Allah, yarattığı insanların kendi tercihleriyle yanlış ya da doğru yolu seçeceğini bilir. Onları, o yanlış yolu seçmeye zorlamaz, fakat bilecek kadar ilim sahibidir. Ayrıca, Allah katında her şey tek bir an içinde olmuş bitmiştir. Allah'ın beklemesi gibi bir durum söz konusu değildir yani, zamanın dışındadır. Buna göre de düşünmek gerekir.
andolsun ki cinlerin ve insanların çoğunu cehennem için yarattık. Onların kalpleri vardır fakat anlamaz. Gözleri vardır fakat görmez. Bunlar hayvanlar gibi hatta daha da aşağıdırlar. ( araf suresi 179 )
Araf suresi - sonunda cehenneme gidecekleri bilinen cinleri ve insanları yarattık.
Anlamındadır, yani sebep, Allah'ın zorlaması değil; insanın kendi seçimine bağlı cehenneme gitmesidir.
--------------------------------------------
ve rabb'inin "andolsun ki cehennemi cinlerle ve insanlarla tamamen dolduracağım. " sözü gerçekleşecektir/kesinleşmiştir. (HUD suresi 119)
Burada da ifade edilen, adaletin sağlanması adına hak eden cin ve insanlarla cehennemi tamamen dolduracağım anlamındadır.
Değişen bir şey yok ki!
Burada ince bir mana var. Mesele bunu anlayabilmekte zaten, yoksa ayet yine doğruyu söylüyor.
onların kalpleri vardır fakat anlamaz. Gözleri vardır fakat görmez.
İnsan kendi seçimi ile cehenneme gider = cehennem için yaratılmış olur.
Fakat anlamadığım nokta şu; Madem Allah bizlerin nereye gideceğini biliyor neden bizim illa kendi seçimimizle kendi bildiği sona ulaşmamızı istiyor?insanın kendi seçimine bağlı cehenneme gitmesidir.
Allah biliyor diye sen öyle yapmıyorsun. Sen yapacaksın diye Allah biliyor. Biz hep Allah önceden biliyor diyoruz ancak sorun şu ki Allah'ın katında zaman yoktur yani Allah zamandan mekandan münezzehtir konusuna giriyoruz. Dilim anlatmaya pek dönmüyor olabilir ancak okuduğum bir kitapta çok güzel bir benzetme yapılıyordu. Kopyalıyorum.Fakat anlamadığım nokta şu; Madem Allah bizlerin nereye gideceğini biliyor neden bizim illa kendi seçimimizle kendi bildiği sona ulaşmamızı istiyor?
Allah biliyor diye sen öyle yapmıyorsun. Sen yapacaksın diye Allah biliyor. Biz hep Allah önceden biliyor diyoruz ancak sorun şu ki Allah'ın katında zaman yoktur yani Allah zamandan mekandan münezzehtir konusuna giriyoruz. Dilim anlatmaya pek dönmüyor olabilir ancak okuduğum bir kitapta çok güzel bir benzetme yapılıyordu. Kopyalıyorum.
Bir ayna yerde durduğunda yalnızca önündeki küçük bir alanı görür, ama yükseldikçe daha geniş bir manzarayı aynı anda görmeye başlar; minareye çıkarsa bütün mahalleyi, dağın tepesine çıkarsa koskoca bir şehri bir bakışta kuşatır. Biz insanlar zamanı yerdeki bir ayna gibi görürüz; sadece şu anı yaşar, geçmişi hatırlar, geleceği ise bilmeyiz. Oysa Allah'ın ilmi, zamanın üstündedir ve bütün zamanı—geçmişi, şimdiyi ve geleceği—bir anda kuşatır. Allah'ın bizim ne yapacağımızı bilmesi, bizi mecbur bırakmak değildir; çünkü O, bizim kendi irademizle hangi yolu seçeceğimizi ezelden bilir. Tıpkı bir dağın tepesinden aşağıdaki yolu aynı anda gören birinin, yürüyen insanların adımlarını bilmesi ama onların yürüyüşüne karışmaması gibi, Allah da bütün hayatı bir anda görür; fakat herkes kendi seçimini özgürce yapar. İşte ayna ne kadar yükselirse görüş alanı nasıl genişliyorsa, Allah'ın kaderi de bütün zamanı bir anda gören o yüksek bakıştır.
Hayır yanlış anladın. Uzun bir yol ve inişli çıkışlı bu benim doğumdan ölüme kadar olan sürecim gibi düşün şuan tam ortasındayım yolun devamını bilmiyorum sadece anı biliyor ve geçmişi hatırlıyorum. Sen de tepede helikopterdesin ve benim tüm yolumu biliyorsun ve bununla ilgili bilgi verebiliyorsun. Ancak ben geleceğimi bilmiyorum. Yolun devamını biliyorsun diye benim ileride yapacaklarımı sen mi karar vermiş oluyorsun. Bunun gibi.Ben yapmayana kadar Allah bilmiyordu o zaman doğru mu hocam.
Hayır yanlış anladın. Uzun bir yol ve inişli çıkışlı bu benim doğumdan ölüme kadar olan sürecim gibi düşün şu an tam ortasındayım yolun devamını bilmiyorum sadece anı biliyor ve geçmişi hatırlıyorum. Sen de tepede helikopterdesin ve benim tüm yolumu biliyorsun ve bununla ilgili bilgi verebiliyorsun. Ancak ben geleceğimi bilmiyorum. Yolun devamını biliyorsun diye benim ileride yapacaklarımı sen mi karar vermiş oluyorsun. Bunun gibi.
Hocam bu sadece benzetme öğretmen örneği de aynısı benzetme. İnsan bilgileri dogma halde anlayamaz ki. Aklen kabul etmesi gerekir kur'an da bunu ister zaten. Aklın bir kavramı idrak edebilmesi için bildiğimiz şeylerden benzetmeler yapmamız gerekiyor tabiki de birebir hakikati yansıtamaz sadece ışık tutar.Hocam Allah'ı helikopter yerine koymamalıyız Allah drek o yolu yaratan benim kaderimi belirleyendir her şeyin başıdır sonsuzdur yaratandır bilendir. Ondan dolayısıyla verdiğiniz örnek tutarsız aynı öğretmen sınav örneği gibi.