Çözüldü Akvaryum kasaya fan nasıl takılır?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Serozade1

Picopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
MSİ RTX 4060 8 GB EKRAN KARTI
AMD RYZEN 5 5600 İŞLEMCİ
XPG SPECTRİX D35G 16 GB RAM
MSİ 450M-A PRO ANAKART
Arkadaşlar merhaba,
Yeni aldığım kasaya sistemi kurdum, ardından da eski kasamdaki fanları söküp yeni kasaya taktım. Ancak bir konuda kafam karıştı. Bu işlerde acemi olduğum için fanların hangi yöne bakması gerektiğinden emin olamıyorum.
Sizden ricam, paylaştığım fotoğraflara bakarak fanları doğru mu yoksa yanlış mı taktığımı belirtmeniz. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Dosya Ekleri

• IMG_20250710_014329_286.jpg
    250,9 KB · Görüntüleme: 130
  • IMG_20250710_014338_270.jpg
    279,2 KB · Görüntüleme: 125
  • IMG_20250710_014257_326.jpg
    215,3 KB · Görüntüleme: 112
  • IMG_20250710_014304_036.jpg
    241,3 KB · Görüntüleme: 123
Çözüm
Hocam alt ve yan fanlar havayi kasanin icine uflerken ust ve arka fanlar da disariya dogru uflemeli. En genel kullanim budur.
Hocam bende kule tipi soğutma yok suanki hali ile sistemi topladım hocalarımın yardımıyla düzgün topladığımı düşünüyorum ama yine de son halini sizde bakın yalnış olan bir şey var mı

Dosya Ekleri

• 17521068411584321002699294293279.jpg
    324,3 KB · Görüntüleme: 25
  • 17521068792863653466613255838612.jpg
    309,8 KB · Görüntüleme: 17
Hocam bende kule tipi soğutma yok suanki hali ile sistemi topladım hocalarımın yardımıyla düzgün topladığımı düşünüyorum ama yine de son halini sizde bakın yalnış olan bir şey var mı
Bu haliyle OCCT testi yap ve sonra dediğim şekilde değiştirip OCCT testi yap, sıcaklıkları paylaşırsan herkese yararlı olur.

Noctua önerisini açıkladım ve sende kule tipi soğutucu yok. Sendeki AMD soğutucu, havayı alıp anakarta doğru üflüyor. Yani fanın altındaki alüminyum yapraklara hava üflemesi gerekiyor. Senin son attığın halde işlemciye gelen hava yok ve işlemci fanının önüne gelmesi gereken bütün hava dışarıya atılıyor. Duman ile çok rahat anlaşılıyor ama onu geç fanların önüne kağıt koyarak hangi yöne hava gittiğini anlayabilirsin.

Hocam ben fan işinden anlamıyorum bu yüzden buradan konu açtım fakat sizden öncekiler böyle yapmamı söyledi yaptığım şeyler yanlış o zaman egzozu yanlış yerden vermiş mi oldum? Kafam bir milyon oldu

Hiç ellemiyorum o zaman sizin bu şekilde bırakıyorum hocam

İşlemci fanı havayı içine çekmesi gerekiyor, arka taraf dışarı atıyor, üst taraf dışarı atıyor. İşlemci fanına gelen taze yok ve hava dışarıya atılıyor. Yani yanlış. Bu haliyle 10-15 dk OCCT testi yapın ve ardından dediğim şekilde fanları ayarlayıp aynı süre OCCT testi yapın, sıcaklık değerlerinden hangisinin doğru hangisinin yanlış olduğunu öğreniriz

Tamamdır hocam size zahmet olmazsa sadece yönü değişmesi gerekenlere çarpı atın bileyim ona göre iki türlü de test yapıp atarım en azından herkesin net bir bilgisi olur bu konuda

En basitinden benzer durum ekran kartına gelen fanlarda da var. En alttaki fanları neden ekran kartı fanlarına üfleyecek şekilde ayarlanıyor o zaman? Mavi oklar soğuk havayı temsil ediyor, alttan ekran kartına temiz hava ile destek olan fan var ama yukarda işlemcinin oradaki fanlar, işlemci soğutucuna gelecek havayı tahliye ediyor.

Şimdi demek istediğinizi anladım siz diyorsunuz ki sizin sıvı soğutmanız yok o yüzden ekran kartını aşağıdan gelen soğuk hava ile destekliyorsun bu okey bunda sıkıntı yok ama işlemciye gelen bir soğuk hava yok en azından direkt olarak gelen o yüzden arka egzon fanı ve sol üst fanı hava içeriye gelecek şekilde ayarla. Dikey iki adet fanı ve onların üstünde bulunan sağ üst fanıda egzon fanı olarak ayarla diyorsunuz değil mi? Doğru anladım sanırım demek istediğinizi.

Sıvı soğutma olsa farklı. Noctua'da kule tipi var. Sende olan daha farklı. Akvaryum kasa olduğu için zaten başta ideal hava akışı olmaz. Bunu denersen daha iyi olacağını düşünüyorum.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…