Çözüldü Akvaryum kasaya fan nasıl takılır?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Serozade1

Picopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
MSİ RTX 4060 8 GB EKRAN KARTI
AMD RYZEN 5 5600 İŞLEMCİ
XPG SPECTRİX D35G 16 GB RAM
MSİ 450M-A PRO ANAKART
Arkadaşlar merhaba,
Yeni aldığım kasaya sistemi kurdum, ardından da eski kasamdaki fanları söküp yeni kasaya taktım. Ancak bir konuda kafam karıştı. Bu işlerde acemi olduğum için fanların hangi yöne bakması gerektiğinden emin olamıyorum.
Sizden ricam, paylaştığım fotoğraflara bakarak fanları doğru mu yoksa yanlış mı taktığımı belirtmeniz. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Dosya Ekleri

• IMG_20250710_014329_286.jpg
    IMG_20250710_014329_286.jpg
    250,9 KB · Görüntüleme: 130
  • IMG_20250710_014338_270.jpg
    IMG_20250710_014338_270.jpg
    279,2 KB · Görüntüleme: 125
  • IMG_20250710_014257_326.jpg
    IMG_20250710_014257_326.jpg
    215,3 KB · Görüntüleme: 112
  • IMG_20250710_014304_036.jpg
    IMG_20250710_014304_036.jpg
    241,3 KB · Görüntüleme: 123
Çözüm
Hocam alt ve yan fanlar havayi kasanin icine uflerken ust ve arka fanlar da disariya dogru uflemeli. En genel kullanim budur.
Tamamdır hocam bu şekilde test edeceğim
Havalandırma mantığını anlamışsın. Dediğim gibi akvaryum kasa olmasından soğutma kısmı ilk eksiyi aldı ve ek olarak kule tipi değil top-down soğutucu olduğundan ikinci eksi. Bu yüzden kasanın arkasını egzoz olarak kullanmak yerine tam tersine kasanın önünü egzoz olarak kullanıyoruz. Yani en azından daha etkili olacağını düşünüyorum. Test sonuçlarını paylaşınca öğreniriz :)

Eki Görüntüle 2531545

Sıvı soğutma olsa farklı. Noctua'da kule tipi var. Sende olan daha farklı. Akvaryum kasa olduğu için zaten başta ideal hava akışı olmaz. Bunu denersen daha iyi olacağını düşünüyorum.

Hocam 10 dakikalık CPU testi yaptım ve 86 derecede durdu şu anki ayarlara yarın da sizin dediğiniz ayarları yapıp sonuca bakacağım kaç çıkacak ( dediklerine göre 10 dakika yeterli oluyormuş stres testi için )

Hocam 10 dakikalık CPU testi yaptım ve 86 derecede durdu şu anki ayarlara yarın da sizin dediğiniz ayarları yapıp sonuca bakacağım kaç çıkacak ( dediklerine göre 10 dakika yeterli oluyormuş stres testi için )
Ama burada unutulan bir şey, kasada fanların içeriye hava aldığı kısımlarda toz filtresi olmazsa ileride çok sorun yaşarsınız. Toz temizliği dahi yapsanız ulaşılamayan bazı yerlerde o tozlar gerçekten sorun yaratabiliyor. Ek olarak fanlar da direkt filtre olmadan toza maruz kaldığından ömürlerinden yemiş oluyorsunuz. Çabuk kirlenir yani kasa.

Stok soğutucu dahi olsa merak etmeyin o gerekli havayı çekecektir. Sırf 1 2 derece için farkşı şeyler deneyip kasanızı daha çok toza maruz bırakmayın derim. Bir bilgisayar sadece işlemci ve ekran kartından ibaret değildir. İşlemci etrafındaki anakart komponentleri de çok ısınırlar. Ram, mosfetler M2 ssd vs. Tabii ki deneysel şeyler ben de denedim neden olmasın die düşünerek. Ama önden arkaya düz bir hizada havayı yönlendirmek her zaman daha iyi sonuç verdi. Ayrıca pozitif basıncı sağlamak için de kasanın içerisine giren havanın atılan havadan biraz fazla olması gerekiyor, daha önce de bahsetmiştim.

Ama burada unutulan bir şey, kasada fanların içeriye hava aldığı kısımlarda toz filtresi olmazsa ileride çok sorun yaşarsınız. Toz temizliği dahi yapsanız ulaşılamayan bazı yerlerde o tozlar gerçekten sorun yaratabiliyor. Ek olarak fanlar da direkt filtre olmadan toza maruz kaldığından ömürlerinden yemiş oluyorsunuz. Çabuk kirlenir yani kasa.

Stok soğutucu dahi olsa merak etmeyin o gerekli havayı çekecektir. Sırf 1 2 derece için farkşı şeyler deneyip kasanızı daha çok toza maruz bırakmayın derim. Bir bilgisayar sadece işlemci ve ekran kartından ibaret değildir. İşlemci etrafındaki anakart komponentleri de çok ısınırlar. RAM, MOSFET'ler M.2 SSD vs. tabii ki deneysel şeyler ben de denedim neden olmasın die düşünerek. Ama önden arkaya düz bir hizada havayı yönlendirmek her zaman daha iyi sonuç verdi. Ayrıca pozitif basıncı sağlamak için de kasanın içerisine giren havanın atılan havadan biraz fazla olması gerekiyor, daha önce de bahsetmiştim.

Hocam vallaha gece o kadar kafam karıştı ki en son akvaryum kasa aldığım pişman olmaya başladım sonra baktım ki ne yaparsam yapayım başka bir yerden başka bir sorun elbet bulunacak bu mesh de olsa aynı akvaryumda olsa aynı. Şu anda sistemi sizin dediğiniz şekilde bırakaya karar verdim başka test mest yapmayacağım ama 86 derece biraz fazla geldi Adana biraz sıcak oda sıcaklığım 30-35 arasıydı bundan mı bilmiyorum ama neden her ne olursa olsun bana adamakıllı bir soğutucu şart maddi durumumu ayarlayıp en kısa sürede F/P bir soğutucu alacağım.

Hocam vallaha gece o kadar kafam karıştı ki en son akvaryum kasa aldığım pişman olmaya başladım sonra baktım ki ne yaparsam yapayım başka bir yerden başka bir sorun elbet bulunacak bu mesh de olsa aynı akvaryumda olsa aynı. Şu anda sistemi sizin dediğiniz şekilde bırakaya karar verdim başka test mest yapmayacağım ama 86 derece biraz fazla geldi Adana biraz sıcak oda sıcaklığım 30-35 arasıydı bundan mı bilmiyorum ama neden her ne olursa olsun bana adamakıllı bir soğutucu şart maddi durumumu ayarlayıp en kısa sürede F/P bir soğutucu alacağım.
Hocam stok soğutucu ile normal. Maalesef AMD stok soğutucusu çok berbat. EN kısa zamanda en uygunundan bile olsa kule tipi bir soğutucuya geçin. O zaman sıcaklık gözle görülür derecede düşecektir.

Hocam stok soğutucu ile normal. Maalesef AMD stok soğutucusu çok berbat. En kısa zamanda en uygunundan bile olsa kule tipi bir soğutucuya geçin. O zaman sıcaklık gözle görülür derecede düşecektir.

Teşekkürler hocam çok sağ olun verdiğiniz bilgiler çok işime yaradı.

Kasanın zaten herhangi bir yerinde toz filtresi yok. İçeriye giren hava > dışarıya atılan hava (Intake > Exhaust) olduğunda pozitif hava basıncı olur. Yani tozlanma azalır. Evet sadece işlemci değil etrafında VRM, chipset, m2 vs de soğutulması gerekiyor. Mevcut halinde üç farklı yöne hava çekildiği için vakum etkisi oluşur. Birkaç kez anlattım ama kasa benim değil sonuçta. Genelleme ile içimiz sıcacık oldu :)
İyi forumlar.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı