Almanca Öğretmenliği 4. Sınıf Staj Raporu

Katılım
14 Ağustos 2010
Mesajlar
79.057
Makaleler
289
Çözümler
2.268
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Profil Kapağı
1522743131
ÖĞRETMEN ADAYININ
Adı ve Soyadı : Enver YİĞİT
Bölümü: Almanca Öğretmenliği
Sınıfı : 4. Sınıf
Fakülte No : 1030503015

Uygulama Okulu : Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi
Uygulama Öğretmeni : Fatma EŞİNGEN
Etkinlik Tanışma

11.11.2008 tarihinde Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesine Hikmet Asutay hocamız ile birlikte gittik. Amacımız uygulama öğretmeni ile tanışıp, okul hakkında bilgi almaktı. Okulda bizi müdür yardımcıları “Rahmi SEFA” ve “Hüseyin ÇAKICI” nın odasına aldılar.

ÖĞRETMEN ADAYININ
Adı ve Soyadı : Enver YİĞİT
Bölümü: Almanca Öğretmenliği
Sınıfı : 4. Sınıf
Fakülte No : 1030503015

Uygulama Okulu : Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi
Uygulama Öğretmeni : Fatma EŞİNGEN
Etkinlik 2.2 Yönerge ve Açıklamalar

YÖNERGE VE AÇIKLAMALAR

26.11.2008 tarihinde Yıldırım Beyazıt Anadolu lisesindeki öğretmenimiz Fatma Eşingen in 10 TM-A daki dersini gözlemledik. Yapmış olduğumuz bu etkinlikteki amaç; iyi bir yönlendirme ve açıklama için gerekli olan unsurların incelenmesidir. Uygulama öğretmeni Fatma Eşingen derse girdiğinde ilk önce öğrencileri selamladı ve öğrencileri derse motive etmek için bir, iki dakika öğrencilerle sohbet etti. Derste işlenecek konu hakkında bilgi verildikten sonra bir hafta önceki konu “Geburtstag” hakkında kısa bir özetleme yapıldı. Öğrencilere kendi doğum günleri soruldu ve kısa bir tekrar yapıldı.

Kitaptaki metin Fatma hoca tarafından okundu. Bilinmeyen kelimeler tahtaya Fatma hoca tarafından yazıldıktan sonra telaffuz edildi. Daha sonra öğrencilerden telaffuz edilmesi istendi. Önce bütün sınıf koro şeklinde telaffuz ettikten sonra Fatma hoca tek tek öğrencileri tahtaya kaldırarak öğrencilerin bireysel telaffuzlarını dinledi.

Telaffuz çalışması yapıldıktan sonra metin öğrencilere okutuldu. Öğrencilerin okurken hata yaptığı yerler düzeltilerek alıştırma kitabındaki konu ile ilgili alıştırmalara geçildi. Önce öğrencilerden kendilerinin yapması istendi. Daha sonra tek tek alıştırmalar, kaldırılan öğrenciler tarafından tahtaya yazıldı. Öğretmenin tahtayı aktif bir şekilde kullanması verilen dönütlerin daha anlaşılır olmasını sağladı. Öğrencilerin yaptığı yanlışlar uygun bir dille düzeltilerek yanlışlar üzerinde duruldu. Öğretmenin konuyu anlatırken kullandığı cümleler açık ve anlaşılırdı. Öğretmenin kullandığı sözcükler öğrencilerin yaş ve seviyelerine uygundu. Öğrencilerle sürekli göz teması sağlayarak onların dersten kopmalarını ve ilgilerinin başka alanlara kaymasını engellemiş oldu. Alıştırmalar yapıldıktan sonra öğrencilerden gelen sorular yanıtlandı ve anlamayan öğrencilere açık ve net açıklamalar yapılarak konunun anlaşılması sağlandı.

Son on dakikaya girildiğinde öğrencilere dersle ilgili sorularının olup olmadığı soruldu. Gelen sorular cevaplandırıldıktan sonra öğrencilerle kısa bir sohbet yapıldı. Fatma hoca dersin geneline bakıldığında öğrencilere karşı sıcakkanlı, yardımsever ve nazikti. Süre iyi ve verimli kullanıldı.

ÖĞRETMEN ADAYININ
Adı ve Soyadı : Enver YİĞİT
Bölümü: Almanca Öğretmenliği
Sınıfı : 4. Sınıf
Fakülte No : 1030503015

Uygulama Okulu : Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi
Uygulama Öğretmeni : Fatma EŞİNGEN
Etkinlik 2.3 Soru Sorma Alıştırmaları

SORU SORMA ALIŞTIRMALARI

Bu etkinliğin amacı derste öğretmen tarafından sorulan soruları gözlemlemektir. Bu soruların niteliği, soru sorma şekilleri ve cevaplara verilen pekiştireçler öğrenme de önemli rol oynamaktadır. Sorulara verilen dönütlerin ve öğrenmenin denetlenmesi, soru sorma alışkanlıklarının incelenmesiyle sağlanabilir.

Derse girildikten sonra selam verildi ve yoklama yapıldı. Geçen haftaki konu ile ilgili sorular sorularak öğrencinin konuyu hatırlanması sağlandı. Sorulan bu sorular hatırlatmayı yoklayan sorulardı. Konu, Fatma hoca tarafından kısa bir şekilde özetlendikten sonra yeni konuya geçildi. Yeni konu işlenirken sık sık öğrencilere “Burayı anladınız mı? Anlaşılmayan bir nokta var mı?” gibi sorularla öğrencinin öğrenmekte olup olmadığı kontrol edildi.

Öğretmenin soruları bazen tüm sınıfa bazen de kişiye yönelik sorulardı. Sorduğu sorular öğrencilerin anlayabileceği, seviyelerine uygun sorulardı. Tüm sınıfa sorulan soruları genelde kız öğrenciler tarafından cevaplandırılıyordu. Kişiye yönelik sorulan sorularda öğretmen genelde soruyu sorduğu öğrenciyle göz teması içindeydi. Öğretmen soruyu düşünmesi için öğrenciye yetecek kadar zaman veriliyordu. Eğer yanıt gelmezse soruyu bir başka öğrencinin yanıtlamasını isteniyordu. Sorulara doğru yanıt veren öğrencilere “aferin”, “bravo” gibi onları öven sözcükler kullanarak motivasyonun artmasını sağlanıyordu. Yanlış yanıt veren veya soruyu yanıtlamayan öğrencileri yermek yerine onları incitmeyen ifadeler kullanılıyordu.




ÖĞRETMEN ADAYININ
Adı ve Soyadı : Enver YİĞİT
Bölümü: Almanca Öğretmenliği
Sınıfı : 4. Sınıf
Fakülte No : 1030503015

Uygulama Okulu : Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi
Uygulama Öğretmeni : Fatma EŞİNGEN
Etkinlik 2.4 Dersin Yönetimi ve Sınıfın Kontrolü

DERSİN YÖNETİMİ VE SINIFIN KONTROLÜ

Sınıfa girildiğinde öğrencilere selam verildi. O esnada bir gürültü oluştu, bunun sebebi sınıfta yabancı olan biz stajyer öğretmenlerdik. Fatma hoca tecrübesi ile sınıfı susturmayı başardı ve öğrencilerden bizim için üç sıra vermelerini rica etti.
Derse başlandığında öğrencilerin kendi aralarında konuşmaları tamamen kesildi. Her öğrenci konuyu anlamaya çalışıyordu.Anlaşılmayan yerler tekrar geri dönülerek işlendi.Sınıfta sıcak bir ortam vardı. Buna rağmen Fatma hoca öğrencilerine isimleri ile hitap ediyordu. Bazen öğrencinin ilgisi dağılıyordu fakat Fatma hoca kendi arasında konuşan öğrencileri nazik bir şekilde uyarıyordu.

