen yapışıyor mu? Kaymaması iyi bence.

1. kattan sonra 2K zımpara kullandım sanırsam. Yapışa yapışa boya soyuldu sonunda, bir deneyim olsun diye yaptım. Yine yaparım bir zaman. 5. aşamadan sonra atmadım aslında sorduğum soru oydu. Kullandığm boya akrilik boya. Benim bildiğim kendinden vernikli oluyor akrilik boyalar.

Boya tabancası değil de Sprey ile boyadığınızı anladım. 2K yazanların içinde vernik oluyor. Kuruması 24 saat civarı sürer. Normalde içine %50 sertleştirici eklerler. Ve %10-15 tiner. Vernikli yani 2K boyalı zemine zımpara ile toz alma işlemi için 2500 suyla zımpara yapılır. Sonra Pasta kremi ile cilalanır. Zaten kapağa toz gelmez küçük parça. 2K parlak veya mat türde olabilir.
Bir de bazkat(BaseCoat) boyalar var. Bazkat boyaya %50 tiner eklerler. 10 Dk da kurur. Bir kerede kapatmayı denemezler. 2-3 kat olabilir. 15dk geçince her katta mumlu bez(iplikleri uçmaz) ile silinir. Sonra bazkat verniksiz(yarı mat) olduğu için. Üzerine vernik atılır ki sağlam olsun aseton ve tiner gelince boyası silinmesin diye.

Boya tabancası değil de sprey ile boyadığınızı anladım. 2K yazanların içinde vernik oluyor. Kuruması 24 saat civarı sürer. Normalde içine %50 sertleştirici eklerler. Ve %10-15 tiner. Vernikli yani 2K boyalı zemine zımpara ile toz alma işlemi için 2500 suyla zımpara yapılır. Sonra pasta kremi ile cilalanır. Zaten kapağa toz gelmez küçük parça. 2K parlak veya mat türde olabilir.
Bir de bazkat(basecoat) boyalar var. Bazkat boyaya %50 tiner eklerler. 10 Dk da kurur. Bir kerede kapatmayı denemezler. 2-3 kat olabilir. 15dk geçince her katta mumlu bez(iplikleri uçmaz) ile silinir. Sonra bazkat verniksiz(yarı mat) olduğu için. Üzerine vernik atılır ki sağlam olsun aseton ve tiner gelince boyası silinmesin diye.

Boya tabancası kullanacak kadar alanım yok hocam kapalı alanda yapıyorum. Metal kasa o kadar çizik içinde görünce boyamak mantıklı olur gibime geldi.

Parçayı tekrar baştan boyayacağım ama birkaç sorum olacak?

1. Primer ortalama kaç saat beklemeli(kaç saatte kurur)?
  2. Her kattan sonra ne kadar beklenmeli?
  3. Normalde akrilik boyaya vernik gerekiyor mu?
  4. Vernikli boya üstüne vernik atılırsa sorun çıkar mı?
  5. Son olarak bu eski yaptığım işlemi nasıl kolay sökebilirim.

Bu arada 2K diye bahsettiğim değer zımpara, 2000 yani.

1. Sprey astar bu havada 8 saatte kurur. 30 dk ısıtıp beklenir ise soğuduktan sonra 600-800 zımparalanır. Astar boyanın yapışmasını sağlama özelliği yoktur. Veya söyle denir, boyadaki boya maddesi ve tiner astarı tekrar yumuşatıp birleştirir. Bu yüzden astar içinde %25 sertleştirici yani az vardır. Sadece 100-400 zımpara gibi çiziklerin kapatılması için astar atılır. Veya özel durum olarak sonraki rengin dengelenmesi veya yan yana parçanın tonu tutması için. Tazyikli suda yıkamayacaksanız. Ton gerekmiyorsa astar atmayınız.

2. Her kat için az püskürtürseniz ve yarı görünür olursa 10 dk, orta atmışsanız 15dk , koyu atarsanız 20dk. Uzaktan sabır ile yapın temiz yüzey e her türlü rengi gelir. Cihazınız küçük silmek gerekmez. Yanlardan toz zaten gelmez. Yan tarafta aynı anda işaret yapar gibi gazete boyayın gazete kurursa cihaz da kurur demektir.

3. Akrilik spreyler parlaktır veya mat. İçinde verniklidir ve vernik gerekmez. Mat akrilik almış iseniz ve parlatmak istiyorsanız 12 saat geçmeden üzerine vernik atılabilir. Yarın atarım dersiniz süre geçmesin. Tabi yine diyorum tazyikli su geçmeyecek bir cihaz.

4. Sertleştirici eklenmemiş sprey ise zeminin temiz olması (yağsız) şartıyla 48 saat bile olsa vernik atılabilir. Oto yıkamadaki tazyikli su için bir şey söyleyemem.

5. Sertleştirici katmadığınız için tinerle veya evde bulunabilir aseton ile çıkabilir. Örnek plastik dondurma kabında asetonda 5 dk bekletin. Sonra arada aseton tazeleyip bez ile silebilirsiniz. Zaten cihaz kapağına metal dediniz.

Bence temizlik işleminde zemin çiziksiz ise boya atabilir. Metal ile boyayı tutan tek şey temiz ve çizikler. Normal de astar üzerine Tek renk vernikli boya atılacaksa astar 600 zımpara atarlar. Fakat metalik sprey almışsanız 600 çizikleri kapanmaz ince 4 kat civarı atmak gerekir. Bu sebep ile 800 zımpara atılır. (Veya kolaylık açısından ilk 600 üstüne 800).

Siz şunları yapınız;
Asetonla temizleyip. Temiz metali suyla 800 çizin. Su uçsun diye fön ile ısıtarak kurutun. Boyanızı 15 dk bekleyerek veya 5dk fön/5dkbekleme yaparak tutarak ince ince rengi gelene kadar boyayınız. 1-2 gün bekleyin 3. veya 4. gün toz için zımpara gerekirse 2500 yapılır. Parlatması ise sadece pasta krem ile olur. Bu işlemler mecburiyet.
Başka kuruma yöntemleri yok. Sertleştirici olmadan yumuşak kalır boya. Vernik atsanız vernik çizilebilir ama vernik sadece boya rengini korur.

Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı