Durgod K310 ve MZ60

Liquido

Kilopat
Katılım
19 Temmuz 2014
Mesajlar
1.409
Çözümler
8
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Durgod K310 ve MZ60 arasında kaldım. İkisi de kapalı kutu 500-600 TL civarına satanları gördüm. MZ60 görünüş olarak hoşuma gitse de boyutu çok küçük geldi. K310 ise ful size olmasına rağmen ışıklandırma olmadığı için biraz üzdü. Gece kullanımda vs. çok iş yapıyor ışık. İkisi arasında bir öneriniz olur mu acaba? @DTB
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Durgod K310 ve MZ60 arasında kaldım. İkisi de kapalı kutu 500-600 TL civarına satanları gördüm. MZ60 görünüş olarak hoşuma gitsede boyutu çok küçük geldi. K310 ise ful size olmasına rağmen ışıklandırma olmadığı için biraz üzdü. Gece kullanımda vs. çok iş yapıyor ışık. İkisi arasında bir öneriniz olur mu acaba? @DTB

Fullsize veya %65 klavyeler kullanmak daha kullanışlı, %60 klavyelerde (mizarda) ok tuşları olmadığından sıkıntı çekebilirsin. Bu arada klavyeyi kontrol etmeden alma derim, ve ya param güvende vb. servisler olmadan alma.
 
Son düzenleme:
Durgod K310 ve MZ60 arasında kaldım. İkisi de kapalı kutu 500-600 TL civarına satanları gördüm. MZ60 görünüş olarak hoşuma gitse de boyutu çok küçük geldi. K310 ise ful size olmasına rağmen ışıklandırma olmadığı için biraz üzdü. Gece kullanımda vs. çok iş yapıyor ışık. İkisi arasında bir öneriniz olur mu acaba? @DTB
Biraz geç yazıyorum ama almadıysan mutlaka Durgod K310 tercih et.

Arkadaş 50-80 dolarlık klavyeler demiş ama ben biraz daha ekleme yapayım.
Durgod Venus/Hades/ikisi de 100 dolarlık klavyeler (Nereden aldığınıza bağlı 100 (iyi), 120(orta), 140 (pahalı) değişiyor fiyatları).
Durgod K310/320 aydınlatmasız versiyon 100 dolar, beyaz LED versiyonu (Corona) 120 dolar, RGB versiyonu (Nebula) 140 dolar.
Mizar MZ60 luna 50-69 dolar bandında bir klavye.
Karşılaştırmanız için örnek vermem gerekirse K552 kumara'nın 25-40 dolar arası, fiyatı var. Razer Huntsman V2 TKL ise Amazon.com'da 109 dolar(link), Razer'in sitesinde ise 159 dolar(link).

Klavyeleri özetleyeyim. Durgod'un klavyeleri oyuncu ekipmanları olarak geçmiyor (optik bir klavye hariç herhangi bir klavyeye karşı hiçbir dezavantaj yaşatmaz). Durgod'u alanlar genellikle Custom klavye hobisiyle ilgilenen insanlar. Durgod ve Leopold kutudan çıktığı stock haliyle en iyi klavyeyi yapan firmalar olarak geçiyor. Bunun da 2 nedeni var 1) malzeme kalitesi çok iyi, 2) stabilizer'lar (büyük tuşların sallanmaması için destekler)
cherry-ninja-stabs-1024x768.jpg
kutudan çıktığı haliyle çok iyi. Bu stabilizer meselesi custom klavye hobisinde çok önemli bir yere sahip. 150 dolara oyuncu klavyesi alsanız bile çatır çutur tel sesi geliyor ve hissiyatları çok kötü oluyor genelde. Durgod bunları fabrikadan lube mode (yağlama) ile gönderiyor. Ve bu hobiyle ilgilenenler arasında gayet kaliteli bulunuyor.
Model bazlı inceleyecek olursak:
Durgod Venus/Hades ikisi de hot-swap değil (Ama lehim ve PCB kalitesi iyi, eğer modlamaya ilgim yok diyorsanız switchleri şanssızlık olmazsa hiç sökmeniz gerekmez). İkisi de gateron ve cherry opsiyonlarla geliyor. Ülkemizde maalesef bu hobi yaygın olmadığından bilinmiyor ama gateronlar da çok kaliteli. Yani cherry'sini bulamadığınız için almaktan vazgeçmeyin. Gateron ve cherry arasındaki farklar şunlar:
1) Gateron daha pürüzsüz bir hissiyata sahip. Yine klavye hobisinde önemli bir husus bu. Tarif etmesi zor ama cherry'de (Ben cherry brown kullanıyorum) bastığınızda sanki sürtünüyormuş gibi bir hissiyat var (Basışla ilgili hiçbir şeye etki etmiyor, yalnızca hissiyatı). Bu yüzden gateron tercih ediliyor genellikle. 2) Gateron genellikle daha çok sallanıyor. Switch'in stem dediğimiz kısmı
w0E91rC.png
sağa-sola-yukarı-aşağıya daha çok gidiyor. Bu da keycaps'lerin oynamasına neden oluyor. 3) Burada bahsettiğimiz düz gateronlar (Evet çeşitleri var çünkü, Ink gibi premium serisi de var gateron'un) daha ucuz. 4) Hissiyat farkı. Gateron red ile cherry red aynı hissiyatı vermiyor mesela. Bu bir artı eksi değil. Tercih meselesi.
1) Cherry daha dayanıklı. Bunu söylememe gerek yok aslında. Yıllardır üretilen ve dayanıklılığını kanıtlamış bir marka. Ancak bu gateron dayanıksız demek değil. Muhtemelen ikisi de ömrünü doldurmadan klavyeyi değiştireceğiniz için açıkcası çok da önemli değil.
Bir de insanlar şunu karıştırıyor forumda gördüğüm kadarıyla. Normal şartlarda gateron veya cherry gibi switchler kısa sürede "bozulmazlar". Eğer bozuluyorsa switch'i oraya monte eden marka bir şeyleri yanlış yapmıştır. Gateron ve Cherry'nin 50 milyon diyerek dediği ömür, tuşa bu kadar basıldığında artık hissiyatının değişeceğini ve fabrika verilerinden sapacağını anlatıyor. Yoksa bundan sonra da çalışmaya devam edecektir.
İki klavye de Double-shot PBT Cherry profile tuşlar ile geliyor.
index.php
Venus ve hades'in PBT tuşlarının markası hakkında bir bilgim yok. Ne kadar kaliteli PBT bilmiyorum o yüzden. Bunu söylüyorum çünkü 20 dolara da 100 dolara da PBT tuşlar bulunmakta. İki klavye de alüminyum kasa ile geliyor. İkisinin de içinde foam var.
Kasanın içine sesi toklaştırması ve yay sesi gibi istenmeyen seslerin azaltılması için yalıtım malzemesi eklenmesi.
disassembly-4.jpg
İki klavyenin de stabilizer'ları stok olarak beğeniliyor. İkisi de çıkarılabilir Type C-Type A ve Type C-Type C kablo ile geliyor. Yani tablet ve telefonlarınıza bağlayabilirsiniz.
Bunun dışındaki detay bilgilere siz bakarsınız. Bu klavyelerdeki en önemli 2 husus 1) PBT tuşlar ile geliyor. PBT çok pahalı bir malzeme. Dediğim gibi 20-100 dolar arasında değişiyor. En üst düzey oyuncu klavyelerinde bile göremiyoruz bazen. 2) Gateron ve Cherry switchler ile geliyor. Türkiyede satılan TTC, LC, Outemu VB. switch'lere göre daha kaliteliler.
Şu anda Türkiye fiyatları Durgod Venus 2100TL+vergiler, Hades ise 1900TL+ vergiler şeklinde satılıyor.

Durgod K310/320'de yalnızca cherry opsiyon var. Yine hot-swap değil (Ama lehim ve PCB kalitesi iyi, eğer modlamaya ilgim yok diyorsanız switchleri şanssızlık olmazsa hiç sökmeniz gerekmez). Hardcap PBT double-shot tuşlar ile geliyor. Hardcap markası adı altında satılmıyor artık gördüğüm kadarıyla. Kısaca Ducky marka keycaps yani. Ve bildiğim kadarıyla bu set için fiyat 45 dolar. Yani güzel bir PBT tuş takımı var. Kalınlığı ortalama. Kasa tamamen plastik ama çok sağlam. Plastik olduğu için foam koymamışlar. Zaten basit bir mod. Evde kendiniz de yapabilirsiniz. Kaliteli plastik ile alümiyum arasında bir fark yok zaten. İkisi de yeterince sağlam. Çoğunlukla aradaki ses farkı için tercih ediliyor. Ben ses olarak plastiği seviyorum. Stabilizer'lar yine fabrika çıkışlı lube modlu. Yine Type C-Type A ve Type C-Type C kablo ile geliyor.

Bu 3 kalvyeye eksi olarak yazabileceğim tek bir şey var. O da yazılım. Durgod'ların gayet güzel çalışan bir Durgod Zeus engine yazılımı var. Ancak konu sahibi arkadaşın da dediği üzere Mizar MZ60 ve HK Gaming GK61'in yazılımından firmware güncellemesi yaparsanız klavye brick olabiliyor. Mizar'da size soruyor yapayım mı diye. Yapmadan devam edebiliyorsunuz. Durgod'da ise yapmazsanız uygulamayı kullanamıyorsunuz. Durgod'larda brick olma problemi yok bildiğim kadarıyla. Ancak tedirgin olduğum için yapmadım. Hk Gaming'de yapmadan yazılımı kullanabiliyor musunuz bilmiyorum.

Mizar ise gateron optik ya da mekanik switchlerle geliyor. ABS Double-shot tuşlar ile geliyor. Fiyatı için normal. ABS tuşların kalitesini bilmiyorum ama Redragon'unkinden iyi olacağı kesin. Mizar Hot-swappable. Yani switchlerini değiştirebiliyorsunuz. Ancak dikkat edin. Eğer optik versiyonunu alırsanız yerine yalnızca optik takabiliyorsunuz. Stabilizer'lar fabrikadan lube mod ile geliyor ancak Durgod'lar kadar iyi değil. Bu yüzden çok bir şey beklemeyin. Foam mod yok. Dediğim gibi isterseniz eklemesi gayet basit. Mizar'ın yazılımı hakkında bir bilgim yok.

Sonuç olarak paranız varsa ben şu sırayla öneririm: 1) Durgod K310/320. Venus ve Hades'ten kalite olarak biraz daha iyi. Ve RGB olmadığı için daha ucuza satıyorlar :ROFL: 2) Durgod Venus ve Hades. Eğer K310/320 olmaz, RGB lazım diyorsanız bu klavye gayet iyi. 3) Mizar MZ60. Açıkcası benzer fiyatta Durgod K310/320 varken bunu almak mantıksız. Ama RGB olmalı, param ise Venus/Hades'e yetmez diyorsanız Mizar alabilirsiniz.
 
Biraz geç yazıyorum ama almadıysan mutlaka durgod K310 tercih et.

Arkadaş 50-80 dolarlık klavyeler demiş ama ben biraz daha ekleme yapayım.
Durgod Venus/Hades/ikisi de 100 dolarlık klavyeler (nereden aldığınıza bağlı 100 (iyi), 120(orta), 140 (pahalı) değişiyor fiyatları).
Durgod K310/320 aydınlatmasız versiyon 100 dolar, beyaz LED versiyonu (corona) 120 dolar, RGB versiyonu (nebula) 140 dolar.
Mizar MZ60 luna 50-69 dolar bandında bir klavye.
Karşılaştırmanız için örnek vermem gerekirse K552 Kumara'nın 25-40 dolar arası, fiyatı var. Razer Huntsman V2 TKL ise Amazon.com'da 109 dolar(link), Razer'in sitesinde ise 159 dolar(link).

Klavyeleri özetleyeyim. Durgod'un klavyeleri oyuncu ekipmanları olarak geçmiyor (optik bir klavye hariç herhangi bir klavyeye karşı hiçbir dezavantaj yaşatmaz). Durgod'u alanlar genellikle Custom klavye hobisiyle ilgilenen insanlar. Durgod ve leopold kutudan çıktığı stock haliyle en iyi klavyeyi yapan firmalar olarak geçiyor. Bunun da 2 nedeni var 1) malzeme kalitesi çok iyi, 2) Stabilizer'lar (büyük tuşların sallanmaması için destekler)
cherry-ninja-stabs-1024x768.jpg
kutudan çıktığı haliyle çok iyi. Bu stabilizer meselesi Custom klavye hobisinde çok önemli bir yere sahip. 150 dolara oyuncu klavyesi alsanız bile çatır çutur tel sesi geliyor ve hissiyatları çok kötü oluyor genelde. Durgod bunları fabrikadan lube mode (yağlama) ile gönderiyor. Ve bu hobiyle ilgilenenler arasında gayet kaliteli bulunuyor.
Model bazlı inceleyecek olursak:
Durgod Venus/Hades ikisi de hot-swap değil (ama lehim ve PCB kalitesi iyi, eğer modlamaya ilgim yok diyorsanız Switch'leri şanssızlık olmazsa hiç sökmeniz gerekmez). İkisi de Gateron ve Cherry opsiyonlarla geliyor. Ülkemizde maalesef bu hobi yaygın olmadığından bilinmiyor ama Gateron'lar da çok kaliteli. Yani Cherry'sini bulamadığınız için almaktan vazgeçmeyin. Gateron ve Cherry arasındaki farklar şunlar:
1) Gateron daha pürüzsüz bir hissiyata sahip. Yine klavye hobisinde önemli bir husus bu. Tarif etmesi zor ama Cherry'de (ben Cherry brown kullanıyorum) bastığınızda sanki sürtünüyormuş gibi bir hissiyat var (basışla ilgili hiçbir şeye etki etmiyor, yalnızca hissiyatı). Bu yüzden Gateron tercih ediliyor genellikle. 2) Gateron genellikle daha çok sallanıyor. Switch'in stem dediğimiz kısmı.
w0E91rC.png
sağa-sola-yukarı-aşağıya daha çok gidiyor. Bu da Keycaps'lerin oynamasına neden oluyor. 3) burada bahsettiğimiz düz Gateron'lar (evet çeşitleri var çünkü, Ink gibi Premium serisi de var Gateron'un) daha ucuz. 4) hissiyat farkı. Gateron red ile Cherry red aynı hissiyatı vermiyor mesela. Bu bir artı eksi değil. Tercih meselesi.
1) Cherry daha dayanıklı. Bunu söylememe gerek yok aslında. Yıllardır üretilen ve dayanıklılığını kanıtlamış bir marka. Ancak bu Gateron dayanıksız demek değil. Muhtemelen ikisi de ömrünü doldurmadan klavyeyi değiştireceğiniz için açıkçası çok da önemli değil.
Bir de insanlar şunu karıştırıyor forumda gördüğüm kadarıyla. Normal şartlarda Gateron veya Cherry gibi Switch'ler kısa sürede "bozulmazlar". Eğer bozuluyorsa Switch'i oraya monte eden marka bir şeyleri yanlış yapmıştır. Gateron ve Cherry'nin 50 milyon diyerek dediği ömür, tuşa bu kadar basıldığında artık hissiyatının değişeceğini ve fabrika verilerinden sapacağını anlatıyor. Yoksa bundan sonra da çalışmaya devam edecektir.
İki klavye de double-shot PBT Cherry profile tuşlar ile geliyor.
index.php
venus ve Hades'in PBT tuşlarının markası hakkında bir bilgim yok. Ne kadar kaliteli PBT bilmiyorum o yüzden. Bunu söylüyorum çünkü 20 dolara da 100 dolara da PBT tuşlar bulunmakta. İki klavye de alüminyum kasa ile geliyor. İkisinin de içinde foam var.
kasanın içine sesi toklaştırması ve yay sesi gibi istenmeyen seslerin azaltılması için yalıtım malzemesi eklenmesi.
disassembly-4.jpg
iki klavyenin de Stabilizer'ları stok olarak beğeniliyor. İkisi de çıkarılabilir Type-C-type a ve Type-C-Type-C kablo ile geliyor. Yani tablet ve telefonlarınıza bağlayabilirsiniz.
Bunun dışındaki detay bilgilere siz bakarsınız. Bu klavyelerdeki en önemli 2 husus 1) PBT tuşlar ile geliyor. PBT çok pahalı bir malzeme. Dediğim gibi 20-100 dolar arasında değişiyor. En üst düzey oyuncu klavyelerinde bile göremiyoruz bazen. 2) Gateron ve Cherry Switch'ler ile geliyor. Türkiye'de satılan ttc, lc, Outemu VB. Switch'lere göre daha kaliteliler.
Şu anda Türkiye fiyatları Durgod Venus 2100TL+vergiler, Hades ise 1900TL+ vergiler şeklinde satılıyor.

Durgod K310/320'de yalnızca Cherry opsiyon var. Yine hot-swap değil (ama lehim ve PCB kalitesi iyi, eğer modlamaya ilgim yok diyorsanız Switch'leri şanssızlık olmazsa hiç sökmeniz gerekmez). Hardcap PBT double-shot tuşlar ile geliyor. Hardcap markası adı altında satılmıyor artık gördüğüm kadarıyla. Kısaca ducky marka keycaps yani. Ve bildiğim kadarıyla bu set için fiyat 45 dolar. Yani güzel bir PBT tuş takımı var. Kalınlığı ortalama. Kasa tamamen plastik ama çok sağlam. Plastik olduğu için foam koymamışlar. Zaten basit bir mod. Evde kendiniz de yapabilirsiniz. Kaliteli plastik ile alü miyum arasında bir fark yok zaten. İkisi de yeterince sağlam. Çoğunlukla aradaki ses farkı için tercih ediliyor. Ben ses olarak plastiği seviyorum. Stabilizer'lar yine fabrika çıkışlı lube modlu. Yine Type-C-type a ve Type-C-Type-C kablo ile geliyor.

Bu 3 kalvyeye eksi olarak yazabileceğim tek bir şey var. O da yazılım. Durgod'ların gayet güzel çalışan bir durgod zeus Engine yazılımı var. Ancak konu sahibi arkadaşın da dediği üzere mizar MZ60 ve hk Gaming GK61'in yazılımından Firmware güncellemesi yaparsanız klavye brick olabiliyor. Mizar'da size soruyor yapayım mı diye. Yapmadan devam edebiliyorsunuz. Durgod'da ise yapmazsanız uygulamayı kullanamıyorsunuz. Durgod'larda brick olma problemi yok bildiğim kadarıyla. Ancak tedirgin olduğum için yapmadım. Hk Gaming'de yapmadan yazılımı kullanabiliyor musunuz bilmiyorum.

Mizar ise Gateron optik ya da mekanik Switch'lerle geliyor. Abs double-shot tuşlar ile geliyor. Fiyatı için normal. Abs tuşların kalitesini bilmiyorum ama Redragon'unkinden iyi olacağı kesin. Mizar hot-swappable. Yani Switch'lerini değiştirebiliyorsunuz. Ancak dikkat edin. Eğer optik versiyonunu alırsanız yerine yalnızca optik takabiliyorsunuz. Stabilizer'lar fabrikadan lube mod ile geliyor ancak Durgod'lar kadar iyi değil. Bu yüzden çok bir şey beklemeyin. Foam mod yok. Dediğim gibi isterseniz eklemesi gayet basit. Mizar'ın yazılımı hakkında bir bilgim yok.

Sonuç olarak paranız varsa ben şu sırayla öneririm: 1) durgod K310/320. Venus ve Hades'ten kalite olarak biraz daha iyi. Ve RGB olmadığı için daha ucuza satıyorlar :ROFL: 2) durgod venus ve Hades. Eğer K310/320 olmaz, RGB lazım diyorsanız bu klavye gayet iyi. 3) mizar mz60. açıkçası benzer fiyatta durgod K310/320 varken bunu almak mantıksız. Ama RGB olmalı, param ise Venus/Hades'e yetmez diyorsanız mizar alabilirsiniz.

Yorum için teşekkürler hocam. K310 Brown Switch siparişi verdim bakalım sahibinden üzerinden. Sıfır kapalı kutu olduğunu söyledi satan kişi. Geldikten sonra deneyip yorum yazarım tekrardan.
 
Yorum için teşekkürler hocam. K310 Brown Switch siparişi verdim bakalım sahibinden üzerinden. Sıfır kapalı kutu olduğunu söyledi satan kişi. Geldikten sonra deneyip yorum yazarım tekrardan.
Geldi mi deneyimleriniz nasil rgb nin eksikliğini hissettiniz mi?
Bende şuan mizar mz60 ile k310 arasindayim benzer fiyattalar.
 
Geldi mi deneyimleriniz nasıl RGB'nin eksikliğini hissettiniz mi?
Bende şu an mizar MZ60 ile K310 arasindayim benzer fiyattalar.

Geldi hocam. Şu an masaüstü bilgisayarım yanımda olmadığı için çok fazla kullanamadım. Arada laptopa takıp kullanıyorum. Deneyimlerime gelecek olursak klavyenin malzemesi gerçekten çok üst seviyede. Kalitesini elinize alır almaz anlıyorsunuz. Sesi de hoşuma gitti. Biraz çınlama sesi gelebiliyor tuşlarda. Işıklandırma olmaması eksi bir neden ama yavaştan alışıyorum. Bence %60 klavyeden her türlü daha kullanışlı. Küçük boyut eğer sıkıntı olmayacaksa MZ60'da tercih edilebilir.
 
Geldi hocam. Şu an masaüstü bilgisayarım yanımda olmadığı için çok fazla kullanamadım. Arada laptopa takıp kullanıyorum. Deneyimlerime gelecek olursak klavyenin malzemesi gerçekten çok üst seviyede. Kalitesini elinize alır almaz anlıyorsunuz. Sesi de hoşuma gitti. Biraz çınlama sesi gelebiliyor tuşlarda. Işıklandırma olmaması eksi bir neden ama yavaştan alışıyorum. Bence %60 klavyeden her türlü daha kullanışlı. Küçük boyut eğer sıkıntı olmayacaksa MZ60'da tercih edilebilir.
Hayırlı olsun hocam.
 
Biraz çınlama sesi gelebiliyor tuşlarda.
Türkiyedeki yaygın kanaatin aksine Cherry switchler çınlama yapar. Çınlama istemiyorsanız Gateron, Akko VB. markaların premium modellerine bakmanız lazım ve onlar da aşırı pahalı.

Çınlama sesi kalitesiz olduğu anlamına da gelmiyor. Hissiyat olarak Cherry'ler en iyisi olmasa da dayanıklılık anlamında en iyiler. Çınlama rahatsız ediyorsa azaltmak için foam mod yapabilirsiniz. Tamamen yok etmek için lube mod lazım.
 
Türkiyedeki yaygın kanaatin aksine Cherry switchler çınlama yapar. Çınlama istemiyorsanız Gateron, Akko VB. markaların premium modellerine bakmanız lazım ve onlar da aşırı pahalı.

Çınlama sesi kalitesiz olduğu anlamına da gelmiyor. Hissiyat olarak Cherry'ler en iyisi olmasa da dayanıklılık anlamında en iyiler. Çınlama rahatsız ediyorsa azaltmak için foam mod yapabilirsiniz. Tamamen yok etmek için lube mod lazım.
Çınlama sesi kesinlikle var ama rahatsız edici düzeyde değil. Pek rahatsız etmedi beni. Lube işini belki ilerde yaparım dedim ama hot swap olmadığı için lehim sökmeden tam olmuyor sanırım yanlış görmediysem.
 

Geri
Yukarı