Öğretmen konuya hakimdi.Gelen soruları veya istenen açıklamaları hemen, açık ve anlaşılır bir biçimde yapıyordu.Sınıfın en arkasında oturan öğrencilerle ve en önde oturan öğrencilerle aynı oranda ilgilenildi.Fatma hoca öğrencilere sık sık sorular yönelterek hem öğrenme düzeylerini ölçüyor hem de öğrencilerin dersten kopmalarına izin vermiyordu.
Bazı öğrenciler ÖSS ye yönelik testler çözüyordu ve Fatma hoca sadece sınıfın önünde durmadığı ve sınıfın arka tarafına da gittiği için bu öğrencileri uyarıyor ve Almancanın da önemli bir ders olduğunu söylüyordu.

Son on dakikada konu toparlandı ve bir özeti yapıldı. Öğrencilere anlamadığı bir yer olup olmadığı soruldu. Soru gelmeyince son beş dakika öğrencilerle sohbet edildi.Dersin geneline bakıldığı zaman öğretmen sınıfa hakimdi ve süre iyi kullanılarak, öğrencinin motivasyonunun düşük olduğu dakikalar sohbet edilerek geçildi.


ÖĞRETMEN ADAYININ
Adı ve Soyadı : Enver YİĞİT
Bölümü: Almanca Öğretmenliği
Sınıfı : 4. Sınıf
Fakülte No : 1030503015

Uygulama Okulu : Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi
Uygulama Öğretmeni : Fatma EŞİNGEN
Etkinlik 2.5 Öğrenci Çalışmalarının Değerlendirilmesi

ÖĞRENCİ ÇALIŞMALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

24.12.2008 tarihinde Yıldırım Beyazıt Anadolu lisesinde uygulama öğretmeni Fatma Eşingen in 10 TM-A sınıfındaki dersini gözlemlendi ve öğrencilerin Almancada A1 düzeyinde oldukları görüldü. Dersin başında Fatma hoca sınavları okuduğunu ve sonuçlarını açıklayacağını belirtti. Sonuçlar açıklandıktan sonra öğrencilerin hatalarını görmesi için sınav kağıtları Fatma hoca tarafından dağıtıldı.Böylece öğrenciler hatalarını görerek kendilerini geliştirme fırsatı buldular.

Daha sonra konu anlatıldı ve öğrenci çalışma kitabındaki alıştırmalar çözümlenmeye başlandı. Fatma hoca öğrencilerden alıştırmayı önce kendilerinin çözmeleri için vakit verdi. Akabinden alıştırmalar sesli olarak öğrencilere yaptırıldı. Doğru yaptıklarında “aferin,iyi…” gibi sözlerle öğrenci cesaretlendirildi ve derse olan motivasyonu arttırıldı. Öğrenci yanlış cevap verdiğinde ise süz hakkı başka bir öğrenciye verilerek doğru cevap bulundu.Yanlış yapan öğrencilerin cesaretini kıracak, derse olan motivasyonunu azaltacak herhangi bir söz söylenmedi.

Bu çalışmaların ortak amacı konunun yeterince öğrenilip öğrenilmediğini ölçmektir. Fatma hoca bu çalışmaları sınıfta öğrencilerle birlikte değerlendiriyordu. Anlaşılmayan veya eksik kalan noktalar sınıf içerisinde Fatma hoca tarafından düzeltiliyordu. Bu sayede hangi öğrencinin konuyu ne kadar anladığı verdiği cevaplarla değerlendirilmiş oluyordu. Ayrıca öğrencilerin derse katılımı da ölçülebiliyordu. Aynı zamanda yapılan sınavlar da öğrencileri değerlendirmek ve seviyelerini belirlemek için günümüzde en çok kullanılan bir yöntemdir. Fatma hoca sınav kağıtlarını öğrencilere dağıtarak ve alıştırmaları yaptırırken destekleyerek onlara kendi hatalarını görme ve kendilerini ifade etme sansı veriyor. Öğrenciyi yaptığı doğru işler sonunda verdiği pekiştireçlerle de derse güdülenmesini arttırıyor.
Ders sonunda Fatma hocayla yaptığımız bir söyleşide notları nasıl değerlendirdiğini sorduk ve sınıfın genelinden memnun olduğunu ve notların farklılıklar gösterdiğini belirtti.

ÖĞRETMEN ADAYININ

Adı ve Soyadı : Enver YİĞİT
Bölümü: Almanca Öğretmenliği
Sınıfı : 4. Sınıf
Fakülte No : 1030503015

Uygulama Okulu : Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi
Uygulama Öğretmeni : Fatma EŞİNGEN
Etkinlik 2.5 Ders Kitaplarından Yararlanma

DERS KİTAPLARINDAN YARARLANMA

31.12.2008 tarihinde Fatma hoca ile dersten önce yaptığımız görüşmede “Hier sind wir” kitabını kullandığını öğrendik.Kitapla çalışmaya 10. sınıfta başladıklarını ve yeterli ders saati olmadığı için bitiremediklerini belirtildi. Bu yüzden 11. sınıfta kitabın kalan kısmını işlediklerini öğrendik.“Hier sind wir” geleneksel bir yol izlediği için öğrenciler kitaptan çok memnun değiller.

Derse girildiğinde yine bu kitapla konu işlendi ve öğretmen metni önce kendi okudu, sonra örencilere okuttu. Telaffuz çalışması yapıldıktan sonra gramatik yapılar gösterildi. Daha sonra öğrencinin bu yapıları nasıl kullanacağı gösterildi. Örnek cümleler verildikten sonra öğrencilerin de örnek cümleler yapmalarını istendi. Daha sonra öğrenci çalışma kitabı ile öğrenilen yapı ve konu için pratik yapıldı. Yapılan alıştırmalar genelde eşleştirme, boşluk doldurma ya da çoktan seçmeli alıştırmalardı.
Çalışmalar tekli çalışmalardı. Grup çalışmalarına yer verilmediği görüldü. Yapılan çalımsalar her ne kadar farklı olsa da sadece ders kitabından çalışmak öğrencinin ilgisinin azalmasına sebep oluyordu.





ÖĞRETMEN ADAYININ
Adı ve Soyadı : Enver YİĞİT
Bölümü: Almanca Öğretmenliği
Sınıfı : 4. Sınıf
Fakülte No : 1030503015

Uygulama Okulu : Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi
Uygulama Öğretmeni : Fatma EŞİNGEN
Etkinlik 2.7 Grup Çalışmaları

GRUP ÇALIŞMALARI

Grup çalışması öğrencinin işbirliği yapmasını, birbirleri ile fikir alış verişinde bulunmalarına olanak sağlar. Ayrıca öğrencilerin birbirlerinden öğrenmeleri için de iyi bir fırsattır. Öğrenciler yardımlaşma, paylaşma gibi kavramları da grup çalışmaları içerisinde kullanabilirler. Grup çalışması yapılacak sınıfın öncelikle seviyelerinin bilinmesi gerekmektedir. Grup oluştururken dikkat edilmesi gereken bir çok husus vardır. Zahmetli fakat öğrencinin daha etkin olabildiği bu tür çalışmalar dikkat ile yapıldığında çok faydalı olabilir.
Fatma hoca derslerinde grup çalışmaları yerine genelde bireysel çalışmalara yer veriyor. Bizim girdiğimiz derslerde grup çalışması hiç yapılmadı. Bireysel çalışmalar dersin gidişatında önemli yer alıyor ve bireysel çalışmalar tercih ediliyor.
 
Uyarı! Bu konu 14 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı